Придністровська МОЛОДЬ – майбутнє країни

Будь-яка держава лише тоді має широкі та ясні перспективи, коли гармонійно поєднує мудрість досвідчених поколінь з активністю молоді, яка в усі часи прагне до змін. Баланс між традицією та інновацією і допомагає країнам крокувати вперед, до нових відкриттів і досягнень, до успіху.


У Придністров’ї на сьогодні проживає понад 100 тисяч молодих людей. Це старшокласники й студенти, молоді фахівці та молоді сім’ї. Всі вони роблять свій внесок у розвиток країни, а отже – формують образ майбутнього. Одні з них плідно працюють на підприємствах та в установах, інші виховують своїх дітей у любові до рідного краю, треті старанно вчаться. Кожен етап важливий, як свідчення того, що триває естафета поколінь.

У нашій республіці на державному рівні вже багато зроблено і ще більше планується для того, щоб молодь не виїжджала за кордон у пошуках кращої долі. Створюються сприятливі умови для розкриття потенціалу юнацтва та реалізації ініціатив, які зародилися в цьому середовищі. З кожним роком держава нарощує підтримку молодих сімей і фахівців, зокрема надає пільгові кредити, щоб придбати своє житло чи відкрити власну справу. Велика увага приділяється працевлаштуванню.

Ще одним чинником, здатним запобігти відтоку молоді з республіки, є формування привабливих і комфортних умов життя. У цьому напрямі також зроблено чимало: будуються соціальні об’єкти й супутня інфраструктура, реалізуються професійні та творчі конкурси, проводяться форуми.

Багато змін відбувається завдяки активній життєвій позиції юних придністровців, які виступають з діловими пропозиціями та втілюють їх у життя. З огляду на важливу роль цієї частини суспільства в розвитку держави, Президент Вадим Красносельський увів у календар знаменних дат День молоді. Нинішнього року його відзначаємо вперше.

Під егідою ЗНФ

Проте і Всесвітній день молоді, що відзначається 10 листопада, за майже 80 років не втратив свого значення. Справедливість, взаємодопомога, захист довкілля і прав людини – цінності, що завжди актуальні, завдяки їм змінюється на краще весь світ і кожен із нас. Керуються цими важливими принципами в повсякденній діяльності й активісти Молодіжного крила Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ).

Формування МК ЗНФ почалося на півночі нашої республіки. В останній жовтневий день 2019-го понад 130 небайдужих, ініціативних і творчих жителів Кам’янського району віком від 14 до 35 років зібралися, обговорили насущні проблеми, усвідомили, що добитися успіху в їх розв’язанні можна тільки спільно, й об’єдналися під егідою територіального відділення ЗНФ.

Головною їхньою метою було зробити життя молоді кращим і цікавішим. Потрібно визнати, що за минулі роки вдалося багато чого досягти. Про цікаві заходи: спортивні, культурні, освітні, підготовлені Кам’янським МК ЗНФ, газета не раз розповідала.

Нині пропонуємо широкій читацькій аудиторії ознайомитися з представницями сучасного покоління, заслуги яких були відзначені в День Республіки грамотами Президента ПМР. Це вони виховують наших дітей у пошані до старшого покоління і свого рідного краю; збирають кошти для тих, хто потрапив у важку життєву ситуацію, займаються добродійністю; виходять на екологічні акції, садять дерева та квіти на пустирях. Якісь заходи ініціюють і проводять самостійно, до інших приєднуються, поділяючи ідеї організаторів. Їх можна зустріти на виборчих дільницях, де вони спостерігають за електоральним процесом і вітають молодих виборців, що голосують уперше; на ігрових майданчиках, де вони розважають малечу. Для них немає неважливих справ, а тому всі почини зазвичай проходять з успіхом і користю.

За активний спосіб життя

Важливість цього принципу усвідомлюють усі члени Кам’янського МК ЗНФ, а відповідає за його втілення Надія Заєць. На засновницькій конференції, визначаючи напрями діяльності, спорт назвали одним із пріоритетних. Агітатором і натхненником, який найкраще справиться з його популяризацією, назвали дипломованого вчителя фізкультури.

