Новини коротко

У Слободзеї готуються до Храмового свята, яке відбудеться 21 листопада. Воно відзначатиметься в молдавській частині міста.
Про підготовку до цієї події йшлося на робочій нараді в кабінеті глави держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василя Тищенка.
Зазначалося, що святкування розпочнуться о 8:00 з божественної літургії в місцевому храмі. Очікується прибуття архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави. Після богослужіння парафіян пригощатимуть гарячою юшкою, чаєм та домашньою випічкою.
О 14:00 у районному Будинку культури відбудеться урочистий захід і церемонія нагородження співробітників місцевих установ та організацій, що відзначилися. На завершення творчі колективи та солісти подарують мешканцям і гостям міста свій яскравий концерт.
Зазначимо, що 21 листопада буде оголошене скороченим робочим днем.


У Первомайську пожежники провели спільні навчання зі співробітниками ДУП «Дністеренерго». Пожежно-тактичні заняття організували на підстанції в селищі Новокотовськ. За легендою, там сталася аварія: витік та загоряння олії на площі близько 20 м2.За правилами техніки безпеки, гасити пожежу на об’єктах електроенергетики можна тільки після того, як знеструмлено станцію. Вогнеборці працюють у тепловідбивних костюмах та діелектричних засобах захисту – гумовому взутті та рукавичках. З умовною пожежею вони справилися оперативно – всього за 5 хвилин. Як зазначають у ГУзНС МВС ПМР, подібні навчання допомагають підвищити кваліфікацію пожежників під час гасіння об’єктів підвищеної небезпеки.


У Центральній дитячій бібліотеці міста Бендери провели вікторину «Колоситься жито на полях». У заході взяли участь 20 вихованців Бендерського дитячого будинку для дітей-сиріт віком 7 – 14 років. Усім учасникам пізнавально-розважальної події подарували цікаві книги про природу і тварин.

Крім того, в цій бібліотеці відкрилася екологічна виставка «Гортаючи книжки про природу». Вона експонуватиметься до 23 листопада 2023 року. Після завершення виставки Бендерське управління сільського господарства та природних ресурсів Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР передасть у дар бібліотеці літературу екологічної спрямованості.

Цінні подарунки для учасників вікторини, а також літературу для бібліотеки придбано згідно з Програмою формування та витрачання коштів територіального цільового бюджетного екологічного фонду м. Бендери на 2023 рік.

Заходи організовані та проведені Бендерським управлінням сільського господарства та природних ресурсів. Приурочені вони до Року агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму.


Дубоссарський співак Валерій Солонар успішно виступив на Міжнародному фестивалі казахської пісні «Войс оф Туран», який відбувся у жовтні в місті Туркестан. Придністровський виконавець посів 4-е місце та завоював спеціальний приз престижного конкурсу.

«На цей фестиваль мене запросив учасник «Слов’янського базару – 2023» із Киргизстану. Це дуже важливий для мене захід. Як і на «Слов’янському базарі», так і тут головною для мене була участь, а також знайомство з новими людьми, країною та культурою. Це прекрасний досвід для кожного музиканта, який намагається побачити світ та ввібрати нові знання про музику різних народів», – розповів Валерій.

На фестивалі він представив дві композиції. Згідно з умовою конкурсу, обидва твори виконувалися казахською мовою, а частина однієї з пісень – рідною мовою учасника. Валерій виступив із репертуаром казахського співака та композитора Дімаша Кудайбергена.

У фестивалі також брали участь виконавці віком від 18 до 35 років з Туреччини, Узбекистану, Киргизстану, Татарстану, Башкортостану, Азербайджану, Білорусі, Польщі, Грузії, Бурятії, Болгарії, Португалії, Іспанії та Аргентини.

Нагадаємо, що Валерій – переможець багатьох республіканських конкурсів: «Голос Приднестровья», «Караван», «Открытие», а також міжнародних фестивалів у Болгарії, Румунії та Молдові. Він працює в Дубоссарській музичній школі ім. Георге Мургу педагогом із вокалу та гітари.


Добірку новин підготувала
Уляна БОНДАРЧУК