Перемога придністровця – на благо республіки

У столиці Росії 17 жовтня підбили підсумки V Міжнародного конкурсу краєзнавців, які працюють із молоддю. Його організатори – Російське історичне товариство (РIТ) і фонд РФ «Iсторія Вітчизни». З-поміж закордонних співвітчизників авторитетне журі переможцями проголосило брестського екскурсовода Петра Пицька (Білорусь) та придністровського краєзнавця і культуролога, директора Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я Миколу Димченка.


Головними цілями просвітницької події слід вважати підтримку проектів зі збереження історико-культурної спадщини регіонів, виявлення кращих практик і методик популяризації історії малої батьківщини, підвищення інтересу до місцевої історії серед дітей та молоді, а також виявлення і підтримку краєзнавців, які сприяють історичній просвіті та патріотичному вихованню. До участі в конкурсі залучаються вчителі шкіл, викладачі професійних навчальних закладів, педагоги додаткової освіти, а також працівники закладів культури та представники некомерційного сектора.

У 2023 році до оргкомітету конкурсу надійшло 605 заявок із 87 суб’єктів Росії, а також з Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Монголії, Молдови та Придністров’я. На перших етапах учасники презентували свої просвітницькі проекти. Відповідно до Положення про конкурс, історико-просвітницька праця конкурсанта мала б відповідати завданням історичної освіти та патріотичного виховання молодого покоління, а також вирізнятися унікальністю авторського підходу та методики в галузі краєзнавства. Важливими критеріями були ефективність і широке охоплення аудиторії. Крім того, члени журі оцінювали творчу подачу матеріалу і стиль виступу, що передбачали логічний зв’язок і лаконічність. І, нарешті, велике значення в оцінці проектів надавалося візуальній подачі інформації.

У результаті копіткої праці експертів у фінал потрапило всього 29 учасників. Цей етап відбувся 16 жовтня 2023 року в Москві у вигляді краєзнавчого фестивалю, під час якого кожен учасник представляв журі свій проект із популяризації історії рідного краю. Микола Димченко презентував історико-культурологічний альманах «Приднестровское наследие» та проект з увічнення пам’яті відомих у республіці особистостей. Наприклад, у № 14 альманаху великий блок матеріалів присвячений святителю Паїсію Величковському, 300-річчя від дня народження якого широко відзначалося. Стаття співробітниці історико-архівного відділу Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Людмили Алфер’євої розповідає про трагічну долю багатьох православних архієреїв у роки політичних репресій у СРСР.

Крім того, до альманаху ввійшли матеріали, присвячені 80-річчю архітектора Гаррі Файфа, автора проекту тираспольського Меморіалу Слави, творча біографія композитора Антона Шароєва, а також дослідження про слободзейців, які захищали Придністров’я, та придністровців – ветеранів війни, праці та Збройних сил. Свою особисту мету участі у престижному конкурсі Микола Димченко пояснив так: «Головне – познайомитися з краєзнавцями різних країн і вивчити їхні методи краєзнавчої роботи з молоддю. Хтось проводить краєзнавчий захід у вигляді екскурсії, хтось видає книги, хтось знімає фільми, а хтось проводить захопливі презентації, дехто організовує змагання, сплав річкою, хтось захоплює вихованців подорожуванням на повітряній кулі. Адже основне завдання краєзнавства – найбільш ефективно та цікаво знайомити молодь зі своїм краєм.

Попри те, що наше Придністров’я досить добре досліджене, воно все одно деякою мірою залишається «невідомою землею» – terra incognita, бо час від часу виникають якісь нові знахідки: то цікава книга в якійсь церковній бібліотеці, то лист якогось нашого історичного земляка, і ми знову відкриваємо для себе щось нове».

Оголошення результатів V Міжнародного конкурсу краєзнавців, які працюють із молоддю, відбулося в Будинку РІТ 17 жовтня. Нагородження провів голова товариства, директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін. Вітаючи фіналістів, він сказав: «Це змагання рік у рік поєднує найактивніших, найталановитіших педагогів, справжніх ентузіастів історичної просвіти. Скажу, що ваша участь – це вже сама по собі досить почесна справа, тому що потрапити до 29 найкращих означає стати переможцем. Тому я вітаю всіх із фіналом. Слід зазначити, що для Російського історичного товариства і нашого фонду «Історія Вітчизни» краєзнавство – один із пріоритетних напрямів. Саме знайомство з історією рідного краю пробуджує в людині прагнення ще більше й глибше дізнатися про історію нашої великої і могутньої країни. А для когось це ще й поштовх до того, щоб обрати історію як професійну діяльність на все життя».

Цього літа, 20 червня, Микола Димченко став лауреатом міжнародної премії імені великого князя Сергія Олександровича Романова по лінії Імператорського Православного Палестинського товариства. Нагороди за премію також вручалися в Москві, як і за конкурс краєзнавців. Та через блокаду ПМР з боку Молдови Микола Вікторович не зміг поїхати на урочисті церемонії.

Редакція газети «Гомін» вітає нашого видатного земляка з новими творчими досягненнями та бажає підкорення нових вершин на благо нашої республіки.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: tmu-pmr.ru.