Щоб праця була задоволенням

У конкурсі «Придністровська якість» взяло участь столичне підприємство «Рассвет», де працюють люди з вадами зору. Цього року вони запропонували новинки: вішалки для одягу та пластикові підкладки під склопакети.


«Наше навчально-виробниче підприємство товариства сліпих Придністров’я засноване 60 років тому. Його створили ще за радянських часів для працевлаштування незрячих інвалідів, забезпечення їх роботою, щоб вони могли заробляти та й спілкуватися між собою. Трудовий колектив на той час об’єднував понад 500 працівників. За десятки років багато чого змінилося. Люди стали іншими, підприємство також. Тепер тут працюють 30 осіб. За винятком адміністрації, всі вони інваліди І та ІІ груп за зором. У конкурсі «Придністровська якість» ми ризикнули взяти участь лише вдруге», – повідомила директор установи Тетяна Новикова.

Перший раз, коли до своєрідних змагань уже долучилися десятки підприємств різної форми власності, на НВП «Рассвет» подумали, що скромність (хоч і позитивна риса) не завжди прикрашає. Отже, вирішили показати предмети власного виробництва, які в усі часи мають попит. Це були побутові електричні подовжувачі різних модифікацій та розмірів (від 1 до 10 м завдовжки); електричні клемні колодки, що мають від двох до шести контактів, подовжувачі силові для вуличних робіт (чорного кольору), прищіпки для білизни. Тоді членів комісії вразила, перш за все, якість, а понад усе – те, що все було виготовлене руками незрячих людей.

На суд нинішнього, 21-го конкурсу, підприємство запропонувало нові товари народного споживання – вішалки для одягу та підкладки під пластикові вікна. Цікаво, що сировину не закуповують за межами республіки, а використовують місцеву. Як це відбувається? З усіх медичних закладів на «Рассвет» надсилають використані шприци для ін’єкцій, які попередньо вже пройшли певну обробку, дезінфекцію та за мізерну платню продаються на переробку.

«Ми собі придбали термопластавтомат – таке технологічне обладнання, що здійснює відлив пластмасових виробів у певні форми. Пристрій автоматизований, практично не потребує ручної праці, має високу продуктивність. Ми переробляємо шприци на цьому автоматі, потім пластик заливаємо в спеціальні форми й робимо вішалки для одягу. Щоб реалізувати свою продукцію, ми уклали договори з республіканськими швейними підприємствами: «Одема», «Интерцентр-люкс», Рибницьким трикотажним комбінатом, магазином «Прикид». Їх влаштовують наші ціни, тож ми сподіваємося на довгострокову співпрацю», – розповіла членам експертної комісії Тетяна Миколаївна.

Так звані «підкладки» для вікон майстри використовують під час монтажу пластикових віконних блоків, щоб вирівнювати поверхню, на якій вікно стоятиме. В наш час, коли вікна з дерева відійшли в минуле, виробники пластикових вікон залюбки беруть цю продукцію, що допомагає їм виконувати свою роботу більш якісно.

Ще кілька років тому в цехах «Рассвета» не можна було всидіти від холоду, бо старі батареї опалення вийшли з ладу, грошей на ремонт не було, заробити не мали змоги. Люди виходили на робочу зміну лише теплої пори року. Пізньої осені та взимку цехи простоювали. Щоб вирішити проблему, звернулися до Фонду капітальних вкладень.

Тетяна Миколаївна поділилася приємними фактами: «Нам на облаштування робочих приміщень виділили 200 тисяч рублів, за які ми зробили гарний ремонт в одному цеху площею 300 м2. Встановили також потужні промислові кондиціонери зима-літо, придбали нові меблі, створили всі умови, щоб нашим робітникам комфортно працювалося протягом усього року. Віднині вони трудяться в теплих чистих приміщеннях, з радістю беруться за посильну роботу і дістають задоволення від того, що приносять користь людям і заробляють 2 тисячі рублів за неповний робочий день. Та чи не найбільше важить для цих людей спілкування, жива душевна розмова. Для них це надзвичайно важливо. Важливо й те, що колектив тепер є учасником республіканського конкурсу «Придністровська якість». Це стимулює і надихає на кращу роботу».

Директор сподівається, що підприємство продовжить виготовляти електротехнічну продукцію, і згодом посяде своє місце ще й на ринку сусідньої Молдови. Проте, все це в планах на майбутнє.
Поки ж експертна комісія оглянула робочі цехи, перевірила якість нових виробів та зробила відповідні записи в документах.


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.

Тетяна Новикова в центрі з членами комісії.