ТХК щоразу вражає своїми новинками

Двадцять перший раз республіканський конкурс «Придністровська якість» випробовує підприємства та їхні колективи. Стабільність і якість намагається проявити ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» (ТХК), яке цього року бере участь у конкурсі у двадцяте.


Комбінат ставав лауреатом престижного заходу 19 разів. Цьому сприяли широкий асортимент хлібобулочної та кондитерської продукції, що випускається, а також питної води та напоїв; майже повністю механізований та автоматизований процес виробництва; висока якість, підтверджена дипломами республіканських і міжнародних конкурсів, а також визнання та любов споживачів. Усього цього підприємство зуміло досягти за 89 років своєї діяльності. Керівництво комбінату тримає руку на пульсі часу, своєчасно здійснює технічне переозброєння та вдосконалює кваліфікацію своїх фахівців.

Експертів конкурсу «Придністровська якість – 2023» зустріла заступник директора ТХК із виробництва Вікторія Фалалєєва. Вона провела для них екскурсію підприємством, під час якої гості відвідали виробничу та експериментальну лабораторії, а також виробничі цехи, де випікають хліб і виготовляють кондитерські вироби. Члени комісії дізналися, що батон «Фірмовий», який найчастіше присутній на нашому домашньому столі, є хлібом, що найбільше продається і з’їдається в Придністров’ї. З 70 т усієї готової продукції 45 т цього батону випікають тут щодня. Для його виготовлення використовують лише натуральні продукти, тому він виходить таким ароматним, із ніжним м’якушем і хрусткою скоринкою.

На сьогодні асортимент продукції комбінату включає понад 450 найменувань. Окрім хліба, тут виробляють булочки, печиво, рулети, кекси, торти та безалкогольні напої. Причому напої виготовляються з екологічно чистої води, що видобувається з підземних джерел у Парканах. Сік та різні наповнювачі додають саме в цю воду. За якістю сировини та готової продукції стежать дві виробничі лабораторії. На комбінаті нині працюють понад сімсот людей. Плинності кадрів практично немає, тому що, по-перше, оплата праці тут більш ніж гідна, а по-друге, рівень автоматизації та механізації всіх виробничих процесів сягає 95 %. Це дуже високий показник.

Рецептура та всі параметри випічки хліба вносяться до комп’ютера, який управляє процесами випічки на всіх етапах. Технологи тільки стежать, щоб не траплялося збоїв. Головний етап процесу – заміс тіста. Після розшарування, розкочування та формування ще сирий хліб поміщають у спеціальну шафу, де створені оптимальні умови для бродіння дріжджового тіста перед його випіканням. Тривалість випікання одного батона становить 26 хвилин. Це обладнання – гордість підприємства.

Вікторія Фалалєєва представила експертам продукцію, висунуту у 2023 році на здобуття звання лауреата конкурсу «Придністровська якість». У перелік увійшло по два найменування хліба та безалкогольних напоїв, а також по одному виду булочок, печива і тортів, що виготовляються на підприємстві. Цей перелік включав:
– класичний хліб «Домашній» формовий;
– хліб «Особливий» – з насінням соняшнику, кунжутом і вівсяними пластівцями;
– булочка «Улюблена» з абрикосовою начинкою, покрита карамельною посипкою;
– печиво «Кукурудзяне», удостоєне золотої медалі на огляді якості в Москві;
– торт «Фантазія» з кремом із вареного згущеного молока та мигдальними пластівцями;
– безалкогольний напій «Лимон лайм»;
– безалкогольний напій «Зелене яблуко».

Експерти з очевидним задоволенням дегустували конкурсні хлібобулочні вироби, запиваючи їх безалкогольними напоями. «Це всі ті продукти, що користуються сьогодні особливим попитом у наших покупців, – продовжила розповідь Вікторія Фалалєєва. – Як ми це визначаємо? Дуже просто. Зростають обсяги їхнього продажу. Ми надзвичайно раді, що придністровцям ця продукція подобається. Тому наше рішення було незаперечним: подати на конкурс саме ці найменування».

Виступаючи перед журналістами після завершення заходу, член конкурсної комісії від Торгово-промислової палати республіки Ольга Добровольська зазначила: «По суті, кожен із придністровців сам по собі є експертом цього конкурсу. Що стосується продукції Тираспольського хлібокомбінату, то це твердження удвічі правильніше, оскільки його продукцію ми дегустуємо весь час, по 3 рази на день. І от уже 20 років ТХК вражає нас своїми новинками, асортиментом. Це дуже нас усіх радує».

«Ми часто беремо участь у різноманітних конкурсах, обмінюємося досвідом. І завжди пересвідчуємося, що наша продукція не гірша, ніж у колег. У чомусь, можливо, навіть краща. Головне, що придністровці впевнено роблять вибір на її користь», – зробив висновок директор ТХК Віктор Кондратюк. Підсумки конкурсу «Придністровська якість» підіб’ють до кінця 2023 року.


Юрій ТЕЛЕШ. 

Фото автора (на фото Вікторія Фалалєєва).