Пам’яті видатної тираспольчанки

На центральній вулиці столиці з нагоди 80-річчя від дня народження Марії Iванівни Iоржевої відкрили меморіальну дошку. До неї вдячні тираспольчани поклали квіти.


Понад 25 років Марія Іванівна працювала на посаді заступника глави державної адміністрації з соціальних питань. Її ім’я добре відоме багатьом тираспольчанам. Марія Іванівна допомагала городянам у вирішенні соціальних, життєвих, особистих проблем. Її пам’ятають як чуйну, добру, надійну людину, яка зробила великий внесок у розвиток соціальної галузі міста. Як грамотний і компетентний керівник вона ефективно розв’язувала питання розвитку народної освіти, культури, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту тощо. Вона зробила свій внесок у розширення та зміцнення матеріально-технічної бази об’єктів соціально-культурного призначення. За її безпосередньої участі здали в експлуатацію міський плавальний басейн, будівлю Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького, дитячої бібліотеки.

Марія Іоржева брала участь у розвитку міжнародних культурних зв’язків, зміцненні дружби між народами, у збереженні та примноженні багатих культурних традицій народів нашої багатонаціональної республіки.

На її рахунку – безліч заслужених нагород. За багаторічну сумлінну працю Марія Іванівна була відзначена орденами Пошани та Республіки, десятьма медалями, зокрема «За трудову доблесть», «За бездоганну службу», «За відмінність у праці», численними грамотами та листами подяки. 2003 року вона стала лауреатом державного конкурсу «Людина року».

Ініціатива щодо встановлення меморіальної дошки належить і громадській організації «Благодійний фонд пам’яті заслужених людей Придністров’я». Вона сприяє в увічненні пам’яті іменитих придністровців у столиці. Завдяки її керівнику Насредину Мехтієву та його однодумцям, у Тирасполі встановили пам’ятники, меморіальні плити з викарбуваними на них іменами земляків, які внесли свою лепту в розвиток республіки.

Виступаючи на мітингу, присвяченому відкриттю меморіальної дошки, Насредин Агайович, зазначив, що Марія Іоржева за всі роки діяльності намагалася допомогти кожному, хто до неї звертався. «Вдячний долі, що така людина жила, перебувала серед нас, робила багато-багато для розвитку міста, республіки та придністровського суспільства», – сказав він.

Іван Васильєв упродовж багатьох років працював разом із Марією Іванівною у складі керівництва столичної державної адміністрації. Він підкреслив, що Марія Іоржева запам’яталася йому доброю людиною, вона переймалася проблемами тираспольчан, які до неї зверталися, близько до серця приймала їхнє горе і радість. Іван Васильович висловив побажання, щоб у придністровському суспільстві було ще більше таких людей, якою була Марія Іванівна.

Директор МУ «Тираспольський об’єднаний музей» Алла Мельничук завдяки службовим обов’язкам довгий час підтримувала робочі дружні стосунки з Марією Іванівною. За словами Алли Антонівни, Марію Іоржеву характеризує така позитивна риса характеру, як дипломатичність. «Вона вміла обходити гострі кути, уникати проблемних та конфліктних ситуацій, виявляти гнучкість, але рухатися до наміченої мети у спілкуванні з будь-якою людиною.

Кілька років тому її особисті речі передала в наш Тираспольський музей племінниця Ольга Деревенська. Тож і ми зберігаємо пам’ять про нашу відому і шановану тираспольчанку», – зазначила директор культурної установи.

Почесне право відкрити меморіальну дошку надали Насредину Мехтієву та Ользі Деревенській.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото з телеграм-каналу державної адміністрації м. Тирасполь.