Серце, тобі не хочеться спокою

Воно працює завжди, від нього залежить функціонування всіх інших органів, тому що серце як насос, через який циркулюють кров, кисень і поживні речовини по всьому тілу, підтримуючи життєдіяльність людини. Ми його не помічаємо, поки воно функціонує справно. Коли ж починаються перебої…


Саме про серце говорили в Бендерах на форумі кардіологів, у якому взяли участь лікарі Придністров’я та провідні спеціалісти Молдови.

Йшлося про операції на серці та про те, як рятувати пацієнтів від інфарктів та інсультів. Адже за статистикою, від серцево-судинних захворювань у світі щороку помирають до 18 млн людей. Вдумайтеся в цю цифру!

Хвороби серця посідають одне з перших місць за смертністю й у нашій республіці. Тож на форумі ділилися найсучаснішими методами лікування. Перед лікарями з Придністров’я виступив головний кардіохірург Молдови.

Фахівець розповів, що протягом року в Молдові виконують 250 – 300 операцій з показником смертності 1 %. Це досить позитивний результат, якщо врахувати, що операції відбуваються з різними серцевими патологіями.

До Кишинева везуть і хворих із Придністров’я. За словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, завдяки Державній програмі, що діє в нашій республіці з 2019 р., щороку вдається врятувати життя понад 400 сердечникам. «До нас поступають хворі з загрозою життю, коли часу залишається обмаль: протягом 6 – 12 годин людину необхідно прооперувати. В спеціалізованій машині швидкої допомоги таку особу з Придністров’я терміново доставляють до клініки Кишинева, де її оперують», – розповіла міністр.

Придністровцям коштом державного бюджету проводять операції з заміни серцевого клапана, шунтування, стентування тощо. Самі пацієнти не платять за оперативні втручання за межами своєї держави.

Дослідження «сердечної» теми тривало і під час конференції «Актуальні питання лікування серцево-судинної патології», що розгорнулася в Бендерській фортеці минулої п’ятниці за участю запрошених лікарів із Молдови. Захід відбувся за підтримки Президента ПМР, а також МОЗ. Придністровські кардіологи та терапевти дістали нагоду дізнатися про новітні досягнення в галузі діагностики та лікування серцево-судинних захворювань та обговорити їх із колегами.

Учасників ознайомили з фундаментальними аспектами кардіології, клінічними підходами в галузі профілактики, діагностики, лікування та реабілітації серцево-судинних захворювань. Смертність і збільшення випадків захворюваності викликають занепокоєння лікарів у всьому світі. Не виняток і наша республіка. Для зосередження зусиль медичного співтовариства й було організовано цю конференцію за участю провідних молдавських кардіологів. Обмін досвідом між фахівцями може послужити серйозним внеском у збереження здоров’я наших громадян.
Не зайвим буде нагадати про фактори ризику серцево-судинних захворювань. Серед основних – неправильне харчування, фізична інертність, шкідливе вживання тютюну та алкоголю.
Отже, слідкуйте за вашою вагою.

Збільшуйте фізичне навантаження. Регулярні фізичні вправи дуже корисні, щонайменше 3 рази на тиждень тривалістю 30-45 хвилин. Йдеться про звичні навантаження: піші прогулянки, плавання, їзду на велосипеді та навіть роботу в саду. Також поряд з фізичними навантаженнями рекомендуються періоди релаксації та розслаблення. Це може бути читання, прослуховування музики, додатковий денний сон.
Обирайте правильний раціон харчування – збалансований, що включає велику кількість овочів та фруктів, страви з цільного зерна, нежирне м’ясо, рибу та бобові з обмеженим споживанням солі, цукру та жиру.

Післяслово. Для того щоб люди обирали та підтримували здорові форми поведінки, необхідна політика щодо створення навколишнього середовища, сприятливого для забезпечення здорового вибору, його доступності та прийнятності за вартістю.

У Придністров’ї такі умови створюються, зокрема, завдяки найбільшій спортивній спільноті «Фітнес-Мафія», яка впроваджує здоровий спосіб життя через масові спортивно-оздоровчі заходи на відкритому повітрі й у тренажерних залах.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото: minzdrav.gospmr.org