Упровадження професійної паліативної допомоги

Придністровські лікарі дістали можливість поліпшити свої навички в наданні паліативної допомоги. Медико-соціальний проект «Упровадження послуг паліативної допомоги в Придністров’ї» має на меті вдосконалення медичних послуг хворим з діагнозом «онкологія». Проект здійснюється в рамках угоди між благодійним фондом «Анджелус Молдова» та республіканською громадською організацією «Онкологи Придністров’я».

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікуванню болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної та духовної підтримки.

«Це більш просунутий курс із вивченням медичних, духовних і психоемоційних аспектів. Коли люди страждають від якогось важкого захворювання, вони повинні мати гарний догляд, щоб життя закінчилося без болю, без страждань. Близько 80 відсотків хворих на онкологію людей страждають від хронічного болю наприкінці життя. Ми маємо певні теми, де, наприклад, вивчається контроль болю та інші симптоми, психо-емоційна підтримка, соціальне забезпечення. У цих темах дуже багато аспектів, не тільки медичних, а й соціальних та психологічних», – пояснив директор благодійного фонду «Анджелус Молдова» та голова національної асоціації паліативної допомоги Валеріан Ісак.

Учасниками курсів стали 16 лікарів-онкологів і терапевтів з усієї республіки. Протягом двох тижнів вони вивчатимуть особливості надання такого роду допомоги, працюватимуть над клінічними протоколами та спеціалізованими інформаційними матеріалами (брошурами, посібниками з паліативної допомоги). Планується навчальний візит до Молдови, щоб лікарі побачили на практиці, як надаються такі послуги. Учасники проекту відвідають Центр педіатричної паліативної допомоги «Каса Анджелус» та відвідають пацієнтів удома разом зі співробітниками хоспісу «Анджелус Молдова».

«Надання такої допомоги в нашій республіці на досить низькому рівні. На жаль, пацієнти, їхні родичі залишаються наодинці з цією проблемою, тому впровадження професійної паліативної допомоги для нас необхідне. Дуже важливо знати, як правильно повідомити діагноз пацієнту та його сім’ї, як допомогти пережити смерть близької людини», – зазначила завідувач онкологічним республіканським диспансером, головний позаштатний онколог Міністерства охорони здоров’я ПМР Аліна Андрєєва.

За словами Валеріана Ісака, люди, які надають паліативну допомогу, трохи з іншого тіста. Вони повинні вміти співчувати людям і вчитися у першу чергу того, чого не вистачає багатьом професіоналам у медицині, а саме: терпінню та вмінню слухати», – наголосив директор благодійного фонду «Анджелус Молдова».

Такої допомоги (медичної, психологічної та соціальної) потребують пацієнти на термінальній стадії онкологічного захворювання, коли можливості спеціалізованого лікування вже обмежені або вичерпані.

По завершенні навчання на курсах фахівці знову зберуться й обговорять, як краще упроваджувати в повсякденну роботу нові знання та методи.

Анастасія   ОЛЕШКО.