Фестиваль до Дня міліції

До святкування 32-ї річниці утворення придністровської міліції в Катерининському парку столиці відбувся урочистий захід.


У 1991 році вже тривало становлення Придністровської Молдавської Республіки, а формування основних інститутів держави ще не було завершене. Це стосувалося і силових структур, зокрема органів правопорядку. До 1 грудня процес завершився присягою більшої частини особового складу на вірність Придністровській Молдавській Республіці. Тоді ж затвердили структуру міського відділу внутрішніх справ, а цей день вважається датою заснування столичних органів правопорядку.

«Міліція є невіддільною частиною республіки та народу. Вона формується з народу і служить йому. Співробітники демонструють відкритість та дисципліну. Бажаю колегам добробуту, здоров’я, миру і достатку в домівках», – зазначив міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу.

На цьогорічне свято завітало кілька сотень тираспольчан з дітьми та гості з інших міст республіки. Особливий інтерес привернула виставка спецтехніки МВС. Першим зустрічало відвідувачів легендарне авто «Ваз 2101» 1986 року випуску, на якому їздила ще радянська міліція. Всі охочі мали змогу сфотографуватися та дістати детальну історичну довідку про транспортний засіб від співробітника ДПС.

Велику увагу присутніх на святі прикувала експозиція мотоциклів «Ява», «Панонія», «Дніпро», «Восход», випущених у різні роки – від 50-х до 80-х. Завдяки умільцям і майстрам МВС, їхнім зусиллям, мотоцикли були реставровані та включені в міліцейський фонд. Біля кожного виду мототехніки на стендах розміщувалася коротка інформація про історію походження та застосування, можливості та переваги транспортного засобу.

Сучасна техніка була представлена мотоциклами марки «БМВ», які використовуються для патрулювання вулиць і супроводу кортежів відомих людей, а «Ниви» з кулеметами на даху – це взагалі гордість міліцейського спецназу. Техніка аварійно-рятувального загону – легка вантажівка з суцільнометалевим фургоном, в якому встановлена викатна конструкція зі спецобладнанням та інструментом. Нині вона використовується для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Чудову святкову атмосферу цього дня створив вокально-інструментальний ансамбль «Днестр». Запальні пісні від вокалістів заряджали особливою енергетикою: гості не тільки з задоволенням слухали музику, а й танцювали.

Для дітей організатори заходу провели тематичну вікторину, в якій за кожну правильну відповідь можна було виграти футболку з логотипом міліцейського спортивного товариства «Динамо». Упродовж усього дня малюків пригощали солодощами.

Польову кухню теж організувало Міністерство внутрішніх справ. Усіх охочих пригощали смачною кашею та гарячим чаєм.
Своїми враженнями про службу в МВС поділилася заступник начальника відділу духовно-морального забезпечення Управління по роботі з особовим складом Катерина Велика:

«Упродовж восьми років служби я дістаю задоволення від співпраці з колегами, адже наш відділ безпосередньо займається покращенням умов їхньої праці, тому що міліціонер –
не просто професія, це стан душі, сталевий характер, особливий світогляд і спосіб мислення».

Яскраво, цікаво і смачно – так городяни й гості столиці оцінили фестиваль, організований Міністерством внутрішніх справ ПМР напередодні професійного свята – Дня міліції.


Володимир УС.

Фото автора.