Інтелектуальні змагання школярів

Учні сьомих класів столичних середніх навчальних закладів, зокрема знавці української мови, стали учасниками олімпіади, яку нещодавно приймала у своїх стінах середня школа № 9 ім. С. Крупко.


«Ідея проведення предметної олімпіади виникла під час складання робочого річного плану фахівцями Управління народної освіти міста, – повідомила Любов Лисак – заступник начальника Тираспольського УНО й одночасно голова журі. – Наші колеги – спеціалісти відділу загальної освіти, запропонували організувати низку заходів для задоволення потреб учителів з різних предметів. На відміну від учителів російської мови, їхні колеги з молдавської та української не мали можливості проявити свої досягнення. Причин вистачало, однією з них став ковід та заборона на проведення масових заходів. Ми перейшли на дистанційне навчання, на дистанційні конкурси, виставки тощо. Тепер надолужуємо. Плануємо організувати 18 листопада на сцені ПДЮТ виступи наших учнів у театрі юного актора, де школярі покажуть себе та свої знання творів українських письменників».

В одному з класів ми зустрілися й з учителями столичних шкіл. Ірина Поливода, учителька української мови теоретичного ліцею, завітала на олімпіаду як член журі. Вона вважає, що заходи, де учні можуть виявити свої здібності, з української мови зокрема, необхідні. «У своїй роботі зі школярами я використовую ще й газету «Гомін». У шафі зберігаю величезну папку, наповнену сторінками рубрики «Джерело». Там багато цікавого й необхідного і учням, і вчителям. Взагалі, нам пощастило з газетою, де можна знайти матеріали, яких нема в старому підручнику авторства Бєляєва, за яким ми навчаємо наших дітей. Інших у нас так і не було з 2001 року».

Ірина Бронич – учитель вищої категорії ДОЗ «РУТЛ-К», автор підручників української мови для шкіл з російською мовою навчання, поділилася, що викладає українську мову та літературу як рідну в 5-х (для 15 учнів) та у 6-х (16 учнів) класах українського теоретичного ліцею.

«Ми навчаємося за підручниками автора О. В. Заболотного, рекомендованого нашим Міністерством просвіти. На позакласних заняттях використовуємо газету «Гомін». Для тих, хто навчається в російських школах і вивчає українську (авторський склад учителів – І. О. Бронич, І. В. Ніконова, коректор – Т. М. Ніязова, науковий керівник – А. О. Дубик), уклали підручник української мови для 8-го класу. На наступний рік плануємо видати й для 9-го класу. Придністровський Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації видав його тиражем у 1,5 тис. примірників. Мені приємно бути на нинішньому конкурсі членом журі. Тут чудові діти, й очевидно, що вчителі, які готували їх до участі в цьому заході, доклали чимало зусиль, щоб вони показали себе з кращого боку», – сказала Ірина Олександрівна.

Серед учителів, хто оцінював знання семикласників, були присутні, крім уже названих, Ольга Шаповал та Ірина Субцирел. Вони пересвідчилися, що хлопці та дівчата серйозно готувалися до випробування, умовно поділеного на дві частини: письмову та усну.

У текстах, запропонованих до розгляду школярам, треба було вставити замість крапок пропущені букви або розділові знаки, в інших – придумати заголовок, скласти план тексту або дати коротку характеристику уривкам із тих чи інших шкільних творів. За словами членів журі, всі учасники виявили досить гарні знання, а кількість балів варіювалася від 50 до 80, що свідчить про високу підготовку і професіоналізм учителів української мови.

Після перерви школярі перейшли в іншу аудиторію, де їх очікувала усна частина змагань, та активно взяли участь у жеребкуванні, поспішаючи якомога швидше витягнути заповітний листочок з номером учасника. Загалом, їх було чотирнадцять осіб.

Оцінювалися володіння словом під час монологу, вміння вести діалог та відповідати на запитання членів журі. Семикласники легко справлялися з усіма завданнями. Вони розповідали про свою родину та улюблену книгу, в усній розмові подорожували кращими місцями рідного краю, ділилися новинами спорту та відкривали таємниці сімейних стосунків тощо.

Діана Кісничан, Догот Арина, Ніка Костіна, Дмитро Рибак, Олена Сорокова, Юлія Гончарук, Єлизавета Дарій, Сава-Гліб Олефіренко, Андрій Кірка, Ольга Болотина, Анна Апостолова, Дарина Кобрицька, Ганна Сапіна, Ксенія Калініна – це імена учнів, які взяли участь у першій цього року олімпіаді з української мови. І нехай ми не вказали переможців, можна вважати, що всі вони перемогли, бо подолали свій страх перед публічним виступом, знайшли в собі сили відкласти улюблені гаджети й сісти за підручники.

Ми вітаємо всіх, хто долучився до участі в цих змаганнях, а також учителів української мови та літератури, які навчили своїх вихованців гарно послуговуватися українським словом.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора Iрина Субцирел (ліворуч) та Iрина Бронич.