Охоронці правопорядку і спокою придністровців

Міліціонери 10 листопада відзначили своє професійне свято.

Святковим заходам у столиці передувала традиційна церемонія покладання квітів до пам’ятника співробітникам органів внутрішніх справ Придністров’я, які загинули під час виконання службового обов’язку. За часи незалежності нашої держави під час несення небезпечної служби віддали життя понад чотири десятки міліціонерів. Ще 16 правоохоронців полягли, захищаючи свободу та незалежність придністровської держави під час збройного конфлікту з Молдовою.

На урочистих зборах в актовій залі правоохоронного відомства зазначалося, що на сьогодні міліція ПМР має високу довіру людей, про що свідчать соціологічні опитування, які проводяться упродовж багатьох років. Особовий склад відомства гідно відповідає на кримінальні виклики та погрози. Міліція розвивається та вдосконалюється, виконує всі поставлені завдання, і в цьому є заслуга кожного правоохоронця.

Зі словами вітання до міліціонерів звернувся міністр внутрішніх справ Віталій Нягу: «Я знаю кожного з вас. Ви сильні та мужні люди. Ви – міліція Придністров’я! Я впевнений, що через роки ви тепло згадуватимете час служби, пишатиметеся, що зробили все для країни, для майбутнього своїх дітей, коли були в складі однієї великої дружної команди Міністерства внутрішніх справ».

Кращих правоохоронців відзначили державними та відомчими нагородами: медалями «За відмінність у праці», «За бездоганну службу» ІІІ, ІІ та І ступенів, нагрудним знаками «Почесний співробітник МВС», «Відмінник міліції», «За відмінну службу в МВС».

Уперше в історії придністровської міліції нагородили незамінних помічників міліціонерів – службових собак, які допомагають правоохоронцям розкривати злочини. Відтепер Граф, Кінг та Айра по праву носитимуть нагрудний знак «За службу та відданість». За словами старшого інспектора-кінолога Спеціального загону швидкого реагування «Дністер» МВС ПМР, на місяць припадає до десяти виїздів кінологів із собаками на місця пригод. Ці німецькі вівчарки справно служать, швидко знаходять, беруть слід і затримують злочинців. «У собаки має бути гарний контакт із кінологом, який повинен розуміти свого вихованця, знати, що саме йому потрібно, як він почувається. Якщо собака з якихось причин нездужає, тренувати й брати його на службу не можна. Фахівець повинен довіряти своєму напарнику – собаці – йти за ним, а не намагатися вести у «потрібному» напрямку», – розповів кінолог.

Наступною частиною святкового дня став захід у столичному кіноконцертному комплексі «Тирасполь» (ККК) за участю Президента Вадима Красносельського з дружиною, Голови Уряду Олександра Розенберга, Голови Верховної Ради Олександра Коршунова, керівництва та співробітників Міністерства внутрішніх справ.

Вадим Красносельський звернувся до присутніх не лише як Глава держави, а також як ветеран міліції. Службі в органах внутрішніх справ він присвятив майже два десятиліття, п’ять з яких – на посаді міністра.

Президент зазначив, що історія становлення міліції нерозривно пов’язана з розвитком державності республіки й нагадав про непростий вибір, який постав перед співробітниками відомства після розпаду Радянського Союзу. Він наголосив, що свій вибір міліціонери робили душею, виступивши за придністровський народ.

Після урочистої частини в сучасному кіновідеоцентрі «Тирасполь» відбулася прем’єра художнього фільму «Прищеп Прищепич, або Шлях Ганеші». Це творчий експеримент Міністерства внутрішніх справ Придністров’я до професійного свята. Автором кінострічки про міліцейські будні є відомий російський режисер Юрій Музика.

Ще однією традицією святкового дня стала присутність на вулицях міст республіки ретро-постів ДАІ. За словами старшого інспектора з агітації та пропаганди Управління ДАІ МВС ПМР, третій рік поспіль вони радують своїм виглядом мешканців та гостей республіки. «Звичайно, це стає вже традицією, а тому варто очікувати їх у наступні роки. Співробітники ДАІ в радянській формі зупиняли авто, водіям нагадували про дотримання дорожніх правил руху, вручали пам’ятки також зразка СРСР. За півстоліття і правила, і вимоги до учасників дорожнього руху мало чим відрізнялися від сучасних: заборонялося вживання алкоголю за кермом, треба поступатися дорогою пішоходам, не перевищувати швидкість, дотримуватися вимог дорожніх знаків.

Для багатьох громадян, які бачать інспекторів ДАІ у сірій радянській формі поряд зі спецтранспортом того часу – це ностальгія. Вони не приховували емоцій, усмішок, їм приємно було бачити такі міліцейські пости на дорогах нашої республіки. Тобто, реагували досить позитивно», – розповів по завершенні святкового дня міліціонер.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.