НОВИНИ КОРОТКО

Автоматизовану оплату проїзду в громадському транспорті в Придністров’ї впроваджуватимуть у 2025 році. Верховна Рада в остаточному читанні ухвалила представлений Урядом пакет законопроектів, що регламентує функціонування цієї системи.

Вона призначена для оплати проїзду за допомогою банківської картки. Як зазначив у бесіді з журналістами перший заступник Голови Уряду ПМР – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, галузь пасажироперевезень нині має великі труднощі. Система автоматизованої оплати дозволить точно визначати виторг, оскільки інформація про його обсяги на сьогодні досить сумнівна.

Міністр запевнив, що впровадження системи здійснюватиметься поступово й акуратно. Остаточне введення її в роботу планується у 2025 році. Протягом 2024-го відбуватимуться підготовка та налагодження. Впровадження розпочнеться з пасажирського електротранспорту.


У містах і районах Придністров’я триває республіканський етап здачі фізкультурно-спортивного комплексу «Готов к труду и обороне – 2023». Нині свої сили в оволодінні нормативами спробували понад 300 осіб.

Норми ГТО 25 жовтня складали в Тираспольському Суворовському військовому училищі. З 26 по 29 жовтня в столиці комплекс вправ виконували тираспольські та слободзейські школярі та студенти. У Кам’янці здача нормативів відбулася 26 жовтня на стадіоні «Октомбрие», в Рибниці – 26-27 жовтня на міському стадіоні.

На міських стадіонах Бендер і Дубоссар нормативи здаватимуть 4-5 листопада. Жителям Григоріополя, які бажають взяти участь у змаганнях, необхідно буде приїхати в Дубоссари.
Підсумки Республіканського фізкультурно-спортивного комплексу підіб’ють у грудні. Тим, хто виконав нормативи, вручать нагрудні знаки ГТО.


У Тирасполі визначили переможців міського Конкурсу фотографій «Мій рідний край, тобою я милуюсь!». Свої роботи представили учні різних шкіл та вихованці Палацу дитячо-юнацької творчості. Загалом було заявлено 70 фотографій. Конкурс проводився за трьома номінаціями:
«Немає краю у світі кращого» – фотографії ландшафтів сільської місцевості (лани, сади, плантації, луки, пасовища) та природних сільських пейзажів.
«Моя аграрна республіка» – фото, що відображають працю трудівників агропромислового комплексу.
«Сільська гостинність або сільська привітність» – об’єкти агротуризму, сільські свята.
Усі переможці та учасники конкурсу будуть відзначені грамотами та заохочувальними призами на відкритому підсумковому засіданні екологічних загонів Тирасполя в середині грудня.
Основна мета конкурсу «Мій рідний край, тобою я милуюсь!» – формування в молодого покоління основ екологічної культури в процесі творчої та пізнавальної діяльності.


Опалення в середніх загальноосвітніх установах буде відключене до 08:00 8 листопада. Одночасно до цих установ припинено подачу газу для опалення.
Відповідний наказ видало Міністерство економічного розвитку ПМР. Тим самим наказом органам державної влади рекомендовано обмежити споживання тепла в підвідомчих установах.
Зазначимо, що опалювальний сезон у Придністров’ї розпочався 17 жовтня. З 1 по 7 листопада у школярів Придністров’я тривають осінні канікули.


У дні шкільних канікул Придністровський державний художній музей підготував цікаву програму для юних жителів республіки. Це лекції, екскурсії та різні майстер-класи.
Діти молодшого шкільного віку матимуть змогу відвідати «Чарівну майстерню». У суботу, 4 листопада, о 10:00 та 12:00 їх навчать нетрадиційній техніці – кляксографії, де кожна дитина відкриє для себе дивовижний світ кольорової плями.

Учням середніх і старших класів пропонують заняття в майстерні Анастасії Тюміної. Тема – «Фарби осені». Усіх бажаючих майстер чекає так само в суботу о 14:00 та в неділю о 10:00.
Для старшокласників організують заняття з каліграфії. Вони зможуть розробити свій унікальний шрифт і навчитися художньому письму.


Добірку новин підготувала
Світлана ЗОЗУЛЯ