День студентів – актуальна подія в листопаді

Під час Всесвітнього конгресу студентів 17 листопада 1946-го був заснований Міжнародний день студентів. Ця дата відзначається у світі вже 77 років як день солідарності всіх, хто навчається в університетах та інститутах, коледжах і технікумах.


У різних країнах це свято відзначають по-своєму: проводять флешмоби й тематичні вечірки, змагання та інтелектуальні ігри, де молодь висловлює свої думки, демонструє таланти, веселиться. У багатьох навчальних закладах нагороджують найбільш суспільно активних і успішних студентів.

Стипендиаты. Фото з архіву КПТ.

У Придністров’ї юних громадян, які досягли високих результатів у навчальній і творчій діяльності, вшановують не тільки в січні, коли відзначається Тетянин день, а й восени. На старті чергового навчального року їм урочисто вручають сертифікати на отримання державної стипендії Президента ПМР.

Щороку поміж відмінників та активних учасників громадського життя є й студенти Кам’янського політехнічного технікуму. «Завдяки професійним викладачам і сучасній матеріально-технічній базі наш заклад, історія якого триває більш ніж століття, стабільно готує висококваліфікованих фахівців для різних галузей народного господарства. Проте студентські роки – це можливість здобути професійну освіту і повною мірою розкрити свої таланти, знайти однодумців, навчитися працювати в команді та розвивати лідерські навики, – зазначила директор КПТ Наталія Михайловська. – Багато наших студентів не нехтують цією можливістю і старанно освоюють нові знання та вміння, виступають із креативними ідеями та прагнуть втілити їх у життя. Вони вже відомі не лише в нашому технікумі, а й у районі та республіці».

Пропонуємо і читачам «Гомону» познайомитися з працелюбними й цілеспрямованими молодими людьми, які успішно поєднують навчання з творчістю і спортом, беруть участь у добродійних акціях і добровольчому русі та надихають власним прикладом своє оточення. Цього року Кирило Ротар, Вікторія Салеба і Майя Шандрова вже закінчують Кам’янський політехнічний і впевнені, що вибір робітничої професії був правильним кроком.

Відмінна риса Кирила – відповідальність. Для первістка в сім’ї, де підростають ще троє дітей, це й не дивно. З ранніх років він допомагає батькам у вихованні, спілкуванні та становленні молодших братів і сестри, а також у побутових і домашніх справах. Улюбленим місцем у хаті для Кирила поступово стала кухня. Спочатку він допомагав матусі, яка після роботи готувала багато різних страв, щоб великій сім’ї вистачило на вечерю, сніданок і обід. Повернувшись зі школи, розігрівав усе, годував молодших, якщо батьки затримувалися. Потім і сам став готувати: від простих страв поступово переходив до багатокомпонентних.

Коли настав час вирішувати ким бути, Кирило вже знав, що кулінарія для нього не тільки домашній обов’язок, а й захоплення, творчість, мистецтво. У Кам’янському політехнічному якраз набирали групу за фахом «Технологія продукції громадського харчування». «Це синтез кількох робітничих професій, – пояснив К. Ротар. – Ми, без перебільшення, вміємо готувати все; маємо розряди кухаря та кондитера; а головне – здатні управляти підприємством у галузі громадського харчування: від маленького кафе до крупного ресторану. Необхідні знання та навички здобули в технікумі, а закріпили їх під час практики на виробництві».

Свої вміння Кирило не раз проявляв у рамках республіканських фестивалів «У світі професій». На майстер-класах він демонстрував, як працювати з тістом, створювати кондитерські вироби, оформляти страви. Його талант зачаровував не тільки школярів, які знайомилися зі спеціальностями КПТ, а й дорослих учасників заходів, які добре знають, як готувати та стіл накривати. Гордиться хлопець дипломом Всеросійської олімпіади «Хочу все знати», де брав участь у секції «Поварська і кондитерська справа».

Проте не тільки професійні досягнення є у студента. У скарбничці його нагород – дипломи міжнародних творчих і наукових конкурсів. Батько пояснив йому принципи дії сучасної техніки, а мати навчила бачити красу навколишнього світу і передавати її в малюнках. Сім’я і наставники прищепили парубкові любов до рідного краю, яку Кирило проявляє у волонтерському русі.

Активної життєвої позиції дотримуються і третьокурсниці Вікторія Салеба та Майя Шандрова. Без них неможливо уявити жоден захід у технікумі. Якщо треба підготувати концертний номер, дівчата і заспівати можуть, і станцювати, й у театралізації взяти участь. Вони артистично читають вірші, доносячи до слухачів усю глибину поетичного задуму. Таланти студенток шанують у районі та республіці. Обидві брали участь у Х фестивалі студентської творчості «Придністровська весна – 2023». Віка – в номінації «Музика нас з’єднала», а Майя була ведучою концертної програми.

Дівчатам цікава історія рідного краю, їм небайдужі актуальні для країни проблеми, до розв’язання яких вони залучаються як автори соціальної реклами та волонтери.

Пам’ятаючи, як непросто було обрати професію, В. Салеба і М. Шандрова активно долучилися до профорієнтаційної роботи. У складі агітбригади вони виступають перед школярами й розповідають, які затребувані на ринку праці професії можна здобути в КПТ. Особливу увагу, звичайно, приділяють спеціальності «Земельно-майнові відносини», тонкощі якої пізнають самі.

«Роки в технікумі стали для нас школою життя. Тут нам прищепили самостійність і пунктуальність, розвинули ініціативність і відповідальність, навчили не боятися проявляти себе в різній діяльності, – зазначили Майя з Вікторією. – Президентська стипендія стала високою оцінкою тих зусиль, які під керівництвом наставників ми докладаємо в аудиторіях і на стадіоні, на сценічних і дискусійних майданчиках, у різних акціях і проектах. Проте вона – не тільки визнання досягнень, а й потужний імпульс, що мотивує до нових звершень».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото з архіву КПТ (Майя Шандрова, Вікторія Салеба, Кирило Ротар).