Зачинатель тираспольської фармацевтики

Аптекарі в усі часи, починаючи з появи фармакології, вважалися особливими людьми, які мають таємні знання. Влада опікувалася ними, дарувала різні пільги та всілякі привілеї. Багато фармацевтів стали відомими хіміками (Дмитро Менделєєв), лікарями (Микола Пирогов), кондитерами (Генріх Нестле) і навіть політиками (Бенджамін Франклін) або письменниками (Артур Конан Дойль, Агата Крісті, О. Генрі). Однак були й ті, хто залишив слід саме у фармацевтичній царині. Про одну з таких людей ми нині розповімо вам. Це Ніна Качуровська – засновник аптечної мережі Тирасполя, почесний громадянин столиці Придністров’я.


Цього тижня, 7 листопада, виповнилося 100 років від дня народження Ніни Іллівни. Її біографія служить наочним прикладом людей героїчного покоління, що народилися в бурхливий період між Жовтневою революцією та Великою Вітчизняною війною. Її малою батьківщиною було селище Слобідка Одеської області. У багатодітній родині було 12 дітей. Змалечку вона жадібно прагнула знань. Утім, за її власним зізнанням, дівчинка не розраховувала на таку велику та славну долю. Однак у Ніни Качуровської були визначні здібності, залізна воля і непохитна завзятість. Тому у своїй справі вона досягла таких значних висот, які може підкорити лише неабияка талановита особистість. Вона була «дівчиною з характером».

Ще в довоєнний час на романтичній хвилі вступила до Комуністичної Спілки Молоді. Під час Великої Вітчизняної війни була активною учасницею підпільного руху, вступила до підпільної організації «Чайка», що діяла на території Одеської області. Дивом уникла смерті у фашистських катівнях. Після війни наша героїня переїхала до Тирасполя, де й поєднала своє життя з фармацевтикою.

У далекі й важкі п’ятдесяті роки, коли в нашому краї майже не було ні аптек, ні медикаментів, ні кваліфікованих фармацевтів, Ніна Качуровська переконливо доводила високому начальству, що ситуацію в цій галузі треба змінювати докорінно. І досягла свого. Тільки в Тирасполі з її ініціативи було відкрито 10 аптек та 8 аптечних пунктів. Сьогодні, коли в столиці аптеки є на кожному кварталі, нам навіть важко зрозуміти, наскільки це було необхідно та важливо для тираспольчан.

Паралельно Ніна Іллівна завжди працювала над удосконаленням якості самих аптек, упроваджувала та заохочувала інновації, переймала найкращий вітчизняний досвід, підвищувала кваліфікацію фармацевтів, дбала про молодих спеціалістів. Особисто запровадила 18 видів малої механізації в практику роботи аптек.

Понад двадцять років вона на громадських засадах мудро керувала міськкомом профспілки медичних працівників Тирасполя, вирішувала питання організації праці, побуту, відпочинку та оздоровлення медпрацівників. Завдяки її ініціативі та наполегливості, було збудовано відомчий пансіонат відпочинку «Медик» на узбережжі Чорного моря, в курортній зоні Затоки.

Наприкінці ХХ століття, не змінюючи свого невгамовного характеру, Ніна Качуровська стала активною учасницею створення Придністровської Молдавської Республіки. Була делегатом перших з’їздів депутатів усіх рівнів, які проголосили нашу державу та прийняли її основні документи. У ході озброєної агресії Молдови проти ПМР у 1992 році вона організувала забезпечення лікарськими засобами гвардії та ополчення ПМР, поранених, а також цивільного населення, постраждалих під час військових дій у районах і населених пунктах нашої республіки.

«Її завжди відрізняла особиста мужність. До того ж здоров’я людей було в її житті завжди на першому місці. Вона відповідально доводила будь-яку справу до логічного кінця, думала спочатку про Батьківщину, про спільну справу і тільки потім про себе. Розуміла та знала людей. Я завжди її пам’ятатиму, тому що для неї не було дріб’язкових справ. І якщо вона бралася за щось, то робила це так відповідально, як це робили радянські люди», – сказав про неї перший Президент ПМР Ігор Смирнов.

Навіть коли пішла з посади керівника міського об’єднання «Фармація» на заслужений відпочинок, Н. І. Качуровська залишалася загальновизнаним для всіх авторитетом у своїй галузі. До неї у важких ситуаціях часто зверталися молодші колеги. Рідкісне вміння вислухати, слушно порадити та з толком допомогти теж було з її переваг. Це – приклад самовідданого служіння людям і Батьківщині.

Численні заслуги Ніни Качуровської в професійній та громадській діяльності відзначені солідним списком нагород – спочатку МРСР, потім ПМР. Вона була почесним громадянином Тирасполя, заслуженим працівником охорони здоров’я МРСР та ПМР, почесним членом Всесоюзного наукового товариства фармацевтів.

До 95-річчя Н. І. Качуровської, 2018 року, на фасаді центральної аптеки – будинку, де наша героїня жила та працювала багато років, на її честь було відкрито меморіальну дошку. «Ніна Іллівна належить до когорти легендарних керівників ПМР. Вона була видатною жінкою, яка вміла любити, вміла сумлінно виконувати свою роботу. До речі, настільки професійно, що змогла вивести фармацевтичну галузь на високі рубежі в республіці. Це була справжня душевна людина з великим серцем», – сказала тоді заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

До цієї знакової події Ніна Іллівна Качуровська не дожила трохи більше двох років, померла у вересні 2016-го, та заслуги цієї чудової жінки пам’ятають.

Наша редакція зв’язалася з Наталією Власенко, яка тривалий час працювала пліч-о-пліч з нашою героїнею як бухгалтер, економіст, головний бухгалтер аптеки, а потім міського об’єднання «Фармація». Ми запитали, ким була Ніна Качуровська для Придністров’я та для неї особисто. У відповідь почули: «Першими фармацевтами, які поставили російську фармацію на професійний «потік», були батько та син Карл і Вольдемар Феррейни. За це вони удостоїлися честі стати спадковими дворянами Російської імперії, які за статусом згадувалися поряд із такими великими людьми епохи, як патріарх Тихін, бас-баритон Шаляпін, ювелір Карл Фаберже. Ніна Іллівна – придністровський Феррейн, мама тираспольської фармацевтики. Для мене ж вона була старшим другом і безперечним учителем у всіх життєвих ситуаціях».

На будівлі колишньої столичної аптеки № 8 встановлена пам’ятна дошка Ніни Іллівни. Біля неї 9 листопада відбулися церемонія покладання квітів і мітинг до 100-річчя з дня її народження. У межах заходів, присвячених славному ювілею видатної тираспольчанки, видавництво «Марка Придністров’я» провело спецпогашення пам’ятного конверта.


Віктор РОМАНЮК.