Історія одного з головних символів столиці

Герб будь-якого міста є символічним зображенням, розпізнавально-правовим знаком, складеним за певними правилами й зафіксованим верховною владою, як і державний герб. Він сприяє вихованню патріотичних почуттів громадян. Перший герб Тирасполя був затверджений 7 листопада 1847 року.


Про його історію в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту нашої газети розповіла директор МУ «Тираспольський об’єднаний музей» Алла Мельничук:

«Коли був затверджений герб, на території Російської імперії не впроваджувалися ніякі реформи, й на щастя, імперія не вела ніяких війн. У 1847 році, на час затвердження герба Тирасполя, це було невелике провінційне містечко з населенням близько 20 тисяч осіб, які займалися в основному сільським господарством, переробкою продукції та торгівлею.

За традицією того часу, герб мав форму французького щита: подовжений прямокутник з вістрям внизу. У самому верху розташований двоголовий коронований орел з розкритими крилами. У правій лапі він тримає лаврову гілку, а у лівій – знак вогню. Це герб Херсонської губернії 1803 року. Цеглини в гербі міста означають фортечний мур, а жолуді – знак того, що навколо нього росли дубові ліси. Якщо розглядати стіну як символ, то можна припустити, що вона відноситься до військових споруд, це знак фортеці, біля якої й було згодом побудоване місто Тирасполь.
Кольори, що були використані в написанні герба, також мають своє особливе значення: золоте тло – це багатство, справедливість і великодушність, чорне – розсудливість і смиренність, червоне – гідність, сила та могутність».

Алла Антонівна зауважила, що в 1978 році на засіданні міської Ради Тирасполя ухвалили новий герб. Автором його став випускник столичної художньої школи імені Олександра Фойницького Віктор Вакарєв. За радянських часів Тирасполь став потужним індустріальним центром на південному заході великої країни з населенням понад 150 тисяч громадян. Новий символ міста також виконаний у формі французького щита, має ту саму конфігурацію. На ньому можна побачити дату заснування – 1792 рік. Компонування символів виявляє зв’язок з історичним гербом Тирасполя, наприклад, так само навскіс, як і в історичному гербі, розташовані фортечна стіна і Дністер, головні атрибути Тирасполя і Придністров’я в цілому. Шестерня та виноград – символи економічного значення, зокрема місто на Дністрі на той час було агропромисловим центром Радянської Молдавії.

Уже на сучасному етапі розвитку міста, у 2018 році Президент ПМР Вадим Красносельський запропонував повернути столиці її історичний герб. Під час наради з главами державних адміністрацій міст і районів республіки Вадим Миколайович звернув увагу на необхідність поступового повернення до історичних гербів та прапорів придністровських міст. За його словами, державні символи радянського періоду вже багато в чому не відповідають сучасним реаліям.

«Ми маємо поважати наше радянське минуле, але водночас слід повертатися і до наших джерел», – сказав лідер ПМР.

Пропозицію керівника держави підтримала Тираспольська міська Рада народних депутатів, яка ухвалила відповідне рішення. Тепер обидва символи використовуються під час проведення святкових та публічних заходів рівноправно. А от на офіційних документах, як і раніше, ставитиметься пізніший герб.

На думку Алли Мельничук, це було правильним рішенням, зокрема місту нема чого соромитися свого віку – що воно старше, то шанобливіше до нього ставляться.

«Довга історія міста свідчить про те, що в ньому проживало багато людей та історичних особистостей. Кожне століття залишає нам нові події, споруди, пам’ятні військові перемоги тощо. Придністровський народ з повагою ставиться до збереження історичних традицій», –
зазначила історик.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.