Соціальна відповідальність бізнесу

«Партнерство влади та бізнесу – основа муніципальної політики» – такою була тема конференції Міжнародної Асамблеї столиць і великих міст, що відбулась у нашій столиці 13 жовтня з нагоди 225-ї річниці від дня заснування міста Тирасполя.

Виступали гості з Росії, Білорусі, України. Вони ділилися своїми досягненнями, розповідаючи про роботу підприємств та про соціальний захист місцевого населення. Висловлювали сподівання на співпрацю з нашими виробниками, зацікавилися поставкою товарів до своїх регіонів. Одним із доповідачів на форумі була Ілона Тюряєва – заступник генерального директора з кадрових і соціальних питань фірми «Шериф», яка повідала присутнім про соціальну політику найбільшого платника податків у нашому регіоні.

Отже, мова піде про соціальну відповідальність бізнесу. У країнах Заходу концепція корпоративної соціальної відповідальності розвивалася впродовж десятиліть. Російські підприємці услід за своїми зарубіжними колегами також визнали її ефективним інструментом управління нефінансовими ризиками. Тепер корпоративну соціальну відповідальність розуміємо як систему управління ризиками в рамках довгострокової стратегії розвитку бізнесу, і це великий крок уперед.

Придністров’я через свою невизнаність не знало стабільних та сприятливих економічних, політичних або соціальних умов за весь період свого існування. У цих умовах «Шериф» став надійним інвестором для багатьох підприємств і останні два десятиліття відіграє важливу роль в економіці та соціальному житті не тільки Тирасполя, а і всього Придністров’я. Першим важливим соціальним об’єктом фірми було зведення Храму Різдва Христового у 2000 році, після чого з 2005 року почалося вкладання грошей у цілий ряд підприємств: Тираспольський винно-коньячний завод, «Тиротекс», Тираспольський хлібокомбінат, комбінат хлібопродуктів. Це допомогло утвердитися на ринку, зберегти унікальних фахівців і робочі місця.

2006 рік – забезпечення надійною роботою понад сотню людей, які знайшли себе на унікальному підприємстві – найбільшому у Європі заводі «Акватир» з виробництва живої, охолодженої, мороженої та копченої риби, а також натуральної чорної ікри осетра, стерляді й бестера. Для місцевого вироблення м’яса, бринзи, сирів, йогуртів і вершкового масла збудовано цілий вівчарський комплекс. Сюди було завезено близько трьохсот високопородних овець з Іспанії. Через два з половиною роки отара налічує вже понад 700 голів цих тварин, а до магазинів надходить якісна продукція.

З 2012 року діє проект під назвою «Ти нам потрібен!». У його межах здійснюється допомога незахищеним верствам населення: інвалідам та учасникам Великої Вітчизняної війни, дітям-інвалідам. Серед тих, кому допомагає компанія, – студенти вишів ПМР, які мають відмінні успіхи в навчанні та ведуть активний спосіб життя. Вони одержують так звані «іменні стипендії». Двічі на рік відчувають підтримку наші пенсіонери, наприклад, отримуючи продуктові набори. Це надзвичайно важливий масштабний проект соціальної спрямованості. Понад 10 років під патронатом компанії перебуває Тираспольський дитячий будинок, у якому виховуються і забезпечуються всім необхідним близько 70 дітей. За ці роки тут знайшли притулок і домашнє тепло майже двісті хлопчиків та дівчаток.

Завдяки компанії «Шериф» на наших очах виростав унікальний спортивний комплекс із сучасними футбольними та тенісними полями, 50-метровим басейном, тренажерними залами. Щомісяця його відвідує понад тисяча охочих займатися різними видами спорту, насамперед, молодь, а також чимало людей старшого віку. На території комплексу відбуваються республіканські та міжнародні змагання, які дають змогу побачити досягнення нашої республіки людям з інших країн світу, роблять життя придністровців більш насиченим та різноманітним. Утримуючи власний футбольний клуб з однойменною назвою, компанія у серпні 2003 року зацікавилася розвитком підростаючого покоління майстрів м’яча, відкривши Академію футболу. Тут безкоштовно навчаються футбольної майстерності понад 600 дітей у віці від 7 до 17 років. Іногороднім вихованцям надана можливість жити на повному пансіоні.

Медичний центр «Медин», що розпочав діяти з 2012 року, оснащений найсучаснішим обладнанням. Це допомагає жителям нашого краю діагностуватися та лікуватися, не виїжджаючи за межі республіки. По всій республіці відома мережа магазинів «Шериф». А це – сотні робочих місць, висока культура та якість обслуговування.

Отже, можна зробити висновок, що на такій невеликій території, якою є наша республіка, надзвичайно важливим питанням є збереження держави. А держава – це, передусім, люди, яким потрібно забезпечити нормальне, пристойне життя.

Ірина   МАСЛОВА.