«Збережемо життя мамі!»

Під таким девізом у Тирасполі відбулася акція, ініційована придністровським об’єднанням лікарів-онкологів і присвячена збереженню здоров’я жінок. Захід відбувся з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози.


Волонтери з-поміж столичних студентів і пацієнтів онкодиспансеру, які перенесли важке захворювання та врятували своє життя завдяки вчасному зверненню до спеціалістів, вийшли на вулиці столиці, щоб розповісти жінкам, як не поповнити сумну статистику негативних наслідків власної байдужості.

Локації вибрали там, де зазвичай трапляється найбільше перехожих: в центрі міста біля Головпоштамту, на площі Суворова, у мікрорайоні «Октябрський» біля літака та супермаркету «Шериф» на Західному.

Одягнені в білі курточки, з рожевими галстуками, пов’язаними навколо шиї, з рожевими повітряними кульками й такого ж кольору рожевими бантиками, які вони пропонували надягнути жінкам, що проходили повз, дівчата приваблювали своїм зовнішнім виглядом. Вони пояснювали перехожим, якими методами самодіагностики можна скористатися для виявлення раку молочної залози на ранній стадії, знайомили з принципами здорового способу життя та правильного харчування, проводили анкетування жінок на знання ознак онкозахворювання. Роздавали тематичні буклети.

Студентка відділення «Лікувальна справа» 4-го курсу медфакультету ПДУ імені Т. Г. Шевченка Арина Гросул сама зголосилася взяти участь в акції, щойно дізналася про неї.

«Мене як майбутнього спеціаліста зацікавила пропозиція щодо участі в такому потрібному заході. Тим більше, що він відбувається в нашій республіці вперше. Акція «рожевий жовтень», на мою думку, дуже необхідна нашим сучасницям, та й взагалі, всім представницям слабкої статі, незалежно від віку. Вийшовши на вулиці нашої столиці, ми зустрічаємо жінок-перехожих, намагаємося спонукати їх відвідати онколога-мамолога, пройти обстеження у гінеколога. Адже йдеться про їхнє власне життя. Зберегти його і жити довго та щасливо, чи постраждати від елементарного нехтування власним здоров’ям, залежить від кожного з нас», – поділилася роздумами майбутня лікарка.

Юлія Хіліниченко – молода тираспольчанка 33 років, разом з Ариною закликала жінок долучатися до акції. Вона розповіла нашому кореспондентові, що після других пологів почала звертати увагу на обстеження власних грудей, тому що лікарі радили їй не забувати про самодіагностику.

«Нічого поганого ніби й не було в моєму організмі. Я жила собі щасливо у щасливій сім’ї, займалася дітьми. Однак, після чергового самоогляду зауважила, що в мене під пахвою з’явилася якась невеличка, з ґудзичок величиною, гулька. Захвилювалася, пішла до онколога, а він, обстеживши мене на мамографі, сказав, що це рак молочної залози другої стадії. Для мене це пролунало як вирок.

Новина шокувала, стало страшно, моторошно, ніби настав кінець світу. Та лікар-онколог Аліна Євгенівна Андреєва знайшла слова, щоб мене заспокоїти, й узялася за мене. Я прийняла всі її пропозиції. Були операція, хіміотерапія, лікування сучасними методами. Минув рік, я повністю здорова, живу, радію життю, підростають мої діти. Тому-то й хочу, щоб жінки почули мої слова, полюбили себе і своє тіло, не забували ходити до лікаря. Це просто і, разом з тим, необхідно. За них ніхто цього не зробить», – розповіла жінка.

До гурту підійшла ще одна молодиця, назвалася Марією. Уважно послухала Арину, взяла буклет і повідала свою історію: «Моя бабуся постраждала свого часу від раку молочної залози. Вона взагалі не любила ходити в поліклініку, у разі необхідності лікувалася народними засобами, якимись настоянками, травами, хто знає чим. Коли в неї виявилася пухлина в грудях, вона не сприйняла її всерйоз. Не повірила, що така хвороба, яку вона навіть називати не бажала, може до неї причепитися. Прикладала до пухлини якісь примочки, ворожила в таких же бабусь. Ми всією родиною багато витратили часу та слів на умовляння, доводили її неправоту. Коли нестерпний біль уже не давав їй спати, бабуся нарешті відвідала лікаря. Та вже було пізно. Так вона і пішла з життя.

