Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади були розглянуті важливі питання, що безпосередньо стосуються життєдіяльності громадян нашої республіки.


Одне з них – внесення змін до Програми держгарантій щодо надання безоплатної медичної допомоги придністровцям.

Уряд урегулював одне з болючих питань, що стосується супроводу госпіталізованих дітей. На поточний момент один із батьків, член сім’ї або опікун можуть супроводжувати дитину до трьох років. Їм гарантоване виділення ліжко-місця та безкоштовне харчування. Поширюються такі умови на близьких родичів пацієнтів категорії «діти-інваліди» та «інваліди з дитинства».

Для тих же, хто супроводжував малюків від трьох років і старших, такі послуги не гарантувалися. Це викликало низку складнощів, наприклад, неможливість догляду за хворими дітьми в стаціонарі рідними та необхідність піклуватися про них працівникам медичної установи, що створювало додаткове навантаження на медперсонал.

Учасники засідання одностайним рішенням запровадили інший підхід: госпіталізація дітей віком до 10 років дозволяється разом з одним із батьків, іншим повнолітнім членом сім’ї чи законним представником.

Госпіталізація дітей віком від 10 до 18 років допускається разом з одним представником за наявності медичних показань для постійного стороннього нагляду та догляду. При цьому особа, яка доглядає хвору дитину, забезпечується харчуванням і ліжко-місцем. Документ набирає чинності з дня, що настає за днем офіційного опублікування.

Під час засідання обговорили тривалість робочого часу медичних працівників. Йшлося про тих фахівців, які здійснюють амбулаторний прийом пацієнтів у лікувально-профілактичних організаціях.

На сьогодні для цієї категорії лікарів встановлений 33-годинний робочий тиждень. Однак у межі їхнього функціоналу входить не лише прийом хворих і надання медичної допомоги на дільниці. Серед обов’язків є ще й оформлення медичної документації, консультування в стаціонарі та багато іншого.

Керівник профільного відомства Христина Албул наголосила, що тривалість робочого часу має обліковуватися від фактично покладених на фахівців обов’язків. Було запропоновано збільшити робочий тиждень для зазначеної категорії лікарів до 39 годин, з яких 6 годин витрачатимуться на роботу з паперами, решта часу – на надання допомоги пацієнтам.
Такий підхід дозволить підвищити доступність спеціалізованої медичної допомоги та зменшити черги в поліклініках.

Ще одна тема стосується нової редакції Положення про порядок придбання та передачі держадміністраціями міст і районів ПМР житлових приміщень (квартир) або житлових будинків дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків у період 2022 – 2027 років.

Документ доповнений вимогами ухвалених нещодавно змін до Закону «Про республіканський бюджет на 2023 рік», який зокрема регулює процес реалізації відповідної державної цільової програми.

Відтепер, у разі неможливості придбання квартири чи житлового будинку, що відповідає вимогам Житлового кодексу, місцеві адміністрації можуть запропонувати черговику житло, площа якого становить не менше ніж 18 м2 на одного члена сім’ї, яка складається з двох і більше осіб. Для випускників інтернатів і дитячих будинків, що проживають самотньо, – не менше 27 м2.

Необхідність запровадження такого підходу зумовлена тим, що нормативи житлової площі, що діяли, не завжди відповідали фактичній квадратурі житла в типових багатоквартирних будинках, в яких, як правило, і купується житло для такої пільгової категорії громадян.

Часом 1-2 м2 ставали каменем спотикання і не дозволяли місцевим органам влади придбати дитині-сироті квартиру навіть за її згодою. Нові правила вирішать не лише це питання, а й сприятимуть ефективності реалізації проекту, спрямованого на забезпечення житлом дітей-сиріт.

На засіданні розглядалися питання ліцензування та низка інших, що потребують якнайшвидшого розв’язання.


Iрина МАСЛОВА.