Запалення легенів у дітей

До Всесвітнього дня боротьби з дитячою пневмонією

Пневмонія – серйозне захворювання, під час якого в легенях виникає запальний процес. У дітей ця хвороба нерідко протікає особливо важко у зв’язку з незрілістю дихального апарату, а також невмінням повноцінно відкашляти мокротиння. Патологія вимагає обов’язкового призначення антибіотиків та симптоматичних препаратів, а у важких випадках – госпіталізації до стаціонару.


Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 2 листопада днем початку масштабної кампанії по боротьбі з дитячою пневмонією.

Експерти називають пневмонію «головним убивцею» дітей у віці до 5 років. Щоразу жертвами цього захворювання стає 1,8 млн дітей – більше ніж від кору, малярії та СНІДу разом узятих.

Водночас, кошти, що виділяються на боротьбу з цією хворобою, – ніщо в порівнянні з тим, що пропонується на боротьбу з малярією, і тим більше – зі СНІДом.

Обидві організації прагнуть зібрати 39 млрд доларів для боротьби з запаленням легенів серед дітей. «Перший етап, – говорить доктор Енн Голас з ЮНІСЕФ, – полягає в тому, щоб навчити матерів розпізнавати ознаки захворювання».

Одночасно з освітою план боротьби з пневмонією передбачає вакцинацію проти хвороб типу кору, які можуть призвести до запалення легенів.

Вакцина, створена спеціально для захисту дітей від запалення легенів, існує з 2000 року, однак є вона тільки в багатих країнах, у той час як 98 % випадків дитячої пневмонії спостерігається в країнах, що розвиваються.

Симптоми пневмонії у дітей

Складність діагностики пневмонії в дітей у тому, що перші ознаки хвороби мало відрізняються від симптомів звичайної застуди чи грипу. Симптоматичні прояви включають озноб, лихоманку, підвищене потовиділення, кашель, почастішання дихання і пульсу.

Для вірусної форми легеневого захворювання характерні такі симптоми, як сухий кашель, жар, головний біль, слабкість та ломота у м’язах, швидка стомлюваність, втрата апетиту. Слід зазначити, що в деяких випадках вірусної пневмонії відзначається лише підвищення температури тіла до субфебрильних значень.

Запалення легенів, спричинене мікоплазмами, на початку перебігу схоже на вірусну або бактеріальну форму пневмонії, проте симптоми є менш вираженими. Дана форма відрізняється затяжною течією з нападами сильної задишки та почуттям задухи.

Загальні симптоми для всіх форм пневмонії: підвищення температури; кашель (спочатку сухий, потім із відходженням мокротиння); загальна слабкість, сонливість; головний біль; біль у ділянці грудей; задишка; втрата апетиту.

Від батьків потрібно одне: не займатися самолікуванням, а своєчасно звернутися з дитиною до лікаря за найменших ознак пневмонії чи іншої патології дихальної системи.

За словами заступника головного лікаря з дитинства ДУ «Тираспольський клінічний центр амбулаторно-поліклінічної допомоги» Світлани Маковеєвої, у Придністров’ї не спостерігається випадків смертності серед дітей від пневмонії. «Починаючи з тримісячного віку, малята аж до п’яти років отримують щеплення від пневмококової інфекції за спеціальним календарем щеплень, що існує в нашій республіці. А саме пневмококова інфекція є однією з провідних причин захворюваності та смертності у всьому світі», – розповіла лікар-педіатр.


Михайло ТРЕМБIТА. 

Фото: httpswww.google.com.