Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 15 листопада основним стало питання розгляду проекту республіканського бюджету на 2024 рік у першому читанні.


Основні параметри та напрямки проекту закону про бюджет-2024 оголосила та охарактеризувала міністр фінансів Олена Рускевич. Традиційно він буде соціально орієнтованим. Зберігається тенденція фінансування насамперед соціально захищених статей витрат. Йдеться про оплату праці, виплату пенсій, допомог та матеріальної допомоги.

Прогнозується, що рівень прибуткових можливостей у 2024 році скоротиться на 4 % порівняно з плановими показниками поточного року. Як пояснила Олена Рускевич, наступного року зберігається низка ризиків, які можуть стримувати, обмежувати розвиток промислових підприємств, що, у свою чергу, негативно позначиться на виконанні запланованих надходжень доходної частини бюджету. Тому депутати та члени Уряду вважають, що пріоритетом у роботі над проектом головного фінансового документа наступного року є своєчасне виконання соціальних зобов’язань держави.

Про це в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун: «Ми можемо відповідально заявити, що в бюджеті передбачені кошти на виплату заробітних плат працівникам бюджетної галузі, на виплату пенсій нашим пенсіонерам у повному обсязі. Тому ми прогнозуємо, що жодних проблем саме у виконанні соціальних зобов’язань у нас виникнути не повинно. Більш того, інші витрати бюджету також забезпечені реальними прибутками».

Законодавець зазначив, що Президент Вадим Красносельський дав доручення усім органам державної влади шукати можливості для підвищення в наступному році заробітної плати, пенсій та допомог. Робота над цим актуальним питанням триватиме.

Попри скорочення видатків по бюджету, в законопроекті передбачені заходи соціальної підтримки. На компенсацію пільг із комунальних послуг та послуг зв’язку заплановано 57 млн рублів, на державні цільові програми в галузі охорони здоров’я та соціального захисту – 49 млн рублів, на утримання дитячих будинків та інтернатів – 40 млн рублів, на збереження чинного порядку виплат за радянськими вкладами громадянам (поетапна індексація вкладів населення) –близько 25,5 млн рублів, на придбання житла для дітей-сиріт – понад 15 млн рублів, лікування громадян за межами Придністров’я – близько 38 млн рублів.

Віктор Михайлович пояснив, що тарифи на комунальні послуги для населення в наступному році не зміняться.

У 2024-му продовжать свою діяльність Фонд капітальних вкладень, Фонд розвитку підприємництва, Фонд підтримки молоді, Дорожній фонд, Фонд підтримки сільського господарства, Фонд розвитку меліоративного комплексу. Проте їхнє фінансування загалом знизиться на 7 %. Наприклад, таке скорочення за Фондом капвкладень становитиме близько 124 млн рублів.

У проекті бюджету передбачені кошти на державну підтримку молодих сімей, на придбання житла молодим сім’ям із Фонду підтримки молоді. Діятиме і Фонд підтримки сільського господарства. З запланованих 22 млн рублів сільгоспвиробникам виплачуватимуть дотації на молоко, збережеться і субсидування витрат на закупівлю племінної великої рогатої худоби.

Головний державний фінансовий документ депутати ухвалили в першому читанні. Протягом найближчих двох тижнів робота над законопроектом триватиме в усіх комітетах вищого законодавчого органу.


Микола ЮРКЕВИЧ.