Наше улюблене, неповторне, сучасне й веселе місто

Такими епітетами описують своє рідне місто мешканці Дубоссар. День міста подарував їм справжнє свято, що вабило й радувало різноманітними виставками, пам’ятними заходами та народними гуляннями. Нарядні жителі та гості реагували на урочисто-радісні події гарним піднесеним настроєм, привітними посмішками та вдячністю за сьогодення.


Відзначати цю важливу подію почали заздалегідь. Напередодні Дня міста біля Дошки пошани заклали капсулу часу з посланнями молодих дубоссарців майбутнім нащадкам. Це давня і славна традиція, яку активно підтримують у багатьох містах Придністров’я.

На площі Перемоги відбулася церемонія відкриття цілої низки святкових заходів. З головної сцени оголосили вітальне звернення Президента ПМР Вадима Красносельського.

«Вітаю вас із Днем міста! Сьогодні Дубоссари – це одне з великих міст Придністров’я, районний центр, в якому активно розвивається економіка та соціальна царина. У місті особлива увага приділяється створенню сприятливих умов для розвитку бізнесу та залучення нових інвестицій. Постійно реалізуються різноманітні будівельні проекти», – наголосив керівник республіки.

До привітання також приєднався глава державної адміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари Руслан Чабан. У своїй святковій промові він зазначив:

«Ми любимо наше місто і впевнені, що це найкраще місце на Землі. Проте нам ще багато треба зробити для того, щоб цей факт став очевидним для всіх. Дубоссари, завдяки працьовитості, гостинності, відкритості та сердечності місцевих жителів, назавжди залишаються в серці тих, хто хоч одного разу тут побував».

На головній площі в урочистій обстановці дубоссарцям, що відзначилися, вручили державні нагороди: грамоти та листи подяки Президента.

Працелюбні люди, які досягли такого рівня визнання, представляли різні професії. Поміж них – швачки, двірники, електромеханіки, прибиральниці, дорожні працівники, педагоги, трактористи, водії, кухарі.

Це підтверджує незамінність кожної спеціальності в загальному міському механізмі, а також широкий діапазон трудових можливостей, що мають важливий вплив на добробут Дубоссар.
Цього дня, як зазвичай, вшановували подружні пари, що відзначили ювілеї спільного життя: Юрій Васильович та Людмила Михайлівна Єні разом із 1971 року. Своїм секретом міцного сімейного союзу вони називають повагу одне до одного та шанобливе взаєморозуміння.

Семен Михайлович та Людмила Михайлівна Майорови справили цього року 50 років подружнього життя – золоте весілля. Своїм девізом вони жартома вважають народну приказку: «Щойно назріває скандал, швидше в рот воду і до кінця тримай, тоді розлученню не бувати».
Після офіційної частини молодь вирушила велопробігом до Меморіалу Воїнської Слави, де відбулася церемонія покладання квітів. У ній взяли участь керівництво міста та району, депутати Верховної Ради та Ради народних депутатів міста, трудові колективи підприємств, небайдужі дубоссарці.

На Меморіалі поховано понад 80 воїнів Радянської Армії, які загинули під час звільнення Дубоссар від німецько-румунських окупантів, і 34 захисники Придністров’я. Голова товариства «Пам’ять» Зінаїда Ящук прийшла цього дня вшанувати пам’ять і свого загиблого та безвісти зниклого чоловіка.

«Уся моя молодість та юність промайнули тут. Це моє рідне місто. Тяжко згадувати наших захисників. Болючі втрати торкнулася й моєї долі. Велика подяка всім воїнам за той мир, в якому ми зараз живемо. У нас дуже гарне місто, впорядковане, затишне. Знаєте, найкращий час – коли люди щасливі. Коли вони відчувають це, то чого можна бажати більшого? От і ми добре живемо у своєму невеликому містечку. Святкові дні об’єднують нас, і з’являється чудова нагода зустрітися, потанцювати, провести весело час із добрими друзями», – підсумувала Зінаїда Миколаївна.

Упродовж дня на всіх іще чекав фестиваль молодого вина «Тулбурел», на вулиці Совєтській розташувався барвистий ярмарок із цікавою культурно-розважальною програмою. Національні подвір’я, художні майстер-класи для дітей, виставка просто неба, виступи фольклорних колективів: російських, молдавських, українських, білоруських та болгарських.

Смачну випічку та ароматні національні страви пропонували працівники будинків культури сіл Дубоссарського району. На вулиці Дзержинського організували виставку ретро-автомобілів. На площі Захисників відбулася виставка-ярмарок «Купуй придністровське!», в якій взяли участь понад 50 виробників з усієї республіки. З-поміж них – бендерські «Тигина» та «Флоаре», м’ясокомбінат та пивоварний завод, дубоссарський «Букет Молдавии», тираспольський «КVINT», підприємства швейної промисловості, індивідуальні підприємці зі своїми товарами.
Міська бібліотека влаштувала вікторину, де кожен охочий міг написати один епітет, який би характеризував чи описував місто Дубоссари.

Мирне, сучасне, улюблене, неповторне, славне, веселе, зелене, тінисте – саме таким його сприймають усі, кому хоч раз пощастило помилуватися і прогулятися його затишними вулицями.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото: dubossary.ru