Змагання професіоналів за кермом

На столичному автодромі відбувся традиційний турнір «Кращий міліціонер-водій». Співробітники позавідомчої охорони з усієї республіки виявили найсильнішого у швидкісному маневруванні.


У системі МВС ПМР позавідомча охорона – одна з численних і високотехнічно оснащених служб міліції. Вона стоїть на варті державної та приватної власності, громадського порядку та безпеки громадян. За останні роки служба позавідомчої охорони зазнала значних структурних та організаційних змін, але завжди доводила свою працездатність і можливість швидко переорієнтуватися на роботу в нових умовах.

Наприкінці жовтня в республіці відзначили 71-у річницю заснування служби в системі органів внутрішніх справ. З цієї нагоди підрозділу подарували вісім нових спецавтомобілів з усім необхідним обладнанням для ефективного несення служби та оперативного реагування на події.

За словами начальника Управління позавідомчої охорони МВС, проведення змагань зі швидкісного маневрування сприяє підвищенню професійної майстерності правоохоронців. Він підкреслив, що кожного року поруч із традиційними учасниками змагаються і новачки.

На першому етапі турніру міліціонери відповідали на запитання Правил дорожнього руху. Тільки після вдалого складання іспиту їх допустили до другого етапу – швидкісного маневрування.

За командою «Старт!» водії одягнули бронежилети й каски, сіли за кермо службових автомобілів і повинні були подолати смугу перешкод. Усього було дев’ять завдань: проїхати вузькі тунельні ворота, виконати «змійку» заднім і переднім ходом, зробити зупинку на підйомі на естакаду і рушити без відкату назад, розвернутися в обмеженому просторі, здійснити паралельне паркування, зупинитися біля стоп-лінії, заїхати заднім ходом, замінити колесо.

Постійними учасниками змагань є співробітники Бендерського відділу позавідомчої охорони. Один із правоохоронців поділився враженнями від участі в турнірі: «Служба в органах внутрішніх справ – це напружена, але важлива і дуже потрібна для суспільства робота, яка потребує мужності, витривалості та хорошої фізичної підготовки, вміння логічно мислити, а також співпереживати людям. Міліціонером-водієм я працюю вже четвертий рік. Робота вимагає завжди бути уважним за кермом. Своїм виступом у турнірі я задоволений, оскільки вдалося пройти дистанцію без помилок. Фізична підготовка в усіх підрозділах нашого міністерства має важливе значення. Тому часто долаю бігові дистанції й разом з колегами граю у футбол».

Представник команди Дубоссарського відділу МВС зазначив: «Машинами я захоплююся з дитинства. Вдячний долі, що у складі підрозділу позавідомчої охорони маю можливість оберігати безпеку громадян та їхнє майно. Робота співробітника пов’язана з постійним фізичним та морально-психологічним ризиком. Під час виконання службових обов’язків кожен співробітник нерідко перебуває на межі стресу, тому повинен мати підвищену стійкість до стресів. Отже майбутній співробітник повинен бути емоційно врівноваженим, уміти себе контролювати, оскільки часто виконання службових завдань відбувається в екстремальних, небезпечних для життя умовах».

Звання «Найкращий міліціонер-водій» удостоєний співробітник Рибницького відділу позавідомчої охорони. Водії з Дубоссарського і Тираспольського відділів посіли друге й третє місця відповідно. Переможець і призери нагороджені дипломами та цінними подарунками.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.