Доки півень не дзьобне

Ну чому так? Доки не «припече», доти ми не беремося за своє здоров’я.

Можливо, це не кожного стосується, але переважна більшість людей, яких я знаю,  вважає, що їх вже достеменно хвороба обійде. Тому й звертаються до лікарів, маючи вже серйозні  проблеми зі здоров’ям. Це стосується і чоловіків, і жінок. А що, здавалося б, заважає прийти двічі на рік до онколога-маммолога-гінеколога? Чи лінь, чи байдужість, чи те саме російське «авось» – але серед жінок дуже багато хворих на рак молочної залози. Про це ми й поведемо мову.

Як і в усьому світі, захворюваність на рак молочної залози у Придністров’ї зростає – в середньому на 1 – 2% за рік – і нині в структурі онкопатології жінок рак грудної залози займає одне з перших місць. Цифри вражають: у республіці онкохворих понад 10 тисяч. Лише по Тирасполю (а сюди входять також села Суклея, Кіцкани, Ближній Хутір, Терновка) на обліку перебуває понад 4 тисячі хворих. Скільки ж носять у собі цю «міну» уповільненої дії, сподіваючись, що «воно саме мине», ігноруючи поради лікарів – невідомо.

Лікарі-онкологи республіки занепокоєні проблемою, б’ють тривогу, тож щороку беруть участь в акціях з проведення тематичних лекцій, профілактичних оглядів жінок на підприємствах, у навчальних закладах, інших установах республіки.

Жовтень вперше був названий місяцем боротьби проти раку молочної залози в 1993 році. На сьогодні в проведенні подібних акцій беруть участь понад 40 країн. Мета таких заходів – привернути увагу жінок до цієї проблеми, розширити рівень їхніх знань про методи діагностики та лікування.

Фактори, які підвищують ризик захворювання

Вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; куріння. Кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози.

Симптоми раку молочної залози

Це утворення, що пальпуються – поодинокі чи множинні, щільні, іноді з втягненням шкіри у вигляді «лимонної скоринки». Болі в молочній залозі. Збільшені щільні пахвові лімфатичні вузли: серед жінок зі збільшенням пахових вузлів у 1/3 – 1/2 знаходять рак молочної залози.

Діагностика раку молочної залози

Щорічний огляд лікаря-акушера-гінеколога. Самообстеження – метод найбільш дешевий у діагностиці раку молочної залози. Маммографія, аспіраційна голкова біопсія – використовуються для встановлення доброякісних і злоякісних захворювань. Відкрита біопсія – найбільш часта процедура в діагностиці раку молочної залози – виконується під місцевою анестезією.

Саме для діагностування цієї капосної хвороби керівництвом  ДУ «Приднестровская газета» було запрошено безпосередньо до установи лікаря-онколога-маммолога  Олександра Перерву. Жіночій частині колективу ДУ «Приднестровская газета» пощастило швидко пройти обстеження. За словами жінок, лікар справив на них приємне враження своєю турботою, ввічливим і коректним підходом до проблеми кожної з них. Також жінки дістали направлення на безкоштовне обстеження на сучасному обладнанні в новій будівлі хіміотерапії, що на території Республіканської клінічної лікарні.

Олександр Перерва каже, що кожна жінка повинна бути відповідальною не лише за своє здоров’я, а й за здоров’я своїх рідних та близьких. І не треба чекати, коли «півень дзьобне», а розумно і відповідально жити з повним усвідомленням своєї безпеки та радіти кожному новому дню.

Андрій   РЕЗЕДА.