Столітній ювілей Рибницької лікарні

Виповнилося 100 років з дня відкриття Рибницької районної лікарні, однієї з найстаріших придністровських медичних установ. Протягом усього часу заклад служить збереженню і зміцненню здоров’я громадян, дбає про те, щоб обстеження та перебування в лікарні були комфортними, а одужання – швидким.


Перша згадка про повітову лікарню в містечку Рибниця сягає XIX століття. І тільки 7 листопада 1923 року, за рішенням Одеського окружного відділу охорони здоров’я, у невеликому приватному будинку на березі Дністра була відкрита ця медична установа на 10 ліжок (це рішення – головний архівний документ, що зберігається в Рибницькому історико-краєзнавчому музеї).

Уже в 1930 році в Рибниці функціонувала районна лікарня на 175 ліжко-місць із рентгенівським і хірургічним (в якому було 40 ліжок) відділеннями.

Під час Великої Вітчизняної війни вся мережа охорони здоров’я була знищена, зокрема спалена районна лікарня на 200 ліжок. Інвентар, медикаменти, інструментарій, обладнання – все було вивезено. Відразу ж після звільнення Рибниці, навесні 1944-го, лікарня знову відновила свою діяльність.

Спорудження дамби та згубні повені обумовили необхідність зведення нового корпусу для стаціонарного лікування хворих у верхній частині міста. Будівлю з плановою потужністю на 500 ліжок здали в експлуатацію 1962 року. У 1967-му в Рибницькій лікарні нараховувалося вже майже 1 500 лікарняних ліжко-місць по району, 154 лікарі та майже 800 середніх медичних працівників.

У подальші роки набули широкого розвитку промислові підприємства в місті. Змінювалася демографічна ситуація. Велика частина населення проживала в межах міста, район став промислово-аграрним. Виникла необхідність розширення мережі медичних установ і збільшення ліжкового фонду стаціонару.

На сьогодні це великий багатопрофільний стаціонар, який приймає пацієнтів з усієї республіки: пологовий будинок, поліклініки (дитяча та для дорослих), тубдиспансер, станція швидкої допомоги, відділення гемодіалізу та переливання крові. Щорічно тут лікується понад 12 000 осіб. Рибницька ЦРЛ – високопрофесійний колектив, у якому працюють майже 850 осіб. Вони обслуговують увесь район – понад 65 тисяч жителів. Тут упроваджують нові медичні технології, розвивається лапароскопічна хірургія.

«Рибницька ЦРЛ – єдина державна лікувальна установа в республіці, де проводять складну лазерну облітерацію судин нижніх кінцівок, а простіше – оперативно лазером лікують варикозне розширення вен. Лікують швидко, без відкритих ран, пацієнт протягом доби вже бігає, недарма лікарі її називають «хірургією одного дня».

Приїжджають сюди хворі не тільки з сусідніх районів, а й зі столиці», – зазначила головний лікар Ангеліна Молдовська.
Змінилася за останні роки й інфраструктура комплексу ЦРЛ. Тепер на території лікарні розташовується нова дитяча поліклініка зі стаціонаром. Головний корпус і терапевтичне відділення сполучені переходом і ліфтом. Відремонтоване та реконструйоване інфекційне відділення. На сьогодні триває ремонт хірургічного відділення № 1 та відділення гнійної хірургії, а також операційного блоку коштом та силами Фонду капвкладень. Крім того, в арсеналі рибницьких лікарів – сучасна діагностична база, лабораторна інфраструктура, оновлюється медичне обладнання. Усе для того, щоб надавати широкий спектр медичних послуг. Велика увага приділяється й охороні здоров’я в сільській місцевості.

Літопис галузі охорони здоров’я Рибницького району – це сторінки, наповнені сумлінною працею, професійними перемогами та успіхами самовідданих фахівців. За довгий час тут склалися і потомственні династії медиків, зокрема усім відомі лікарі Гуменні. Це не єдина родина, що присвятила своє життя сумлінній праці в Рибницькій ЦРЛ. Протягом століття таких прикладів відомо досить багато.

Попри всі складнощі й труднощі, кожен працівник намагається внести свою лепту в лікування, швидке одужання пацієнтів, у створення гарних умов, у розвиток медицини. Тут працюють ті, хто завжди поспішає на допомогу.

Привітання з віковим ювілеєм працівники лікарні приймали в міському Палаці культури. У фойє була організована тематична виставка юних художників «Лікарі очима дітей». Окремий блок присвятили подвигу рибницьких медиків у найтяжчі роки, зокрема в період Великої Вітчизняної війни та під час боротьби з COVID-19. На стендах – літопис лікарні.

Зі сцени на адресу рибницьких медиків лунали теплі слова привітань та подяки від Голови Уряду Олександра Розенберга, міністра охорони здоров’я Христини Албул, представників місцевої влади, депутатського корпусу та громадськості. На честь ювілею понад 40 осіб відзначили державними та відомчими нагородами, кращих із кращих удостоїли почесних звань.

Завдяки цим людям лікарня в Рибниці стала такою, якою ми її знаємо. Попри всі труднощі, за 100 років медицина Рибницького району зробила великий крок уперед, а це означає, що традиції, закладені першими поколіннями лікарів, не тільки зберігаються, а й примножуються. Фахівцям є куди рости та розвиватися, є підтримка з боку держави, а головне, є бажання надавати медичні послуги на гідному рівні. Отже, колектив і лікувальний заклад мають гарний потенціал і перспективи успішного розвитку щонайменше на століття вперед.


Галина БЕРЕЗНИЦЬКА.

Фото: government.gospmr.org