Для тих, хто прагне стати митцем

У Придністровському державному художньому музеї відкрилася виставка, присвячена 60-річчю Рибницької та Бендерської дитячих художніх шкіл. Експозиція налічує понад 150 найкращих робіт учнів і викладачів за весь час діяльності закладів.


«Кожна дитина – художник. Проблема полягає в тому, як залишитися художником, коли ми виростемо», – ці слова відомого іспанського художника і скульптора Пабло Пікассо відображають сенс навчання і творчого пошуку тих, хто прагне стати митцем.

Історія створення Бендерської та Рибницької художніх шкіл бере свій початок із 60-х років минулого століття. Завдяки небайдужим ентузіастам, відомим художникам і педагогам Володимиру Зюзіну та Миколі Брозницькому були відкриті навчальні заклади для дітей, як фундамент майбутньої професії.

Живописець, викладач, чиє ім’я добре відоме в Молдавії – Володимир Зюзін, у 1963 році став першим директором Бендерської ДХШ. Він доклав багато сил для того, щоб школа зростала, гарнішала і стала на довгі роки однією з провідних дитячих художніх шкіл Молдавії. Нині установа розвивається з ім’ям свого засновника.

З роками склався педагогічний колектив, зусиллями якого в дітях виховують почуття прекрасного, прищеплюють перші навички в образотворчому мистецтві. У колективі викладачів, що стояли біля витоків створення школи, такі відомі особистості, як Петро Гнатюк, Раїса Лєсна, Віктор Постойкін та багато інших небайдужих учителів.

Вони заклали традиції, необхідні установі початкової ланки художньої освіти: осягнення навичок образотворчого мистецтва, виховання почуття прекрасного, вміння творчо мислити та втілювати задумане у творах. На сьогодні колектив закладу налічує 15 осіб справжніх ентузіастів своєї справи, які зберігають традиції академічної художньої освіти, поєднують їх із сучасною технологією та методикою навчання дітей основам образотворчого мистецтва.

На початку 1998 і до 2002 року школу очолював Іван Антонюк. З 2002-го й до сьогодні директором працює Михайло Шарак. Його творчий шлях розпочався в Білорусії, але волею випадку художник опинився в Придністров’ї. Він з гордістю розповів, що нині у школі навчаються понад 300 талановитих вихованців, і кожен із них – це творча особистість, яку викладачі намагаються мистецьки розвинути.

Більшість випускників закладу продовжила навчання у ВНЗ республіки та за кордоном і стала професійними художниками, дизайнерами, архітекторами. Наприклад, Пилип Никандров (закінчив Бендерську ДХШ у 80-х роках) нині є керівником і головним архітектором інституту «Горпроект» у Москві. Саме він спроектував одну з модерністських будівель Москва-Сіті вежу «Еволюція» в 55 поверхів, а також багато інших значущих проектів у Росії та за кордоном.

Не менш цікава історія створення Рибницької ДХШ. У 1963 році, закінчивши навчання в Кишиневі, Микола Брозницький дістав направлення на роботу в Управління культури міста Рибниці для організації дитячої художньої школи.

За рішенням міськвиконкому, приміщення для неї було виділене в будівлі колишньої Молдавської школи № 1, у нижній частині міста. Без зволікань, у серпні вже був оголошений перший набір учнів.

Вступні іспити з малюнка та живопису проводили на свіжому повітрі, прямо у дворі. Проте, абітурієнтів це не бентежило, як і те, що малювати доводилося, тримаючи альбом у руках, а першим об’єктом уваги юних художників була тонка стеблинка молодого клена з помаранчево-жовтим листям. Глибоко символічний малюнок «Образ дерева художньої освіти». Перший набір учнів виявився досить успішним, захоплення малюванням стало для багатьох із них головним на все життя.

У 1978 р. установі додаткової освіти виділили приміщення при Будинку вчителя у верхній частині міста, в першій будівлі «нової» Рибниці, де школа пропрацювала 20 років. З часом контингент учнів збільшився до 200 осіб, а в нинішньому, 2023-2024 навчальному році, в «художці» вже навчаються 226 учнів.

З січня 1996-го і донині Рибницькою дитячою художньою школою керує Юрій Фрикацел – заслужений працівник культури ПМР, керівник і викладач вищої кваліфікаційної категорії. Директор зазначив, що художня школа розвиває у дітей естетичні почуття, товариськість, комунікативні навички, формує етичні та моральні ідеали, толерантність, креативність мислення.

У цьому році школа пишається двома учнями, які стали президентськими стипендіатами: Єгором Бубликом та Оленою Шадріною. Їхній учитель Катерина Диякова теж одержала цей сертифікат, вона з радістю розповіла: «Праця з дітьми у творчій атмосфері надихає. Педагогічний колектив намагається прищепити вихованцям любов до живопису, допомогти зробити перші кроки в образотворчому мистецтві».

Навчання в Рибницькій ДХШ, як і в Бендерській, здійснюється за двома курсами: чотирирічним і шестирічним. За шестирічними навчальними програмами займаються діти, які вступили до художньої школи у віці 8-9 років. Провідними дисциплінами в школі є: малюнок, живопис, станкова і декоративно-прикладна композиція, скульптура, графіка та історія мистецтв.

Нині навчання в художніх школах – це творчий розвиток, майданчик для здобуття знань і навичок професійного малювання, розширення кругозору, участь у конкурсах дитячої творчості, нові друзі.

Ювілейна виставка стала певним підсумком обох навчальних закладів за весь період діяльності. Понад 150 робіт живопису, графіки та скульптури представлені в експозиції. До її складу ввійшли твори викладачів та учнів із фондів закладів за всі 60 років.

На церемонії відкриття були присутні представники творчих Спілок, почесні гості, колеги, друзі та шанувальники живопису. З привітальним словом до гостей та організаторів заходу звернулася начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз: «Нинішня виставка є показовим прикладом того, що юні таланти, які прагнуть пізнати світ, створюють шедеври мистецтва на рівні з професіоналами своєї справи. На цьому вернісажі можна побачити не тільки успіхи обдарованих дітей, а й майстрів-педагогів».

Грамоти за сумлінну працю та квіти керівникам шкілювілярів вручила в. о. начальника Управління культури Бендер Олеся Шевчук. Перегляд полотен не залишив байдужим нікого з присутніх, які активно дискутували, фотографували твори митців. Оригінальні задуми, висока якість виконання та широке розмаїття графічних технік чекає на всіх шанувальників образотворчого мистецтва у Придністровському державному художньому музеї до середини грудня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.