Жива скринька народної творчості

Концерт, що оспівує красу багатонаціональної культури Придністров’я, з символічною назвою «Жива скринька народної творчості», третій рік поспіль радує своїх шанувальників у Палаці Республіки.


Дарувати людям незабутні хвилини радості спілкування зі світом прекрасного, зберігати й розвивати кращі народні традиції, привносити в наше життя свято і гарний настрій – одне з найблагородніших призначень людей, закоханих у свою справу і безмежно відданих своїй професії.

Поруч з іменитими артистами та в супроводі легендарного творчого колективу Придністров’я «Виорика» відбувся сценічний дебют юних, молодих дарувань, які знайшли й реалізують себе в мистецтві, захоплені придністровським фольклором.

«Мета цього концерту – прищепити молодим талантам любов до музики та хореографії. Можливість здобути досвід від співпраці з професіональними артистами являє собою сторінку в початковому творчому житті талановитих дітей. Для участі у фестивалі колективи заздалегідь надсилали свої заявки, з якими ми ретельно знайомилися та підбирали репертуар разом із «Виорикою», – розповів художній керівник і головний балетмейстер, народний артист ПМР Ігор Чобану.

У нашій республіці спадкоємність творчих поколінь знаходить своє відображення в чуйному супроводі й майстерному вихованні нових поколінь артистів. Учасниками концерту були студенти Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна, учні дитячих музичних шкіл Бендер і Слободзеї, дитячої школи мистецтв Кіцкан і Первомайська, чий артистизм, віртуозність та музикальність вразили публіку з перших акордів.

Вони – лауреати й призери республіканських конкурсів «Юний виконавець Придністров’я» та «Юний танцюрист Придністров’я», а також мають досвід участі в міжнародних вокальних, музичних та хореографічних фестивалях.

Концертну програму відкрив запальний танець ансамблю «Виорика». Деякі маленькі артисти раніше мали змогу виступати на сцені Палацу Республіки з уславленим творчим колективом, але для багатьох із них все-таки це був сценічний дебют.

Учитель по класу кларнета та саксофона, завуч Дитячої школи мистецтв с. Кіцкани Григорій Карай зазначив:

«Музиканти нашого навчального закладу втретє беруть участь у такому фестивалі. Для нас усіх це велика радість і честь. Спеціальна комісія на конкурсній основі визначила найкращих і найбільш активних виконавців».

Одним із них є молодий інструменталіст з особливим музичним даром, який тонко відчуває особливості молдавського фольклору, Максим Соколан. Він проникливо зіграв сюїту для наю та флуєра.

Особливим із найдавніших музичних інструментів є флейта, слухаючи звуки якої ніби занурюєшся в казкову атмосферу. Саме такі чудові мелодії подарувала всім учениця відмінного працівника культури Григорія Карая Олександра Владова.

Вона виконала фрагмент із симфонії Моцарта «Аллегретто». Вихованці народної артистки ПМР Валентини Урсуляк, учениці Дитячої музичної школи № 1 м. Бендери Катерина Осадча та Жасміна Корненко в колоритних національних костюмах заспівали молдавські пісні. Дзвінкі переливи їхніх голосів демонстрували неймовірну самобутність народної культури.

Поміж усього багатства музичних інструментів особливо приваблював своєю милозвучністю акордеон. Той, хто майстерно володіє ним, уміє передати всю палітру людських емоцій. Так молодий артист із ДМШ м. Слободзеї Василь Канівець буквально зачарував слухачів інструментальною версією української народної пісні «Ніч яка місячна».

Учениця Дитячої музичної школи ім. П. І. Чайковського Ганна Бузук уперше виступила з оркестром «Виорика» з чудовою піснею «Московская кадриль», про яку кажуть, «…що це пісня, яку можна станцювати або танець, який можна заспівати».

Хореографічний супровід від студії народного танцю «Надія» підкреслив витонченість іскрометної композиції. Цей колектив, а також ансамбль «Міленіум» створили хореографічну окрасу яскравого святкового концерту.

Їхній керівник – заслужена артистка ПМР Ольга Гайдук понад 20 років популяризує й розвиває народний танець у республіці: спочатку як солістка і балетмейстер «Виорики», а потім як викладач хореографії та засновник двох студій. У скарбничці юних артистів досить різноманітний репертуар: від українського гопака до молдавської хори.

У концерті взяли участь і молоді таланти, що представляли великі творчі династії нашої республіки. Наприклад, Олександр Галацан – представник династії Галацан, онук народного артиста ПМР Олександра Галацана, який очолював ансамбль «Виорика» протягом 20 років. Юнак – студент першого курсу Придністровського державного інституту мистецтв ім. Рубінштнейна. Він чарівно зіграв на трубі «Чардаш» в аранжуванні Чіпріана Антоновича.

Представник іншої музичної династії Олексій Карай виконав українську народну пісню «Мій рідний край» в аранжуванні Івана Карая. Ця композиція зірвала шквал оплесків на підтримку юного співака, адже слова дійшли до кожного серця в залі, примусили кожного згадати своє безтурботне дитинство й відчути ту безмежну любов до Батьківщини.

Завершився концерт фінальною запальною хореографічною композицією «Сирба» за участю танцювальних ансамблів «Міленіум», «Надія» та «Перлинка».

З привітальним словом до гостей та учасників фестивалю «Жива скринька народної творчості» звернулася заступник начальника Державної служби з культури та історичної спадщини Олена Адаменко. Вона вручила листи подяки та адресувала слова вдячності всім організаторам, керівникам, талановитим артистам за свято фольклору та нев’янучої музики.

Підтримати юних талановитих артистів прийшли батьки, родичі та друзі. Всі вони активно нагороджували своїх нащадків бурхливими оплесками та вигуками «браво», дарували їм квіти та подарунки. Дитячий сміх і радість ще довго не вщухали після концерту, який надовго забезпечив усіх незабутніми спогадами та враженнями, а також позитивними емоціями.


Олена КВIТКА.

Фото: ru.wikipedia.org