Всесвітній день відмови від покупок

Щороку наприкінці листопада люди в багатьох країнах світу на одну добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання є небезпечною суспільною тенденцією.


Ідея цього свята-акції зародилася в Америці 1992 року. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст Калле Ласн. На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не у ліквідності чи нерегульованих ринках, а в культурі надмірного та бездумного споживання.

Просувати кампанію стала міжнародна мережа Adbusters Media Foundation, яка об’єднує письменників, викладачів, художників, підприємців, студентів. Перший День без покупок відбувся 1992 року у Ванкувері «як день, коли суспільство має вивчити проблему надмірного споживання».

Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах із високим рівнем життя проживає лише 20 % населення земної кулі, а використовують вони понад 80 % усіх природних ресурсів Землі. Що є не тільки несправедливим розподілом багатств нашої планети, а й завдає надмірної шкоди навколишньому середовищу.

У 1997 році вирішили перенести День без покупок на п’ятницю після американського Дня подяки, яка також називається Чорною п’ятницею. Цього дня зазвичай стартує різдвяний сезон розпродажів, і мільйони людей вдаються до нестримного шопінгу, що можна вважати квінтесенцією споживання. У Європі склалася традиція відзначати День без покупок наступної суботи.

З нагоди цього дня активісти організовують антирекламні акції: театралізовані ходи, флешмоби, велопробіги, сидячі демонстрації та навіть зомбі-моби. Наприклад, у рамках зомбі-мобів учасники блукають торговими центрами з порожнім поглядом і привертають до себе увагу, а всім зацікавленим розповідають про День без покупок.

Досить цікавою в День без покупок є благодійна акція щодо обміну пальтами. Протягом усього листопада непотрібні теплі пальта збирають у всіх, хто готовий їх пожертвувати, а потім доставляють у спеціальні пункти, щоб у п’ятницю після Дня подяки будь-хто міг взяти собі пальто або обміняти на своє.

Також цікавим способом заявити про підтримку Дня без покупок є так званий дикий загальний страйк. Така стратегія була використана у 2009 році, коли учасники не тільки відмовилися на добу від будь-яких покупок, а ще й відключили на цей період світло, телевізори, комп’ютери та інші другорядні прилади, не користувалися машинами та телефонами.

У тих країнах і містах, де немає жодних акцій з нагоди Дня без покупок, а також для всіх, хто хоче підтримати кампанію, але не готовий вийти на публічні протести, найпростіший і найдоступніший спосіб все ж таки взяти участь – це на 24 години відмовитися від будь-яких покупок. На думку організаторів, так ви зробите перший крок до відмови від придбання непотрібних речей заради процесу споживання.

У 2001 році за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, День відмови від покупок, крім Мексики, Канади та США, відбувся ще в 55 країнах. На сьогодні до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.

Умови участі в цій акції прості – протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», щоб привернути увагу громадськості. Акції являють собою мирні демонстрації в торгових центрах, а також показ «антирекламних» роликів, які повідомляють про те, що середній житель міста купує набагато більше товарів, ніж йому треба.


Анастасія КАСИМ.

Фото: calend.ru