До здоров’я верхи на коні

З давніх-давен було помічено, що взаємодія і спілкування з конем позитивно впливає на людину. Мабуть, саме тому останнім часом все більшої популярності набирає іпотерапія – лікування за допомогою коня. Її ефективність настільки велика, що в багатьох країнах світу вона використовується як основний метод реабілітації інвалідів. При яких хворобах застосовується «лікування конем»?

Про це ми розмовляли з Анжелою Матвєєвою – керівником кінноспортивного клубу «Аллюр», розташованого в селі Тернівка Слободзейського району. «Спілкування людини з конем існувало споконвіку. Завдяки цій тварині люди успішно зберігали своє здоров’я. Фактично кінь є живим тренажером: коли людина їздить верхи, активізуються кровообіг, дихання, в роботу включаються всі м’язи організму. Користь від верхової їзди помітив ще Гіппократ. У своїх трактатах він вказував, що особливо корисна вона людям, які страждають меланхолією, оскільки розвіює похмурі думки та просвітлює розум. Дуже позитивним вважається біополе коня, тому що воно знімає втому, заспокоює, повертає душевну рівновагу», – розповіла Анжела.

Лікувальний ефект здійснюється завдяки конституції та фізичним даним коня. Адже його крок приблизно дорівнює кроку людини, і хворому передаються імпульси (110 – 140 за хвилину) від спини тварини. Для того, щоб утриматися на коні, необхідно постійно балансувати, а це сприяє поліпшенню координації рухів. Ще у коня температура тіла на два градуси вища, ніж у людини, тому під час верхової їзди здійснюється своєрідний масаж з підігрівом. Кінь – спокійна тварина, і прямо на ньому можна виконувати вправи лікувальної фізкультури.

«Це корисно для дітей, які страждають на дитячий церебральний параліч (ДЦП). Для них сеанси іпотерапії здійснюються переважно в лежачому положенні. Нерідко після курсу такого лікування дитина (інвалід дитинства) починає самостійно тримати голову і навіть ходити, – каже керівник клубу. – У нас є один хлопчик, якому 4 роки, але він виглядає однорічним малюком. У нього діагноз ДЦП, вдома він зовсім не рухався, голову не тримав. А під час занять і голівку почав підводити, і значно краще почувається. Кожен крок разом із конем – це крок якщо не до зцілення, то до поліпшення стану. Можна сказати, що кінь – це ніжки для таких діточок».

За допомогою іпотерапії як у дітей, так і у дорослих успішно лікуються захворювання нервової системи – неврози, загальні розлади, всі види порушень психічного розвитку (затримка мовного, психомоторного розвитку, ранній дитячий аутизм). Аутизм – це захворювання, що проявляється в специфічних розладах розумової діяльності.  У хворої дитини страждає мовлення, вона уникає зорового контакту з дорослими та ровесниками, схильна до ритмічного повторення одних і тих же рухів та жестів. Діти-аутисти заглиблені в себе, можуть годинами складати кубики чи ходити від стінки до стінки.

Серед відвідувачів клубу «Аллюр» дітей з аутизмом чи не найбільше. Анжела каже, що помічала, як під час їзди верхи вони посміхаються, погладжують шию коня, щось йому шепочуть, встановлюють своєрідний контакт, отже змінюється і їхнє ставлення до оточення. А відтак з’являється віра на одужання.

Верхова їзда викликає у наїзника багато позитивних емоцій, радісних переживань, неймовірних відчуттів, які зачіпають глибинні структури кори головного мозку. Люди з обмеженими фізичними можливостями мають унікальну можливість відчути себе сильнішими без підтримки милиць або інвалідного візка, у них з’являється почуття власної значущості.

Лікування конем застосовується і в деяких видах генетичної патології. Наприклад, у хворих із синдромом Дауна відбувається зміцнення м’язової системи, стимулюються мислення, увага, пам’ять, концентрація.

Ми зайшли на манеж і побачили, як тренер Карина Зиньковська притримувала семирічну дівчинку на ім’я Карина, що лежала верхи на спині спокійного поважного 22-річного коня Малиша. Здалеку батьки дитини спостерігали за тренуванням. Вони кажуть, що в такий спосіб мріють зміцнити м’язову систему дівчинки та підвищити імунітет. Приходять сюди вже понад півроку і дуже задоволені результатом.

«Заняття проводяться в безпечному, огородженому місці, з м’яким ґрунтом, щоб кінь раптово не злякався і тренуванню не заважали сторонні звуки, люди чи собаки», – сказала Анжела Матвєєва.

Вона також повідала, що вже впродовж десяти років, з часу, коли клуб почав діяти в Придністров’ї, тобто ще далеко до оголошення «Року рівних можливостей», власники клубу прийняли для себе рішення: 1 червня  (в Міжнародний день захисту дітей) та 1 грудня (у Всесвітній день боротьби зі СНІДом) вони на власні кошти влаштовують для хворих свято катання на конях. Тобто запрошують малюків з дитячих садочків і дитбудинків до клубу або виїжджають безпосередньо до дитячих установ.

Провести ж курс повноцінного лікування тим, кому це конче необхідно, клуб не в змозі через фінансові труднощі. Покладають надію на «Рік рівних можливостей». Можливо, така велика турбота до людей з обмеженими можливостями з боку керівництва нашої республіки та громадськості загалом сприятиме виправленню ситуації, приверне увагу небайдужих, і прийде до дитячої установи благодійник, а може й багато благодійників, які захочуть допомогти, не очікуючи на фінансову вигоду, а просто пожертвують свої гроші нужденним для зміцнення здоров’я таким ефективним методом, як іпотерапія.

Ірина   МАСЛОВА.