Уряд – про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники в режимі онлайн розглянули низку нагальних питань, що турбують придністровців.


Одне з них – зміна економічно обґрунтованих тарифів на опалення та підігрів води. Йшлося про граничні рівні тарифів на комунальні послуги у 2024 році, що надаються МУП «Бендеритеплоенерго».

«Підставою для коригування є звернення суб’єкта природних монополій МУП «Бендеритеплоенерго» через необхідність включення до структури витрат, які не були включені під час формування регульованого тарифу на розрахунковий період регулювання з
1 січня до 31 грудня 2024 року. Оскільки ми тепер маємо цю інформацію, то відповідно підготували й відкоригували тариф», – пояснив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Таким чином, тарифи на 2024 рік будуть збільшені в межах 11 рублів для споживачів – підприємств та організацій. Важливо, що для населення тарифи залишаться незмінними. Різницю між економічно обґрунтованим тарифом і тарифом для населення бере на себе держава.

Обговорили ще одну проблему, яка стосується транспортної галузі. Йдеться про участь нелегальних перевізників (зокрема таксомоторних) у перевезенні пасажирів та багажу.
Цим видом підприємницької діяльності водії займаються без встановленої законодавством ліцензії, а це означає, що вони приховують від держави свої прибутки та завдають суттєвої шкоди економіці держави. Адже до бюджетів усіх рівнів не надходять відповідні платежі, не формується цивілізований ринок транспортних послуг та не розвивається конкуренція.
Згідно зі статистичними даними, у 2022 році перевезеннями пасажирів автомобільним транспортом з кількістю посадкових місць не більше 5 займалося 1,2 тис. підприємців, з кількістю посадкових місць від 5 до 8 – 183 особи.

У зв’язку з цим Уряд розробив нормативно-правовий акт, який регламентує скорочення переліку документів, необхідних для одержання ліцензії на діяльність у цій галузі. До того ж пропонується зменшити розмір збору до 50 РР МЗП (725 рублів) за ліцензію на п’ять років. Зазначимо, що на сьогодні розмір збору за видачу ліцензії для індивідуальних підприємців становить 300 РР МЗП (4 350 руб.).

Фахівці зазначають, що зменшення розміру збору значно полегшить встановлене фінансове навантаження. Таким чином, водії пасажирського автотранспорту матимуть можливість перейти на легальне обслуговування пасажирів, і надходження до бюджету значно збільшиться.
Ініціативу було схвалено всіма членами Уряду. Тепер законопроект розглядатиме Верховна Рада.
З-поміж двох десятків питань порядку денного обговорили й тему, що стосується системи електронної демократії, яка була розроблена Міністерством цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій за дорученням Президента.

Представляючи її на засіданні Уряду, керівник відомства Олександр Димитрогло зазначив, що система дозволить кожному громадянину республіки брати участь у житті країни за допомогою інформаційних технологій.

Цей ресурс буде платформою для взаємодії між громадянським суспільством, органами державної влади та муніципальними організаціями. Функціонал проекту дозволить подавати звернення до органів держвлади, взаємодіяти з Громадською палатою ПМР та районними громадськими палатами.

Громадяни матимуть змогу висловлювати свою думку щодо питань, винесених на загальне обговорення, а також самостійно представляти ініціативи, спрямовані на покращення життя.
Потенціал Системи електронної демократії не має меж і постійно розширюватиметься. Доступ до неї за допомогою Інтернету матиме кожен громадянин.


Уляна БОНДАРЧУК.