Професію Надія обрала усвідомлено. Легкою атлетикою захопилася ще в школі. Навчання успішно поєднувала зі щоденними тренуваннями у СДЮШОР. До 17 років уже мала другий дорослий розряд по бігу на середні дистанції. Подальший життєвий шлях був для дівчини очевидним – факультет фізичної культури та спорту в Придністровському держуніверситеті.

Питання про те, що робити після навчання, теж не виникало. Надія знала: колектив спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, що дав путівку в життя, чекає її повернення. Вже 13-й рік тренує вона найменших легкоатлетів СДЮШОР і цю непросту справу поєднує з учительською діяльністю в найбільшій середній школі Кам’янщини.

Керівник спортивного сектора МК ЗНФ, Н. Заєць головним завданням вважає прищеплення навичок активного і здорового способу життя дітям і підліткам. Щоб спорт не був для них навантаженням, тягарем, а дарував радість, вона застосовує ігрові форми, веселі конкурси. Часто змагання, підготовлені Кам’янським МК, об’єднують представників різних поколінь, щоб малята мали наочний приклад того, як заняття фізкультурою допомагають розвивати тіло і дух людини.

Сама Надія теж охоче бере участь у конкурсах, де потрібно проявити спритність. «У серпні, з нагоди Дня молоді, районна держадміністрація організувала квест для працюючої молоді. Вчителі нашої школи зібрали команду, щоб помірятися силами, знаннями й уміннями з представниками різних трудових колективів. Хоча перемогти у грі не вдалося, зате дістали стільки позитивних емоцій, що з нетерпінням чекаємо нових змагань», – поділилася враженнями Н. Заєць.

Позитивно оцінює Надія і роботу, яка ведеться на державному рівні щодо створення в населених пунктах умов для занять фізкультурою, адже розвиток спортивної інфраструктури привертає увагу людей до активного відпочинку, а отже – сприяє оздоровленню населення.

У селах – свій актив

Розвиток сільських населених пунктів є пріоритетом державної політики. Проте без активної участі молоді в цьому процесі успіху не досягти. Саме новому поколінню належить працювати в сільських установах, удосконалювати комунальну інфраструктуру і створювати відповідні умови для праці та повсякденного життя, обробляти землю й прищеплювати любов до неї дітям.

Діана Богорош

Добре розуміє ці принципи та слідує їм мешканка Северинівки Діана Богорош. Уже 14 років працює вона в сільському дитячому садку. Починала помічницею вихователя, вирішувала всі побутові питання в групі. Тоді зрозуміла, що подобається їй працювати з малятами, розповідати їм про навколишній світ, читати добрі казки, занурювати в розвивальні ігри.

Поступила в ПДУ на заочне навчання за фахом «Дошкільна педагогіка та психологія». Тепер Діана виховує і своїх двох донечок, і северинівських малят, і широку громадськість Кам’янщини. Все – особистим прикладом. Говорить про любов до Батьківщини – і підтверджує свій патріотизм не тільки плідною працею в селі, а й участю в суботниках, акціях з озеленення та благоустрою.

«На формування в молоді цивільної культури, шанобливого ставлення до історії спрямовано чимало наших заходів. Традиційними є акція «Знай своїх героїв», медіапроект «Ми про війну розповідаємо віршами». Доглядаємо за могилами фронтовиків, пам’ятними знаками в місті та селах. Стараємося, щоб заходи організовували не тільки в райцентрі, хоча для виїзду групи потрібна додаткова робота. Втім, у багатьох селах є свій актив, завдяки якому вдається проводити на місцях акції до пам’ятних дат, квести, змагання, яскраві концертні програми», – розповіла Д. Богорош.

Залучені до громадської роботи й діти активістів МК ЗНФ. Молодшу дочку Діана поки що водить на заходи за руку, а старша вже сама вибирає справу до душі. Коло інтересів семикласниці Ніколетти широке: після уроків вона тренується в Хрустовській філії СДЮШОР і малює в Кам’янській художній школі. У День захисту дітей брала участь у діяльності «Міста майстрів», ділилася з малятами секретами ліплення, малювання, виготовлення різноманітних декоративно-прикладних виробів. Не залишається дівчина й осторонь спортивних свят.

