Календар городника і садівника

У листопаді голо в саді

Дійсно, приказка ця справедлива. В садах усе більше голих дерев, які встигли скинути своє листя, готуючись до зими. Однак, ще є над чим працювати падолисту, вистачає роботи й садівникам та городникам.


12 ЛИСТОПАДА Місяць переходить у сузір’я Скорпіона. Це дуже сприятливий знак для закладання нових рослин. Та посіяти можна тепер хіба що зелень, яка ростиме вдома на підвіконні.

13 ЛИСТОПАДА настає Новий Місяць, тому цього дня традиційно більшість робіт із рослинами проводити не варто. Адже вони стають дуже чутливі, тому їх легко пошкодити. Не слід також нічого садити та сіяти.

Не поспішаючи, передивіться свої запаси насіння. Той матеріал, що застарів, і в нього закінчився термін придатності, краще викинути. З такого насіння гарних сходів не діждете. Отже, така ревізія допоможе визначити, насіння яких культур вам не вистачає. Складіть список і за нагоди придбайте потрібні сорти та гібриди, щоб навесні не хапатися за голову.

14 ЛИСТОПАДА – якщо погодні умови сприяють, можна перекопати пристовбурні кола дерев та чагарників. У знак Стрільця нові рослини краще не закладати на ділянці та для вирощування в домашніх умовах. Одночасно з перекопуванням можна внести й добрива на основі фосфору та калію, щоб рослини вдало перезимували й навесні вчасно розпочали вегетацію. Можна внести також і органіку, наприклад, перегній.

15 ЛИСТОПАДА – огляньте овочі та фрукти, які лежать у сховищі. Може статися, що ви заклали на зберігання трохи зіпсований плід, і він почав уражати сусідні. Якщо виявили, одразу ж знищуйте, щоб не втратити добру частину врожаю. Заодно огляньте сховища, чи немає слідів «роботи» гризунів.

Миші та щурі в холодну пору ховаються там, де люди зберігають зерно та інший урожай. І не тільки псують його, а й можуть переносити небезпечні для людей інфекції.

Для боротьби з гризунами у сховищах та на присадибній ділянці застосуйте принади «Капкан» або «Багіра». Миші та щурі охоче їх поїдають, а знищення відбувається з ефективністю дії до 100 %.

16 ЛИСТОПАДА – в Козерозі найкраще садити багаторічні культури. Оскільки для посадок плодових дерев та чагарників може бути запізно, краще підготувати посадкову яму для наступного сезону.

Для початку визначтеся, саджанці яких культур плануєте посадити наступного сезону, знайдіть для них відповідне місце, де не буде тіні від крон дорослих дерев та будівель.

Тепер можна готувати посадкову яму, виклавши на дно дренаж та добрива. За зиму вони перейдуть у доступну для рослин форму, а ви з настанням тепла зможете посадити саджанці.

17 ЛИСТОПАДА – настав час для проведення санітарної обрізки дерев та винограду. Найкраще робити це, коли рослини повністю скинули листя. Для початку приберіть його та занесіть в компостну яму.

Далі переходьте до санітарної обрізки: видаліть сухі та пошкоджені гілки, а також ті, що ростуть під гострим кутом. Зазвичай восени обрізають дорослі яблуні та груші, а також кущі.

Після обрізки винограду лозу обробіть проти зимуючих збудників хвороб та шкідників до повного знищення мікроорганізмів, що можуть зашкодити. Проведіть також вологозарядний полив кущів та дерев, якщо досі цього не зробили.

18 ЛИСТОПАДА можете пересадити кімнатні рослини в більші горщики або замінити ґрунт у горщиках. Також хворі кімнатні рослини варто обробити інсекто-фунгіцидом для захисту і від хвороб, і від шкідників. Запитайте у продавців на ринку, чим можна зарадити цій проблемі.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.