Презентація Тираспольського медичного коледжу

На тихій зеленій вулиці майже в центрі Тирасполя затишно розташувався медичний коледж ім. Л. О. Тарасевича. Кожного дня багато років поспіль рано вранці відчиняються двері навчальних корпусів, й упродовж дня шумить веселий вир студентів у білих халатах.

За традицією, тут відбувся День відкритих дверей. Майбутні абітурієнти мали можливість поспілкуватися особисто з його директором і викладачами, дізнатися якомога більше про навчальне та творче життя від самих студентів.

Почався літопис медичного коледжу в далекому 1930 році, коли був оголошений набір у Тираспольський медичний технікум. З 1936 по 1941 рр. він мав статус школи медичних сестер, а його перші випускниці були направлені на роботу в дитячі установи республіки. 1946 року школа відновила свою роботу, але вже в статусі медичного училища, а 1968 року навчальному закладу на честь 100-ліття від дня народження видатного радянського вченого присвоїли ім’я уродженця Тирасполя Лева Олександровича Тарасевича.

Нині коледж є одним із сучасних освітніх установ у системі середньої професійної освіти. Його мета: підготувати висококваліфікованих фахівців за спеціальностями «Акушерство», «Фельдшер», «Сестринська справа», «Фармація», «Лікувальна справа» та «Зубний технік».

До послуг студентів 66 навчальних приміщень: 26 кабінетів доклінічної практики (2 процедурні кабінети, 1 – операційний), 4 лабораторії, а також навчальні кабінети та лабораторії. Є просторий актовий зал, буфет, бібліотека, читальний, спортивний та гімнастичний зали, медичний пункт (медичний кабінет, ізолятор, процедурний та зубний кабінети), два комп’ютерні кабінети, кабінет психологічного розвантаження, студентський гуртожиток на 213 ліжко-місць.

У двох музеях («Музей коледжу» і «Каса маре») зберігають історію закладу.

Основний вид діяльності установи – освітня підготовка медичних працівників і фармацевтів середньої ланки.

Також на базі ДОУ «Тираспольський медичний коледж імені Л. О. Тарасевича» функціонують «Курси спеціалізації й удосконалення середніх медичних і фармацевтичних працівників».

Концертна програма супроводжувалася презентацією навчального закладу – студенти розповіли про професії, поділилися секретами навчання і продемонстрували майбутнім абітурієнтам все, чого встигли навчитися тут. Також усі охочі могли випробувати свої сили в порятунку людини, подивитися, як надають першу медичну допомогу та оглянути виставку оснащення для практичних занять.

За словами директора коледжу Миколи Міколішина, в цій професії головне – любити свою справу і бути вірним їй до кінця. «Ми намагаємося виховати у своїх дітях, у своїх студентах доброту, сердечність, добродушність і всі риси, які потрібні медику, особливо в наш час. До кожного студента ми ставимося як до рідного, ми стаємо йому дідусем, мамою татом, часом навіть братом. І для педагогів немає відмінностей між учнями – всім надається однакова кількість уваги».

У ДОУ «Тираспольський медичний коледж ім. Л. О. Тарасевича» для здобуття середньої професійної освіти приймаються особи, які засвоїли освітні програми основної загальної освіти та середньої (повної) загальної освіти. Приймання на навчання за основними освітніми програмами здійснюється за результатами конкурсу наданих вступниками документів про освоєння освітніх програм основної загальної та (або) середньої (повної) загальної освіти.

«У нас конкурс для кожного району свій. Така система введена для того, щоб потім, вручаючи дипломи, ми могли розподілити всіх бюджетників на роботу за місцем проживання. Але для того, щоб фахівець приїхав туди, потрібно прийняти абітурієнта звідти. Ми готуємо їх не заради дипломів, а для того, щоб забезпечити всі лікувально-профілактичні заклади республіки фахівцями», – зазначив директор коледжу.

Життя в коледжі відбувається не тільки на парах: щорічно у студентському середовищі вибирають першу красуню ТМК, організовують відкриті семінари, студенти беруть участь і в творчому житті республіки.

Дні відкритих дверей у коледжі мають важливу мету – допомогти молодим людям з вибором майбутньої професії, а також ознайомити їх з умовами навчання. «Кількість охочих здобути середню професійну освіту з кожним роком зростає. А благородна професія, пов’язана зі збереженням здоров’я, врятуванням життя людей, завжди була, є і залишатиметься актуальною», – підсумував Микола Франкович.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.