Проблеми, дійсно, є, тому реформи – неминучі

У Будинку офіційних зустрічей Глава держави обговорив з представниками сфери охорони здоров’я і громадськими діячами проблеми, які є в медичних установах. Був порушений ряд проблем, головна з яких – взаємини між лікарями та пацієнтами.

На початку розмови міністр охорони здоров’я Андрій Гуранда дав оцінку системі охорони здоров’я в цілому й окреслив існуючи проблеми. Це зношеність інфраструктури, хронічний бюджетний дефіцит, нестача коштів на найнеобхідніше, починаючи з ліків і закінчуючи засобами догляду, і, звичайно ж, кадрове питання. За словами міністра, сфера охорони здоров’я – одна з найважливіших складових держави, що несе колосальне соціальне навантаження. До неї залучено 14 000 співробітників, які представляють 43 бюджетні організації, що обслуговують все населення республіки. Ще за радянських часів через постійне недофінансування галузь дісталася сьогоднішньому поколінню в занедбаному стані. Велика кількість нарікань пов’язана з умовами перебування в медичних установах і зі ставленням персоналу до пацієнтів. За минулий рік надійшло майже півтори тисячі скарг громадян.

Заступник Голови Уряду Олексій Цуркан нагадав, що найближчим часом Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) чекають перетворення. Міжвідомча робоча група вивчить детально ситуацію, особливо в сільській медицині, та запропонує варіанти щодо її поліпшення.

У ході зустрічі можливість висловитися надали представникам громадських організацій. Вони порушили такі питання, як небажання лікарів робити записи у медичних картах пацієнтів, невірогідність фіксованих даних, недбалість медперсоналу, дефіцит талонів на безкоштовне проведення обстежень. «Дуже часто лікарі пишуть неправдиві дані, просто з голови – тиск, температуру, навіть не вимірявши їх і не оглянувши пацієнта», – зазначила Галина Федотова, дружина інваліда-візочника, керівника громадської організації «Товариство захисту прав пацієнтів «ГЛИН».

Торік МОЗ отримало 1,5 тисячі звернень громадян. Практично в кожному з них є скарги, суть яких зводиться до неякісного здійснення догляду за хворими, недотримання медичної етики та норм людського спілкування, безтактності, грубості, недоброзичливості медиків.

«Ми ставили собі запитання: а що змінилося в країні, що медицина стала жорсткою. Ми стикаємося з ситуаціями, коли медики навіть не вдаються в проблеми пацієнтів. Напевно, є недоліки й нашої роботи, якщо ми загрузли в проблемах і не помічаємо такі банальні речі, як відносини пацієнт – лікар, пацієнт – медсестра, пацієнт – санітарка. Упущена робота на рівні університету, взагалі відсутній відбір кадрів у медицину», – пояснив Андрій Гуранда.

Скарги на медиків систематично надходять до Адміністрації Президента. Аналізуючи їх зміст та відповіді на них МОЗ, Вадим Красносельський вказав на практичну відсутність будь-яких заходів дисциплінарного впливу на лікарів. «З метою дисциплінувати ці відносини всі скарги надсилайте до Слідчого комітету, який буде приймати рішення відповідно до кримінально-процесуального законодавства, порушуючи кримінальні справи чи відмовляючи в цьому за такими статтями, як ненадання лікарської допомоги, залишення людини в небезпеці, – зазначив Президент. – Хіба проблема в недофінансуванні? Для вирішення подібних проблем потрібні інвестиції? Потрібні якісь серйозні вкладення? Ні. Потрібна совість! Для нормального ставлення до громадян, які й без того перебувають у важкому становищі, потрібні не гроші, а елементарна людяність».

При МОЗ буде створена Громадська рада, яка буде засідати щомісяця. Глава держави націлив керівників структурних підрозділів МОЗ на посилення виховної роботи та поліпшення якості викладання основ етики та психології. Крім того, Вадим Красносельський доручив посилити інформування населення, для чого при Адміністрації Президента буде створений телефон довіри. А міністерству належить налагодити механізм надання відвідувачам медичних установ інформаційно-консультаційних послуг. Відносно перспектив поліпшення матеріально-технічного забезпечення, Глава республіки розповів, що керівництво країни працює в цьому напрямку. Він нагадав про виділення в поточному році коштів на будівництво і ремонт ряду об’єктів сфери охорони здоров’я і підкреслив значущість жорсткого контролю їх витрачання.

«Всупереч існуючим труднощам, мастити всіх чорною фарбою не можна», – підкреслив Президент, зазначивши, що серед медичних працівників багато порядних, чуйних, високопрофесійних людей, які заслуговують поваги, шани та слів подяки.

Анастасія   КАЛІОН.