Від добродійності до туризму

Особливим періодом став для всіх 2020 рік, коли світ охопила пандемія коронавірусу. Тоді багато наших земляків, що мають активну позицію, вступили в ряди волонтерів Оперативного штабу.

Олеся Скодило

Співробітниця центральної районної лікарні Олеся Скодило добре розуміла, як важливо протистояти поширенню нового вірусу. Весь вільний від роботи час вона присвячувала допомозі громадянам, що перебували на карантині, пенсіонерам та іншим людям із групи ризику. Купувала необхідні продукти, медикаменти, товари повсякденного попиту і розвозила по домівках. Тоді-то познайомилася і подружилася з молоддю ЗНФ, яка теж брала активну участь у добровольчій діяльності.

Принципи добродійності й нині не залишають Олесю байдужою. Коли дізнається, що сім’я опинилася в складному становищі або самотня літня людина потребує допомоги, ніколи не пройде мимо. Її вже впізнають багатодітні батьки, адже найчастіше саме Олеся привозить їм дитячі речі, іграшки, книжки – все те, що жертвують жителі Кам’янщини. Просто уточнює адресу, заводить свій автомобіль – і доставляє допомогу в будь-який куточок району.

Під час однієї з таких поїздок ми і познайомилися. Потім неодноразово зустрічалися на акціях «Чистий берег», на упорядкуванні об’єктів, пов’язаних з історією Великої Вітчизняної війни, на десятках різних районних заходів. Де не чекала побачити О. Скодило – це на науково-просвітницькому форумі, присвяченому історії Рашкова. З’ясувалося, що у 2022 році Олеся закінчила магістратуру ПДУ за напрямом «Туризм» і створила краєзнавчий клуб.

«Основна ідея – познайомити підлітків з історією рідного краю, показати школярам його в усій красі. Ще коли ми проводили просвітницькі акції, зрозуміла, що дехто навіть не усвідомлює, в якому багатому на події та легенди місті ми живемо. Щоб виправити ситуацію, почала розробляти туристичні маршрути по Кам’янському району. Рашків – перше село, яке ми відвідали. Виїзд був дуже вдалий, тому що група побачила, як учені ПДУ проводять археологічні розкопки біля руїн Покровської церкви, – розповіла про новий напрям діяльності О. Скодило. – Тепер розробляємо маршрути по Придністров’ю, щоб показати молоді красиві й цікаві місця нашого краю».

Навіщо все це?

Подібні запитання громадські діячі чують нерідко. Мовляв, на роботі втомлюєшся – так там зарплата. Навіщо ж витрачати ще й особистий час на справи, за які нічого не платять?

«Є моменти, коли матеріальна сторона не має жодного сенсу, – впевнена Анастасія Гнатишена, яка очолює Кам’янське молодіжне крило ЗНФ з моменту його створення. – Я пишаюся моїми товаришами по громадській діяльності. Радісно бачити, коли в них горять очі, коли вони захоплено діляться враженнями про участь у якихось справах: будь то добровольчий проект або святкова акція. Я мрію, щоб цей вогник в їхніх очах ніколи не згасав. Усе, що ми робимо, – робимо від душі. Звичайно, нам приємно, що наша праця сприяє розвитку республіки, поліпшенню життя конкретних людей».

У членів МК ЗНФ нині гаряча пора – старт Декади молоді та студентів. Попереду чимало цікавих заходів: дискусії за круглим столом, пізнавальні екскурсії, акції з пропаганди здорового способу життя та популяризації ідей добровольчества. Поміж учасників обов’язково будуть підлітки, яким сподобаються принципи, за якими живе активна молодь. Отже, нові юні душі залучаться до процесів, що відбуваються в державі, та працюватимуть заради її майбутнього.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора (актив Молодіжного крила ЗНФ).