Рости, рибко, велика-превелика

З 19 жовтня до середини листопада 2017 року в Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів ПМР триватиме осінній етап зариблення рибогосподарських водойм республіки.

 В осінній період у річку Дністер, її притоку Турунчук, включаючи Республіканський іхтіологічний заказник і Ягорлицьку заплаву, планується випустити понад 15 тонн малька. Зариблення здійснюватиметься коштом екологічного фонду.

Роботи, спрямовані на збереження, підтримання та збільшення рибних запасів водойм басейну Дністра і притоки Турунчук, почалися минулого тижня. Зариблення проводилося біля села Чобручі видами цьоголітків* строкатого і сірого товстолобика, коропа та білого амура. Матеріал для зариблення згідно з договорами поставив індивідуальний підприємець Альона Кушнір.

На місці «операції» ми побували в супроводі заступника начальника управління природокористування профільного міністерства Сергія Чура, який зазначив, що роботи з зариблення в Слободзейському районі проводитимуться також у селі Незавертайлівка і в районі порому міста Слободзеї. Як розповів Сергій Васильович, для того, щоб риба змогла плавати у водоймах республіки, вона повинна пройти чимало реєстраційних процедур. До їх переліку входить перерахунок і навіть своєрідний медичний огляд молодняка – без ветеринарної довідки жоден мальок не зможе потрапити в річки та озера Придністров’я.

«Нині в Дністер і Турунчук ми випускаємо цьоголіток вагою від 30 до 80 грамів. Вони вже здатні виживати в природному середовищі, й погода цього року також сприяє зарибленню. Сподіваємося, що виживаність повинна досягти 90%. І ми впевнені, що за належної підтримки з боку держави та уважного ставлення до рибних ресурсів з боку самого населення ми відновимо чисельність риби в наших водоймах», – наголосив відповідальний працівник Мінсільгоспу.

На наших очах фахівці-рибоводи розгорнули рукав бочки, відкрили кран – і спритні мальки разом із водою потекли в річку. Все! Прощавайте, рибки! Ви вже цілком життєздатні, можете жити в природному середовищі, не будете з’їденими хижаками, а виживете й потім виведете потомство.

Анатолій   ГАЇНА.

 * Цьоголітки – це молоді тварини (риби, птахи, звірі), які народилися у поточному році.