Свято чистоти, порядку і гарного настрою

За дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського в Придністров’ї 11 листопада у всіх його куточках відбувся загальнореспубліканський суботник, який об’єднав співробітників органів державної влади, організацій, підприємств, просто громадян, охочих зробити свій рідний край чистішим і красивішим.


Багато хто пам’ятає, що традиція виходити на суботники закладена 12 квітня 1919 року трудовим колективом депо «Москва Сортувальна». Тоді робітники по завершенні своєї основної зміни безкоштовно відремонтували кілька паровозів. Тепер там встановлений пам’ятник на честь цієї події. Родоначальником же цих заходів вважається глава держави В. І. Ленін. Він відгукнувся на ініціативу залізничників статтею «Великий почин», у якій виділив суботники в «…особливий сучасний тип суспільної праці на основі вільної та свідомої дисципліни». До речі, вождь пролетаріату і сам неодноразово брав у них участь.

Вихід на суботник є доброю традицією і для колективу ДУ «Приднестровская газета». Озброївшись необхідним інвентарем та інструментами (мітлами, граблями, рукавичками тощо), колективи всіх відділів вийшли на вулицю, щоб упорядкувати прилеглі території установи. Охоче зазначимо, що територія навколо будівлі ЗМІ завжди виглядає естетично: чисто і затишно, навесні її співробітників та око жителів міста радують нарциси й різнокольорові тюльпани, а дві великі клумби засаджені трояндами, які цвітуть до самих морозів. Вхідну групу обрамляє арка з кучерявою рожевою трояндою. Виглядає все це красиво, як на картинці в кольоровому журналі, та свідчить про те, що працюють в установі творчі та успішні особистості.
У самий розпал робіт з обрізання троянд і підготовки їх до зимового періоду пішов дощик, але він не зіпсував нікому настрою, а навпаки тільки додав усім позитиву. Головні редактори, коректори, верстальники й кореспонденти, водії, бухгалтери та економісти на чолі з директором Ю. Трифоновим (в наявності була корпоративна солідарність і єднання) облагороджували клумби: обрізали кущі троянд, очищали територію від сучків, сухого листя і бур’яну, збирали й виносили сміття.

На цьому заходи громадської праці не закінчилися. Пустився щосили дощ і «розпорядився» про перехід суботника в робочий простір кожного колективу. Там прибирали все зайве, непотрібне – те, що захаращує приміщення.

«Дух суботника зближує будь-який колектив. Приємно усвідомлювати свою причетність до місця, де працюєш. Для Придністров’я суботник – справа традиційна. От і сьогодні колектив республіканської газети «Гомін» долучився до нього. В результаті спільної дружної роботи поставлені завдання гідно виконані», – зазначила коректор Валентина Осадчук.

Старанно потрудився цього дня і кореспондент газети Олександр Зайчук. Він був відповідальним за винос сміття, оберемків обрізаного гілля і листя до спеціально встановленого контейнера. «Слово «суботник» викликає у мене приємні асоціації ще зі студентських років. Сьогодні я теж вважаю, що суботники потрібні. Це свого роду боротьба зі сміттям і брудом. Крім того, ми дещо засиділися у своїх кабінетах, а тут випала нагода розім’ятися на свіжому повітрі», – задоволено зазначив журналіст.

Щодо всієї республіки, то Глава держави ще в жовтні на черговій нараді запропонував провести 11 листопада республіканський суботник. Тоді він зазначив, що акцент повинен бути зроблений на озелененні населених пунктів і нагадав присутнім про чинну норму, яка наказує висаджувати два дерева замість одного ліквідованого. Про проведення загальнореспуб-ліканського суботника 11 листопада глави держадміністрацій міст поінформували Президента на селекторній нараді уже в понеділок 13 листопада.

У столичному ботанічному саду, скверах і парках Тирасполя було висаджено 460 різних рослин. У Бендерах висадили 1,5 тисячі троянд, ще 2,7 тисячі кущів підготували до посадки. Крім того, вкоренили 230 саджанців дерев, 290 кущів гібіскуса. У Слободзейському районі висадили понад півтори тисячі дерев і 5 тисяч кущів троянд. У Григоріопольському районі – 680 дерев і понад 260 чагарників (раніше в районі висадили 3 тисячі кущів троянд). У Дубоссарському районі – майже 4 тисячі зелених насаджень. У Рибницькому районі всього висаджено 1 885 саджанців дерев, різних чагарників і кущів троянд. У місті основні роботи проходили в парках «Набережний» і «Кірова». У Кам’янському районі в день суботника було посаджено 250 кущів троянд і 400 саджанців різних дерев.

Вадим Красносельський подякував главам держадміністрацій та громадянам республіки за активну участь в упорядкуванні та прибиранні міських та сільських територій.


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.

Фото Анни Полікарпової.