Спорт сильних чоловіків

Успішно виступила на чемпіонаті з армрестлінгу поміж вищих навчальних закладів команда Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Під керівництвом тренера Анатолія Семеренка придністровці вибороли друге командне місце у спортивному змаганні, що відбулося в Кишиневі. 


Армрестлінг – вид боротьби на руках між двома учасниками. Назва «армрестлінг» походить від злиття двох англійських слів «arm» та «wrestling»; arm – рука, а wrestle, wrestling – завзята боротьба. Поєдинок на руках проводиться за певними правилами на спеціальних столах. Спортсмени борються, стоячи за спеціальним столом. Їхні лікті впираються в подушки. Перемагає той, хто першим дотягне руку (пензель) суперника до подушки. Ще однією особливістю є те, що юнаки та дівчата змагаються на правій і лівій руках.

За словами Анатолія Семеренка, чемпіонат проводився в спортивному комплексі Медичного університету. «Хочу відзначити чудову організацію цього престижного турніру. У складі 15 команд змагалися 89 учасників. Колектив ПДУ представили 12 спортсменів. У скарбничці нашої команди є золоті медалі: студент філологічного факультету Ігор Томайли в напружених фінальних поєдинках завоював дві, представники Фізико-технічного інституту вибороли три: на 2 збагатив здобутки команди Микола Мельниченко, а Микита Береговий додав ще одну медаль вищої проби. Срібними призерами стали Кирило Коваль (ФТІ) та Ярослав Солодкий (медичний факультет), бронзу завоювали Кирило Коваль та Олег Тизек (аграрно-технологічний факультет)», – розповів наставник.

Один із переможців змагань Микита Береговий зазначив, що боротися довелося з суперниками досить високого рівня. Він також розповів про привабливість армрестлінгу для молодих людей: «Це один із доступних, цікавих, емоційних видів спорту. У поєдинку за столом доводиться долати опір супротивника. Часто виникає запитання, чи можна лише однією силою перемогти, якщо опонент також сильний? Потрібні так само спритність, кмітливість, витривалість. Наш вид боротьби добре розвиває ці риси, тому що бій розгортається динамічно. Спортсменові важливо мати миттєву реакцію. Армрестлінг розвиває здатність швидко й точно мислити, формує оперативне мислення, волю до перемоги. Навіть зовнішність дівчини чи юнака, які тренувалися в секції армрестлінгу хоча б один рік, відразу показує, як округлилися їхні м’язи, рухи стали спритнішими, хода впевненою. Це свідчить про користь, яку можуть дати сучасній людині заняття цим досить популярним видом спорту».

Інший наш переможець Ігор Томайли вважає, що в армрестлінгу насамперед важливі міцність суглобів та зв’язок рук, а потім уже м’язи та м’язова маса. Він підкреслив, що на професійних змаганнях важливе значення для успішного результату має техніка.

Анатолій Семеренко, який також є головою Придністровської федерації армрестлінгу, зазначив, що в майбутньому планується збільшити проведення змагань з цього популярного виду боротьби, щоб залучити якомога більше молоді до спорту, показати, наскільки цікаво можна проводити час і без телефону та мережі Інтернет.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото Анатолія Семеренка (ліворуч Ярослав Солодкий і праворуч Микола Мельниченко).