Уряд – про головне

В режимі онлайн учасники засідання вищого виконавчого органу влади розглянули низку нагальних питань, що турбують придністровців.

Одне з них стосувалося змін контрольних цифр прийому абітурієнтів на 2023-2024 навчальний рік. Основні положення відповідного розпорядження представила керівник Міністерства просвіти Світлана Іванишина.

Перш за все, йдеться про зміну кількості бюджетних місць за програмами вищої професійної освіти – бакалавріату та спеціалітету. Наприклад, 48 місць, що забезпечуються коштом республіканського бюджету, були виділені для навчання осіб, які пройшли строкову військову службу за призовом у Збройних силах та інших військових підрозділах ПМР. За такими особами
протягом двох років з дня звільнення зберігається право на зарахування до держуніверситету на безкоштовну форму навчання. Перерозподіл відбувся за такими напрямами, як «Педагог дошкільної освіти», «Лікувальна справа» і «Математичні та інформаційні технології». Змінено контрольні цифри прийому в Інженерно-технічному інституті.

Голову Уряду зацікавило питання незатребуваності професій педагогічного профілю. Нині у школах спостерігається дефіцит учителів-предметників. На думку Олександра Розенберга, необхідно переглянути всі можливі варіанти підвищення престижу професії педагога.

«Нам треба думати ширше: не просто підвищувати заробітну плату вчителям, а вживати інших заходів, щоб ця професія була привабливою», – наголосив Олександр Розенберг.

Керівник виконавчої гілки влади доручив Мінпросу спільно з Мінсоцзахистом та МОЗ опрацювати це питання і в найкоротші терміни подати пропозиції щодо шляхів вирішення актуальної проблеми.

Крім того, на підставі звернення Міністерства охорони здоров’я, сто бюджетних місць, призначених для підвищення кваліфікації терапевтів і фармацевтів, спрямували на підвищення кваліфікації головних спеціалістів-юристів та спеціалістів відділів кадрів лікувально-профілактичних установ.

Ще одна тема – програма модернізації вуличного освітлення автомобільних доріг. Її представив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Мета модернізації – забезпечення мешканців Придністров’я якісним, сучасним, безпечним, екологічним та економічним вуличним освітленням. За виконання основних заходів програми відповідатиме ДУП «Єдині розподільні електричні мережі», що обслуговує 1 087 км мереж вуличного освітлення з 34 тис. світильників (до речі, майже 30 тис. з них містять ртуть).

«Для реалізації програми будуть потрібні матеріальні витрати з коштів республіканського бюджету в загальній сумі 35,1 млн рублів, а середньорічна сума становитиме 7 млн рублів. Виконання програмних заходів дозволить досягти значної сумарної економічної та соціальної ефективності й окупиться за 6,5 років. Це нормальний інвестиційний проект», – повідомив Сергій Оболоник.

У 2024 році в столиці планується заміна близько 790 ламп потужністю 50 Вт і майже 200 ламп потужністю 100 Вт. У Бендерах – 400 освітлювальних приладів та 590 відповідно. Наступного року необхідно здійснити модернізацію 5,3 тис. світильників. Кошти на виконання програми візьмуть із тих залишків, що склалися на рахунках республіканського бюджету станом на початок нового фінансового періоду. Загалом за п’ять років оновлять майже 25 тис. освітлювальних приладів.

Важливо, що виробником і постачальником обладнання виступить вітчизняне підприємство НВ ЗАТ «Електромаш». Це сприятиме розширенню виробничої бази та забезпеченню ремонту на місці, якщо в цьому виникне потреба.

Внаслідок упровадження ДЦП вдасться зменшити споживання електричної енергії на освітлення автомобільних доріг загального користування удвічі.

 «Виходячи зі строків служби світлодіодної лампи, й такої, що містить ртуть, термін окупності ще скоригується. Ми будемо менше витрачати грошей на заміну та ремонт, оскільки світлодіодні лампи служать значно довше», – зазначив Голова Уряду.

Скоротяться й витрати на переробку ламп, що містять ртуть, і значно знизиться ризик забруднення навколишнього середовища токсичною речовиною. Важливе завдання – зниження аварійності на автомобільних дорогах у темну пору доби. Депутати Верховної Ради прийматимуть остаточне рішення щодо запропонованого проекту.

Говорили й про спрощення вивезення овочів тривалого зберігання. Цибулю, картоплю, капусту, ріпу та моркву на суму до 1 тисячі доларів можна буде вивозити з Придністров’я, як товари для особистого користування без обмеження частоти вивезення за умови наявності чека або накладної.

При цьому без документів, що підтверджують факт покупки, вивезення овочів тривалого зберігання обмежене – не більше 100 кг кожного найменування одноразово, не частіше ніж один раз на календарний місяць.

Зміни внесені до Переліку товарів для особистого користування, що переміщуються через кордон фізичною особою, які не оподатковуються митом, податками, та до Переліку категорій товарів, що не належать до товарів для особистого користування. Загалом вони забезпечать захист державних інтересів та прозорість зовнішньоекономічних угод.

 «Наші виробники овочів мають проблеми. Цілком неправильно з боку держави обмежувати їхні можливості щодо реалізації свого товару. Поки що цей захід стабілізує і повертає до ситуації, яка була раніше, коли на суму до 1 тисячі доларів можна вивозити товар. Головне, щоб був документ про те, що його куплено на території Придністров’я і з нього сплачено податок», – зазначив Сергій Оболоник.


Iрина МАСЛОВА.