Висока якість – фірмовий знак поліграфістів

Експертна комісія при Торгово-промисловій палаті, яка перевіряє добротність продукції придністровських підприємств і організацій в межах конкурсу «Придністровська якість», відвідала Бендерську друкарню «Поліграфіст». 


Характеристика запропонованої на огляд та оцінку поважної ради продукції, перевершила всі сподівання. Не забігаючи наперед, розповімо по порядку.

Заступник директора з виробництва Олена Сосевич розповіла, наскільки кардинально змінився поліграфічний процес за одне покоління журналістів. Лише чверть століття тому газетний набір здійснювали на типотайпері – такій собі, зовсім незнайомій нинішньому поколінню, друкарській машинці, що друкувала на спеціальній плівці. Різні бланки набирали на лінотипах, а кожен набраний рядок відливали в металі.

П’ятнадцять років тому до друкарні почали надходити зверстані на комп’ютері та роздруковані на матовій плівці, так званій кальці, газетні шпальти. Потім із цієї кальки фотоспособом робили офсетні пластини, що монтувалися на друкарських машинах, де безпосередньо друкувалася газета. Нині калька відійшла в минуле: на алюмінієві пластини переноситься безпосередньо вміст електронного файлу. Поки що залишилися на процесі випробувані колишні друкарські машини, де на вході розмотується рулон газетного паперу, а на виході конвеєром рухаються складені газети. За їх станом фахівцям доводиться пильно стежити, оскільки придбання нового обладнання сучасного класу найближчим часом не передбачається, бо потребує чималих коштів, яких на сьогодні підприємство не має.

Нам пощастило побачити, як народжується на світ газета «Гомін»: увесь процес від пластини до «живого», ще теплого паперового номера, що пахне свіжою друкарською фарбою. Це фантастичне видовище! За словами досвідченого фахівця друкарської справи В’ячеслава Силантьєва, тисячу екземплярів газети машина випускає за 5 – 7 хвилин.

Однак, офсетний друк застосовують лише для великотиражних замовлень. Для дрібних тиражів – від одного до ста екземплярів – використовують принтери. Один із них унікальний, що надійшов на підприємство тільки цього року, дозволяє вести друк спеціальним чорнилом, яке застигає під дією ультрафіолетового випромінювання, утворюючи на папері чи будь-якій іншій поверхні бажаний рельєф. Таким чином, Бендерська друкарня стала першим підприємством у Придністров’ї, яке спроможне видавати літературу для сліпих, надруковану шрифтом Брайля. Потреба в такій літературі існує, перш за все, йдеться про шкільні підручники для незрячих або слабозорих учнів.

Показали членам комісії не тільки таке диво, як друк шрифтом Брайля, а й виробництво зошитів – самих звичайних побутових товарів першої необхідності, що використовуються у повсякденні всіма, хто навчається в школі чи виші. Саме цю продукцію «Поліграфіст» представив на конкурс «Придністровська якість».

Спостерігати за «народженням» зошитів теж надзвичайно цікаво. Спеціальна виробнича лінія дозволяє підприємству випускати за зміну від 10 до 15 тисяч зошитів по 12 аркушів.

Власне, підприємство виробляє всю номенклатуру – в клітинку, в лінійку, в косу лінійку, з кількістю аркушів від 12 до 96. Усі вони повністю відповідають державним стандартам. При цьому на обкладинці кожного – не лише таблиця множення та міри довжини, площі, маси та об’єму, а й QR-код, що веде на Придністровський історичний портал. Цю новинку запровадили з серпня поточного року. Варто зазначити, що підприємство не підвищує ціну на цей товар: у роздріб зошит з 12 аркушів, як і раніше, коштує 1 рубль 75 копійок.

Крім зошитів, членам комісії представили біографічний збірник «Ім’я Перемоги». Книга розповідає про учасників Великої Вітчизняної війни, які народилися та жили на території сучасного Придністров’я.

Спеціалістів робітничих професій, таких як друкарі, наладчики поліграфічного обладнання, різальники паперу тощо, за необхідності навчають безпосередньо на підприємстві. Тримається «Поліграфіст» на знаннях та навичках досвідчених фахівців, які свого часу здобули вищу освіту у Львівському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова. Це Ольга Григорівна Матюхіна, Оксана Мар’янівна Урсу, Ніна Федорівна Кирилюк, Світлана Луківна Плешу.

Усі члени великого колективу друкарів працюють над підвищенням добротності продукції, добре відомої в нашій республіці, яку вони з гордістю і запропонували на розгляд експертної комісії «Придністровська якість».


Iрина МАСЛОВА. 

Фото автора (на фото В’ячеслав Силантьєв).