Нас у родині п’ятеро жінок, усі ми різного віку, різних характерів, але раз на рік кожна обов’язково відвідує кабінет гінеколога та онколога-мамолога. Лікар попередив, що ця хвороба може передаватися за спадковістю. Тому ми й бережемося. Жити ж хочеться», – завершила, посміхаючись, свою розповідь симпатична Марія.

Аліна Андреєва, головний позаштатний онколог МОЗ, розповіла, що ідея проведення «рожевого жовтня» виникла в неї та її колег нещодавно. Вирішили, якщо вона матиме відгук у тираспольчанок, наступного року випробувати її в інших містах Придністров’я.

«За словами наших волонтерок, акцію сприйняли досить активно. Дівчата роздали багато тематичних буклетів, подарували невеликий сувенір – рожеву стрічку – міжнародний символ боротьби з раком молочної залози, жінкам, які цікавилися темою онкології. Ми витратили близько 400 власних рублів, щоб закупити рожеві кульки та стрічечки, створити такий антураж, щоб привернути до себе увагу. І це дало свої плоди. Виходить, наші старання не були марними. Сподіваємося, можливо наступного року знайдуться спонсори й допоможуть втілити цей проект по всій республіці», – сказала Аліна Євгенівна.

Щодо рожевого кольору. Вперше рожеву стрічку використали члени Організації боротьби з раком молочної залози імені Сьюзан Г. Комен. У 1990 році під час «Пробігу за зцілення» вони роздавали рожеві козирки від сонця зціленим від раку молочної залози. Роком пізніше кожен учасник Нью-Йоркського пробігу отримав рожеву стрічку.

«Рожевий жовтень» – всесвітній рух проти раку молочної залози, покликаний привернути увагу до проблеми жіночої захворюваності на онкологію, інформувати про методи ранньої діагностики та підтримку жінок, які перенесли рак молочної залози.

У світі. Згідно зі світовою статистикою, рак грудей посідає перше місце в структурі онкологічної захворюваності у жінок – 23 %, а також перше місце у структурі смертності – 20,5 %.

Понад 15 млн жінок у всьому світі хворіють на рак молочної залози. Шість мільйонів жінок у світі від нього щорічно помирають.

У Придністров’ї, за словами Аліни Євгенівни, тільки на початок поточного року виявили 2,5 тисячі жінок з діагнозом «рак грудей». Тільки грудей. За віком – п’ятеро від 30 до 34 років, решта – віком від 50 років і старші. Ключовим фактором перемоги над підступною хворобою є регулярні обстеження жінок у відповідних фахівців та його діагностика на ранній стадії.

Понад 90 % жінок, яким діагностовано першу стадію раку грудей, повністю перемагають хворобу.

Під час лікування другої стадії надію на позитивний результат від терапії можуть мати 80 % жінок та у разі третьої стадії – для 50 % жінок лікування є ефективним.

Поради. Не треба боятися пройти обстеження, розпочати лікування. Сьогодні можна стверджувати, що рак більше не є невиліковною хворобою. Безумовно, це тяжка недуга, лікування якої потребує сил і терпіння як від пацієнта, так і від лікаря.

Онкологи Придністров’я крокують у ногу з часом, не залишають поза увагою проблему світового рівня. Власними зусиллями сприяють розповсюдженню інформації про наслідки такої хвороби, як рак грудей.

Однак, якщо жіноча частина населення нашої республіки дослухатиметься до закликів спеціалістів, то онкологію грудей можна буде перемогти.

Бережіть себе, навідуйтеся до лікарів, не відкладайте життя на «потім», живіть сьогодні: тут і зараз. Ви так потрібні своїм близьким.

Про роботу онкологів Придністров’я можна прочитати на всіх соціальних мережах та месенджерах.


Юлія ПОНОМАРЕНКО. 

Фото автора.