Наші – найкращі

У Москві завершився Х фестиваль спорту серед школярів. Юні придністровські спортсмени вперше стали його учасниками. Протягом трьох днів 40 кращих представників виступили у шести спортивних дисциплінах.


На міжнародному спортивному святі нашу республіку представляли юні спортсмени з Тирасполя, Бендер, Дубоссар та Рибницького району. У міні-футболі та бадмінтоні виступили школярі з Тирасполя. У волейболі – бендерчани. Шахові комбінації розв’язували рибничани, а в настільний теніс грали учні з Дубоссар. Увесь тиждень мешканці Придністров’я уважно стежили за цими іграми та за перебуванням наших школярів у столиці Росії.

Придністровську команду з настільного тенісу представляли виключно дубоссарські школярі, вихованці РСДЮШОР настільного тенісу: Катерина Сіряк, Аліна Пулукчу, Денис Барбу, Сергій Трач. Під керівництвом тренера Олени Барбу вони виступили тріумфально. З трьох золотих медалей, що розігрувалися, дубоссарські спортсмени виграли всі три. Перемогу в одиночному розряді здобула у дівчат Катерина Сіряк. Фінал змагань теж виявився суто дубоссарським, суперницею Катерини Сіряк була також вихованка дубоссарської школи настільного тенісу Аліна Пулукчу.

У юнаків не було рівних Денису Барбу, який переміг усіх своїх суперників із рахунком 2:0. Бронзова медаль увійшла до активу юного спортсмена Сергія Трача. У командних змаганнях наша дружина, послідовно здобувши перемоги над командами Казахстану, Москви та Вірменії з рахунком 4:0, також здобула золоті медалі. Такий успішний виступ дубоссарських тенісистів на шкільному Міжнародному фестивалі став можливим у результаті унікальної системи, створеної в Дубоссарах, особливо в умінні тренерського складу готувати спортсменів до відповідальних змагань, вивести їх на пік фізичної форми. Вони зробили вагомий внесок у перемогу, здобувши 5 медалей: 3 золоті, 1 срібну та 1 бронзову.

У бадмінтоні Софія Мельник та Сергій Сари посіли другі місця, а у міксті (змаганнях спортивних команд (як правило пар чи естафетних команд), у яких присутні спортсмени як чоловічої, і жіночої статі) вихованцям тираспольської спортивної школи № 3 не було рівних.

У складі придністровської збірної було семеро рибницьких спортсменів. Це стрітболістки Ксенія Фурман, Катерина Осадча, Ганна Данилян, Ксенія Шиман, футболіст Олексій Раку та шахісти Анастасія Корчевська та Яків Гуменний. А також ще одна спортивна зірочка з Рибниці – тенісист Сергій Трач. Щоправда, у цих змаганнях він був у складі команди з Дубоссар, бо тренується там. Супроводжував школярів у поїздці директор МОУ «ДЮСШ № 1» Сергій Никоненко.

«Наші вихованці – просто герої. Тому що склад суперників був дуже сильним, але наші спортсмени гідно справилися, продемонстрували відмінний рівень підготовки, командний дух та згуртованість. Кожен із них зробив свій внесок у командну перемогу. І для кожного з наших учнів ці змагання – великий досвід. Були свої хвилювання та переживання. Емоцій та вражень вистачить надовго. Вважаю, вони зросли, загартувалися морально і духовно. Дуже дякую нашим тренерам, які готують і вкладають все найкраще в наших спортсменів. Це наше майбутнє, гордість міста та республіки», – зазначив Сергій Никоненко.

У шахах медалі також на рахунку рибничан: Анастасія Карчевська посіла третє місце, і в командній першості у нас «бронза». Яків Гуменний – на другому місці. Команда дівчат Бендерської СДЮШОР № 2 додала до командної скарбнички бронзову медаль у змаганнях з волейболу.

У загальному підсумку наші юні спортсмени виграли 4 золоті, 4 срібні та 4 бронзові медалі, посіли перше місце й обійшли в турнірному заліку збірні Москви та Білорусії.

Як зазначають у Республіканському центрі олімпійської підготовки, ця поїздка відбулася в рамках проекту «Шкільний спортивний клуб» за сприяння Президента ПМР Вадима Красносельського.

Ініційований Главою держави, проект передбачає створення в загальноосвітніх школах спортивних команд із різних видів спорту. Мета – організувати систему занять фізкультурою та спортом юнаків на нових спортивних майданчиках і спортивних об’єктах, які будуються та реконструюються в усіх містах і районах республіки.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото: novostipmr.com.