Календар городника і садівника

Листопад зимі ворота одчиняє

От і добіг кінця останній місяць осені. У господарів, що мають присадибні ділянки, практично всі роботи вже виконані. Як у саду, так і в городі, а також у квітниках і на клумбах перед настанням зими ви неодмінно маєте встигнути закінчити роботи в кожному куточку.

26 листопада. У південних районах ще може бути досить тепло, щоб досі проводити підзимові посіви. В такий час сіють моркву, буряк чи редиску під зиму. Не забудьте утеплити грядки опалим листям чи ялиновим гіллям. Але не поливайте посіви.
Так само за умови, що листопад теплий, тепер іще можна укривати троянди та інші кущі на зиму. Багато видів троянд добре переносить нашу зиму без укриття або ж нагортанням землі. Однак деякі (наприклад, чайні гібриди), все ж варто укрити. Для початку потрібно пригнути пагони до землі, далі використовувати біле агроволокно. Воно захистить від різких перепадів температур, холодних вітрів та сонячних променів.

27 листопада – Повний місяць, тому з рослинами краще нічого не робити. Їхня чутливість підвищена, а значить ви легко можете їм зашкодити. Краще поступово готуватися до наступного сезону: скласти план посадок, які провели під зиму, визначити ділянки, де потрібно вносити добрива восени, а де підживити навесні. Далі розпишіть, де та які культури посієте наступного року. Враховуйте сівозміну та сусідство культур. Такий план значно зекономить час навесні, коли дуже багато роботи, а також допоможе уникнути порушення сівозміни чи невдалого сусідства культур.За допомогою такого плану можна складати список покупок. Запишіть сорти та гібриди культур, яких вам не вистачає, щоб вчасно докупити. До цього ж списку додайте інші покупки: субстрат, садові інструменти, добрива, насіння тощо.

28 листопада. У Близнюках не варто поливати рослини, навіть кімнатні. Тому відкладіть цей агрозахід. Огляньте нові насадження в саду, які посадили цього року. Чи не зіпсували захист стовбурів зайці. Якщо помітили пошкодження, відремонтуйте або замініть захисний матеріал на новий. Якщо були рясні опади, вони могли змити побілку дерев. Тому поновіть її.
Садовий інвентар, якщо ще таким користувалися, почистіть та відремонтуйте. Складіть у сухому місці (можна загорнути у тканину), щоб інструменти не зіпсувалися до весни.

29 листопада. Рак вважається дуже родючим знаком. Особливо він підходить для низькорослих рослин. Тому замочіть насіння культур, які можуть рости на підвіконні, а якщо зробили це раніше, то посійте його. Оберіть для посівів найбільш освітлене місце в домі. Використовуйте родючий субстрат та вчасно поливайте сходи, щоб одержати свіжу та соковиту зелень.
Розкладіть на присадибній ділянці та в приміщеннях, де є сліди перебування мишей або щурів, принади «Багіра» або «Капкан». Їх можна використовувати навіть у житлових приміщеннях, на складах. У саду, біля дерев мишовидні гризуни також можуть рити нори. Розкладайте приманки так, як це вказано в інструкції, щоб ефективність препарату була максимальною.

30 листопада. Заготуйте живці для щеплення дерев, якщо день сухий і ясний. Наріжте живців однакової довжини трохи більше, ніж вам потрібно, оскільки деякі з них можна втратити. Підпишіть кожен із них (яка це культура та сорт), щоб потім нічого не наплутати. Зберігайте живці у вологому піску чи в снігу.
Якщо випав сніг, струсіть його з дерев, особливо саджанців, які нещодавно висадили. Розчистіть доріжки та насипте цей сніг у пристовбурні кола або на клумбу, де сіяли під зиму квіти. Це допоможе утеплити грядки.
Замочіть насіннєвий матеріал, якщо плануєте посіви в домашніх умовах.

Садові роботи на грудень: що важливо зробити

У грудні сад не віднімає багато часу, і не потребує до себе настільки ж багато уваги, як в інші пори року. Проте грудневі роботи не можна вважати неважливими. Навпаки, вони дозволяють закріпити результати осінніх процедур, та сприяють безпечній зимівлі дерев та кущів.
Добові коливання температури в грудні можуть бути досить значними – від денної +5…+10 °С, до нічної -5…-7 °С або й більше. На вже утеплених і вкритих культурах за таких умов утворюється конденсат, який під час настання стабільних морозів утворює льодяну скоринку на пагонах і може призвести до загибелі рослини. Це особливо актуально для утеплень із використанням плівки. Протягом усього грудня час від часу влаштовуйте провітрювання. Для цього виберіть теплий безвітряний день, і коли сонце буде досить високо, – зніміть плівку. Поверніть її на місце ввечері, коли температура повітря почне знижуватися.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: mamabook.com.ua