Маріє, ти – супер!

У попередньому номері нашої газети повідомлялося про концерт Муніципального камерного оркестру м. Тирасполя, спеціальним гостем якого була 16-річна співачка з Паркан Марія Шумейко, фіналіст проекту «Ти – супер!» російського федерального «Телеканалу НТВ». Нині пропонуємо вам ближче познайомитися з юним обдаруванням, яка у нас на очах стає міжнародною знаменитістю.


Народилася Марія 17 жовтня 2007 року в придністровському селі Паркани. У неї є рідні старші сестри – Оля та Олена. Їхні батьки розлучилися, дівчатка залишилися з матір’ю, яку пізніше позбавили батьківських прав, а дівчаток відправили до різних дитячих будинків. Потім був ще один удар долі – помер батько. Оля та Олена швидко знайшли прийомні сім’ї, хоча й досі підтримують теплі стосунки з Марією.

В інтернаті Маша затрималася довше за сестер. У 4 роки вона потрапила до лікарні, де опинилася в одній палаті з Наталією Ражевою. Після ближчого знайомства з дівчинкою, жінка зрозуміла, що без Марії життя її втратить щось дуже важливе.

Свій п’ятий день народження Маша зустрічала вже в новій родині. Прийомні батьки ніколи не приховували, що вони їй не рідні, та інакше як мама і тато вона Ражових не називає. Окрім Марії, в сім’ї росте хлопчик Сашко.

Коли дівчинці було 8 років, батьки помітили в неї здібності до співу. Вони записали доньку до Тираспольської дитячої музичної школи ім. П. І. Чайковського. Спочатку дівчинка займалася естрадним вокалом, потім перейшла в академічний. Вона брала участь і перемагала в багатьох міжнародних конкурсах, що відбувалися в Румунії, Болгарії, Іспанії та інших країнах. Головною ж шанувальницею її таланту стала мама Наталія, яка їздить із дочкою на всі конкурси та проекти, а потім ділиться в соцмережах фотографіями з цих поїздок.

Мама Наталія 2015 року запустила YouTube-канал, присвячений творчості Марії. Дівчинка публікує в ньому відеоролики під ніком Соловушка. У блозі є записи виступів юної співачки, а також кавер-версії хітів та кліпи до них. Наприклад, висхідна зірка переспівала композиції «Леди Совершенство», «Голос», «Три белых коня», «Всё хорошо, прекрасная маркиза» та інші популярні пісні.

Чи не заповітною мрією Маші Шумейко було потрапити до шоу «Ты супер!» на телеканалі НТВ. Дівчинка спостерігала за проектом з першого сезону, довго не наважувалася подати заявку і набралася сміливості лише до п’ятого сезону (2021 рік). Вона пройшла серію дистанційних кастингів, офлайн-прослуховування і нарешті дісталася виступу в ефірі. За лаштунками її підтримували мама Наталія та сестра Олена.

Вокальні дані нашої землячки високо оцінили всі четверо членів журі: зелені кнопки натиснули Ігор Крутой, Ірина Дубцова, Діана Арбеніна та Олексій Воробйов. Вона дійшла до півфіналу і вибула зі змагання, проте була дуже задоволена набутим досвідом. Маша зізналася, що її порадував відгук від суддів. Особливо важливою була для неї оцінка Ігоря Крутого.

Після виступу дівчинці в прямому ефірі Анна Нетребко та Юсіф Ейвазов дали кілька практичних вокальних порад. На проект приїхала познайомитися з нею особисто рідна тітка, а через відеозв’язок з нею зв’язалася біологічна мати. Почуття та емоції тоді були позамежними.

Запрошення повернутися в проект «Ты супер!» надійшло 2023 року. Сьомий сезон музичного шоу відбувався під назвою «Суперсезон» і здебільшого зібрав зірок попередніх років. Цього разу Марія обрала для виступу «Застільну пісню» з опери Джузеппе Верді «Травіата». Члени журі Олександр Панайотов, Олексій Воробйов, Ані Лорак та Люся Чеботіна натиснули зелені кнопки в перші секунди її співу й аплодували нашій землячці стоячи. Це було неймовірно. «Ви вийшли як переможниця, як великий артист, гідний великих оперних сцен. Ви зробили замах на цю вершину і міцно стали на неї», – висловив свою оцінку Олександр Панайотов.

У півфіналі Марія блискуче виконала арію «O mio babbino caro» з опери Джакомо Пуччіні й стала фіналісткою престижного проекту. Проте у фіналі фортуна відвернула свій погляд від нашої героїні. Вона виконала композицію Франца Шуберта «Ave Maria», на жаль, не так яскраво, як попередні композиції. Думка журі, якщо узагальнити, була такою: «Треба визнати – це не найкращий вибір пісні, та й виконання було цього разу не таким яскравим, Маріє. Нам сподобалося, але такий голос має звучати краще. Ви талановита розумниця, й у Вас ще все попереду».


Олександр ПЕТРЕНКО.