Головний автомобільний чемпіонат

У нашій столиці щороку відбувається традиційний чемпіонат Придністров’я зі швидкісного маневрування автомобілів і мотоциклів. Учасники в особистих заліках борються за звання «Кращий автомобіліст», «Кращий мотоцикліст», «Автоледі».


Підвищити адреналін, позмагатися в умінні та майстерності їзди за кермом, перевірити рівень знань ПДР – усе це можна було зробити на чемпіонаті зі швидкісного маневрування. Традиційно турнір відбувся напередодні Дня автомобіліста на території СК «Шериф». Учасники змагалися в особистому та командному заліках. Усього зібралося понад 50 автолюбителів зі всієї республіки. У складі команд – переможці районних змагань, які проходили восени. Організатором конкурсу виступило Управління Державтоінспекції МВС ПМР.

З привітальним словом до автолюбителів і гостей звернувся міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу: «Від досвідчених автомобілістів залежить безпека дорожнього руху, адже дивлячись на них, інші стають більш дисциплінованими та зібраними на дорозі». Він також висловив вдячність інструкторам, педагогам автошкіл, які ретельно підготували конкурсантів, та привітав усіх причетних і присутніх з Днем автомобіліста.

Перед заїздами учасники турніру пройшли трасу пішки, щоб ознайомитися та зрозуміти всі її тонкощі, що називається відчути кожен поворот.

Конкурсна програма включала 10 етапів філігранної їзди, які потрібно було подолати без порушень за певний час. Більшість складових добре відома водіям, адже вони щодня виконуються на дорозі. Це рух переднім і заднім ходом, паркування, розворот, «змійка», колійний міст тощо. На другому етапі всім учасникам необхідно було пройти тест на знання правил дорожнього руху. Водії вирішували завдання на спеціальних картках, що складалися з двадцяти запитань. Боротьба була захопливою і досить гострою, оскільки важливим був кожен бал, тому що більшість автолюбителів мали значний досвід за кермом.

У наступній категорії в майстерності управляти залізним конем змагалися мотоциклісти, а саме байкери з бендерського мотоклубу «Bears». За п’ять років діяльності клубу вони активно брали участь у різних заходах, влаштовували тематичні вечірки, виборювали призові місця на подібних турнірах.

Як зазначив головний інспектор з агітації та пропаганди УДАІ МВС ПМР Вадим Брагнебун, «…важливим завданням цього чемпіонату є залучення якнайбільшої кількості осіб дорожньо-транспортного руху. Зокрема, це водії, пішоходи, мотоциклісти, велосипедисти. Не слід забувати також про нагадування та закріплення правил, які можуть допомогти уникнути аварій та порушень на дорозі». Основними вимогами до учасників чемпіонату були наявність посвідчення водія та відсутність грубих порушень ПДР протягом року.

Декілька сотень глядачів активно підтримували учасників енергійними кричалками та гучними оплесками. Активісти молодіжного руху «Звезда» підготували для них безпрограшну вікторину з безліччю подарунків і сюрпризів. Керівник організації Ніна Швець розповіла, що другий рік поспіль вони активно допомагають на змаганнях. Кожен присутній за правильну відповідь на запитання з автомобільної тематики міг виграти корисні сімейні сертифікати, продукцію для догляду «залізного коня» та квитки в розважальні центри міста. Головний приз, що розігрувався між глядачів, – акумулятор – дістався рибничанину Олександру Шульгіну. Він швидше і вправніше за інших виконав складні завдання: всього за 4 хвилини йому вдалося правильно відповісти на всі тестові запитання з правил дорожнього руху.

Польову кухню організувало Міністерство внутрішніх справ. Усіх бажаючих пригощали смачною кашею та гарячим чаєм.

З показовою програмою виступили представники Федерації скейтбордингу Придністров’я. Декілька юнаків різного віку виконали акробатичні номери, використавши скейти, самокати та велосипеди.

За підсумками змагань визначені переможці в особистому заліку. У номінації «Кращий автомобіліст – 2023» безперечним лідером став Петро Глодін, кращим мотоциклістом назвали Дмитра Бобкова, а кращою «Автоледі-2023» стала Антоніна Китик. Усі переможці з Тирасполя. У командному заліку перше місце здобула збірна столиці.

У новій номінації «Автоледі-2023 поза конкурсом» приз дістався чарівній власниці авто Антоніні Костенко.

Своїми враженнями про перебіг чемпіонату поділилася цьогорічна переможниця Антоніна Китик: «За кермом я вже понад 23 роки, тому виконання конкурсних елементів не було складним. Безперечно, вразила організація, гідні суперники та настрій оточуючих».

Серед установ, які готують водіїв, кращою визнана автошкола Тирасполя «ДОСААФ Авто». Переможцям та призерам чемпіонату вручили заслужені нагороди, пам’ятні призи та квіти.


Володимир УС.

Фото автора.