Перші стандартні поштові марки

До річниці Жовтневої революції 7 листопада 1918 року в РРФСР випустили перші поштові марки. Поштова мініатюра уособлювала звільнення народу від кайданів царизму.


Необхідно зазначити, що рішення про увічнення нового періоду в історії Російської імперії було прийняте Тимчасовим урядом на початку 1917 року, відразу ж після зречення від престолу імператора Миколи II.

Влітку Міністерство пошт і телеграфів оголосило конкурс на кращий малюнок нової поштової марки. У ньому взяли участь відомі художники, зокрема Іван Білібін, Ріхард Зариньш і Георгій Нарбут. У складі журі були визнані майстри живопису Олександр Бенуа і Степан Яремич. Перемогу здобув художник Ріхард Зариньш. На марці зображена рука з мечем, що розрубує ланцюг, і напис «Россія». Виготовити марку до Жовтневої революції не встигли. Тому новостворений Наркомпочтель РРФСР змінив кліше марки й дав указівку випустити її. Цей випуск був визнаний «першим революційним випуском РРФСР».

Перші марки з’явилися в продажу на Московському і Петроградському поштамтах, а також у губернських містах країни. Вони відрізнялися кольором і номіналом: сині – по 35 копійок і коричневі – по 70 копійок. Потім вийшов указ з 1 січня 1919 року пересилати прості листи й листівки безкоштовно (коштом держави). Цей указ діяв до 15 серпня 1921 року.
«Рука з мечем» не мала широкого поштового попиту, однак відомо, що есе першої поштової марки РРФСР номіналом 1 копійка, яка так і не була випущена, оцінюється колекціонерами в 12,5 тисяч доларів. Наприклад, дві перфоровані проби знаменитого випуску РРФСР 1919 р. «Руки з мечем…», що перебували в обігу з 1918 по 1922 рр. номіналом 1 і 2 копійки були продані на аукціоні за 71 875 доларів.

Випуск нових поштових марок СРСР розпочався в серпні 1923 року. Вони були присвячені першій Всеросійській сільськогосподарській і кустарно-промисловій виставці.

Нагадаємо, що перша поштова марка в Росії з’явилася в середині XIX століття. Зразки марок номіналами 10, 20 і 30 копійок були затверджені імператором Олександром II 20 жовтня 1857 року.

Останні випуски марок Російської імперії були віддруковані 10 вересня 1916 року та 1 січня 1917 року. Одна з мініатюр входила в ювілейну серію, присвячену 300-річчю династії Романових. На ній зображений портрет Миколи II – останнього російського імператора.

У СРСР марки виготовляли та використовували як засіб агітації та пропаганди: вони «боролися» з голодом 20-х років, брали участь в організації великих будівництв соціалізму, «билися» з фашизмом, а пізніше – славили досягнення КПРС і простягали руку допомоги братнім на-
родам усього світу.

У Придністров’ї теж є поштові марки. Їх розроблення та випуск належать до компетенції ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я». Марки «ходять» нашою республікою, ними охоче поповнюють свої колекції філателісти Молдови, України, Росії, європейських держав. У столиці працюють два магазини «Філателія». Багато в чому тематика наших марок поєднана з тематикою засобів поштової оплати Російської Федерації, але велика увага приділяється також місцевій історичній і культурній спадщині Придністров’я.

Президія Верховної Ради ПМР 18 листопада 1993 року прийняла рішення про випуск перших марок. Перша придністровська мініатюра була розроблена Григорієм Бронзою й вийшла вже до кінця року – 31 грудня.

Утворене в травні 2002 року Державне унітарне підприємство «Марка Придністров’я» почало забезпечувати ДУП «Пошта Придністров’я» високоякісними знаками поштової оплати, а філателістів – цікавим філателістичним матеріалом. Важливе значення має просування за допомогою філателії позитивного образу Придністровської Молдавської Республіки за кордоном.

Поштові марки Придністров’я не визнаються за межами країни й дійсні тільки для внутрішньої кореспонденції. Для міжнародної пошти використовуються молдавські поштові марки.
Нині ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» випускає близько 25 тематичних серій поштових марок на рік.

З метою захисту від підробок із червня 2016 року на марках друкується логотип ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я», а з березня 2019-го – ще й електронна адреса видавництва, за якою можна знайти всі офіційні поштові випуски. На сайті відомства www.markapmr.ru розміщений каталог поштових марок ПМР. Це свого роду довідковий посібник для філателістів, а також для операторів поштового зв’язку.
Підприємство є підвідомчою установою Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій республіки.


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото: pnp.ru