Фітосанітари підвищили свою кваліфікацію

На сайті Міністерства сільського господарства і природних ресурсів повідомляється, що згідно з планом заходів відомства з реалізації Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019 – 2026 роки були проведені курси підвищення кваліфікації для 15 співробітників ДУ «Республіканський центр ветеринарно-санітарного і фітосанітарного благополуччя» – фахівців лабораторії фітосанітарної експертизи, лабораторії дослідження насіннєвого і посадкового матеріалу, фітосанітарних інспекторів.


По завершенні навчання вони отримали посвідчення встановленого зразка про підвищення кваліфікації. Документи їм вручив директор ДУ «РЦВС і ФСБ», головний ветеринарний лікар Тирасполя та Дністровська, головний держветінспектор Тирасполя та Дністровська Олег Карпинський. Він зазначив, що двостороння плідна співпраця освітніх установ здійснюється з 2011 року, а зручність дистанційного формату курсів дає можливість навчатися без відриву від виробництва.

Раніше фахівці вже навчалися в режимі онлайн за програмою додаткової професійної освіти «Організація фітосанітарного контролю та нагляду на державних кордонах і транспорті» з використанням дистанційних освітніх технологій.

Навчання проводили співробітники Брянського державного аграрного університету. Програма курсів складалася з трьох блоків:
– міжнародна нормативно-правова база в галузі фітосанітарного контролю;
– відбір проб відповідно до чинної нормативно-правової бази;
– карантинні шкідники, хвороби та бур’яни.

Фахівці в галузі фітосанітарного благополуччя обмінялися враженнями про пройдені курси й подякували керівництву установи за надану можливість підвищення кваліфікації в російському профільному виші.

Нагадуємо, що фітосанітарний контроль – це розроблений фахівцями комплекс заходів, спрямованих на перевірку якості продукції, що ввозиться на територію держави. Він запобігає проникненню в країну всіляких шкідників сільгоспкультур і збудників захворювань. Санітарні та фітосанітарні заходи є обов’язковими для виконання. Вони встановлюються державними органами контролю і нагляду.


Анастасія КАСИМ.

Фото: ecology-pmr.org.