Робочі поїздки Президента на об’єкти медицини

Президент Вадим Красносельський разом із представниками МОЗ відвідав декілька установ галузі охорони здоров’я, які нині перебувають у стадії ремонту або потребують проведення ремонтно-будівельних робіт.


Нагадаємо, що починаючи з 2018 року, тобто за час дії програми Фонду капітальних вкладень (ФКВ), на оновлення медичної інфраструктури з нього виділено понад 218 млн рублів, які витратили на потреби 85 об’єктів.

Планами наступного, 2024 року, передбачається надати різноманітну підтримку ще півтора десяткам медустанов. Серед інших закладів – Республіканська клінічна лікарня (РКЛ). У ній розраховують охопити одразу кілька локацій. Зокрема об’єкт, що переходить, – це корпус майбутнього харчоблоку. Завдання цього року – встановити покрівлю, засклити вікна, забезпечити будівлю системою водовідведення та освітлення, а наступного року роботи продовжити.

«Проектом передбачено розміщення в новій будівлі кухні заготівельно-кулінарного цеху, продовольчого складу та їдальні для співробітників медустанови», – розповів Президенту головний лікар РКЛ Ігор Тостановський. Глава держадміністрації столиці Олег Довгопол зазначив, «…що бюджетне фінансування будівельних робіт також передбачене. На закупівлю обладнання кошти доведеться шукати окремо».

Триває реконструкція в корпусі, де раніше розташовувалося відділення функціональної діагностики (пацієнтам більше відомий, як терапевтичний корпус). Будівлю вирішено використати для розміщення адміністрації РКЛ та симуляційного центру. Проведено демонтажні та покрівельні роботи, нині оновлюють інженерні комунікації. Наступного року реконструкція буде продовжена.

Термінового капітального ремонту в РКЛ потребує також корпус інфекційного відділення. За словами Ігоря Тостановського, єдине, що не потрібно замінювати, – це дах. Решта будівлі перебуває в гнітючому стані, неприпустимому для перебування в ній пацієнтів та медперсоналу. На упорядкування корпусу знадобиться близько 11 млн рублів. Вадим Красносельський поцікавився, куди в період проведення реконструкції направлятимуть профільних пацієнтів. Міністр охорони здоров’я Христина Албул поінформувала, що на час ремонту в РКЛ використовуватимуть лікарні в Бендерах та Слободзеї.

Глава держави наголосив, що роботи на соціально значущих об’єктах мають бути оперативними, нагадавши про неприпустимість затягування тендерних процедур. Вадим Красносельський також зазначив, що йдеться про створення комфортних умов не лише для пацієнтів, які перебувають у стаціонарі нетривалий час, а й для працівників.

У поле зору Президента потрапив Республіканський центр швидкої медичної допомоги, який очікує на велике будівництво. Планується знести стару одноповерхову будівлю, яка перебуває в аварійному стані. Вона була побудована в 1954 році як дитячий садок, а пізніше пристосована для потреб служби швидкої медичної допомоги.

Для розміщення персоналу центру (а це близько 230 співробітників) зведуть новий двоповерховий корпус. Знесуть і гаражний комплекс. У ньому бокси для машин давно не використовуються.

Вони небезпечні та непридатні для зберігання карет швидкої допомоги через невідповідність габаритам сучасних транспортних засобів. За словами керівника центру Євгена Калалба, не збереглося навіть технічної документації по інфраструктурі, що зжила себе. Буде побудуваний та оснащений новий сучасний гаражно-ремонтний блок з автомийкою.

Вадим Красносельський разом з іншими учасниками поїздки побував з інспекцією у Бендерах. Глава держави обговорив із міністром охорони здоров’я, керівником міста і головним лікарем зрушення в реконструкції акушерсько-гінекологічного стаціонару Бендерського ЦМіД. Ремонт розрахований проектом на три роки. На сьогодні завершується другий етап, який передбачає в основному фасадні роботи. Наступного року триватиме ремонт приміщень.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.