Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 1 листопада народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


В остаточному другому читанні депутати ухвалили законодавчу ініціативу, про запровадження автоматизованої системи оплати проїзду в громадському транспорті (АСОП). Автором документа є Уряд ПМР.

Ініціатори законопроекту вважають, що впровадження АСОП дозволить перейти до сучасних методів оплати проїзду, спростить користування громадським транспортом та підвищить ефективність праці перевізників. З функціонуванням АСОП вітчизняна система пасажирських перевезень відповідатиме сучасним вимогам. За таким принципом працює громадський транспорт майже в усьому світі.

Про сутність змін в інтерв’ю журналістам розповів перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник:« Головне завдання автоматизованої системи оплати проїзду – врахувати весь виторг, тому що на сьогодні, на жаль, виторг від пасажирських перевезень, його обсяги, інформація про нього досить сумнівні. Фактична реалізація проекту розпочнеться з 2025 року. Це дозволить підготувати населення і транспортників до життя та роботи в нових умовах, щоб поспіхом не нашкодити галузі, щоб забезпечити комфорт пасажирам. Формально АСОП працюватиме за принципом уже відомих за кордоном транспортних карток, тобто смарт квитків. У Придністров’ї будуть використовуватися банківські картки».

Упродовж наступного року здійснюватиметься підготовка та налагодження системи. Її впровадження розпочнеться з пасажирського електротранспорту.

Ще один законопроект, який народні обранці розглянули в остаточному читанні, стосувався соціальної підтримки придністровців. Громадяни, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та інших радіаційних катастроф, матимуть можливість одержувати компенсаційні виплати за шкоду здоров’ю незалежно від того, яку пенсію вони мають – пенсію за інвалідністю чи за віком. Раніше вони такої можливості не мали. Відповідні зміни та доповнення депутати ухвалили до закону «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших радіаційних чи техногенних катастроф».

У першому читанні законодавці ухвалили пакет законопроектів, який регламентує контроль над торгівлею в мережі Інтернет. Коригування вноситимуться до законів «Про захист прав споживачів» та «Про внутрішню торгівлю», а також до Цивільного кодексу. Усі запропоновані зміни стосуються дистанційної торгівлі. Навіть за допомогою різних Інтернет-ресурсів. За словами офіційного представника Уряду з цього питання, сьогодні в Службі державного нагляду Міністерства юстиції ПМР фіксують скарги на продавців, які працюють зокрема дистанційно. Найчастіше скаржаться на відмову продавця обміняти товар, що не підійшов за розміром, на відсутність достовірної інформації про товар до покупки та багато іншого.

Планується, що в законі будуть прописані зобов’язання продавця щодо надання повної інформації про товар: країна-виробник, технічні характеристики, склад сировини, умови догляду тощо. Також буде регламентовано, що покупець, який ще не одержав замовлений товар, має право відмовитися від угоди, а протягом семи днів після покупки може повернути товар та одержати назад сплачені гроші.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, ці норми необхідні в законодавстві для захисту громадянина ПМР та його прав.

На пленарному засіданні депутати продовжили дію будівельної амністії ще на один рік. У першому читанні ухвалені відповідні зміни до закону «Про деякі додаткові державні заходи, спрямовані на мінімізацію негативного впливу зовнішніх економічних факторів». Автором законопроекту є Віктор Гузун. Він пояснив, що на адресу Верховної Ради від громадян республіки надходять листи з проханням продовжити її термін, у зв’язку з тим, що хтось не знав про її існування, а хтось не зміг вчасно оформити усі необхідні документи.

Після ухвалення законопроекту в другому читанні, з’явиться право до кінця 2024 року (спрощеним порядком, без сплати штрафу) узаконити збудовані до 1 січня 2021 року об’єкти: одноповерхові житлові будинки, розташовані на земельних ділянках із категорії земель населених пунктів; одноквартирні житлові будинки висотою понад один поверх, розташовані на земельних ділянках із категорії земель населених пунктів; будинки, розташовані на земельних ділянках, наданих фізичним особам для садівництва (садові будинки, садові будиночки, дачі); прибудови до такої категорії будинків.


Микола ЮРКЕВИЧ.