Моніторинг цін у Придністров’ї

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Зауважимо, що команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 2 листопада.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з жовтнем дещо змінилася ціна на картоплю врожаю нинішнього року. В ПМР вона подешевшала на 1 рубль і реалізується по 7 рублів. У Молдові вартість овоча залишилася на рівні 10 рублів. В Україні картопля коштує 5 рублів. Морква доступна придністровцям за ціною 8 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – 19 та 4 рублі відповідно. У всіх трьох державах однаковою є ціна на цибулю. Вона доступна населенню по 6 рублів. Буряк у Придністров’ї коштує 7 рублів, у Молдові – 6 рублів, а в Україні – 5 рублів відповідно. Аналіз свідчить, що овочі в усіх державах дещо подешевшали, порівняно з попереднім місяцем.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. У ПМР одино літр пастеризованого молока з жирністю 2,5 % коштує 14 рублів. Ціна не змінилась у порівнянні з жовтнем. У Молдові молоко подорожчало на 1 рубль і тепер коштує 17 рублів. В Україні ціна на продукт зменшилася на 1 рубль і становить 16 рублів. Приблизно за однаковими цінами в усіх трьох державах реалізуються кефір, сир, сметана та курячі яйця.

У ПМР (у порівнянні з жовтнем) не змінилася ціна на цукор. 1 кг коштує 20 рублів. У Молдові його вартість становить також 20 рублів, як і в жовтні. В Україні цукор подешевшав на 1 рубль і доступний споживачам по 14 рублів. Гречка в ПМР у середньому коштує 20 рублів, у Молдові – 17, а в Україні – 13. Ціна одного літра олії соняшникової рафінованої в усіх трьох державах дорівнює 25 рублям.

200 грамів вершкового масла в ПМР коштує 34 рублі, в Молдові та Україні – 32 рублі.
У нашій республіці на 2 рублі подешевшала вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 14 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 26 та 16 рублів відповідно.
Стосовно до пального ціни в порівнянні з жовтнем дещо змінилися.
Бензин АІ-95 коштує відповідно: 21,20; 22,40 та 23,84 руб. Дизпаливо – 21,00; 21,94 та 23,85 руб.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: zn.ua