Скажемо туберкульозу: «Ні!»

Щороку 24 березня у всьому світі відзначають важливу для людства дату – День боротьби з туберкульозом. Приєдналося до неї й Придністров’я, для якого на сьогодні проблема цього захворювання, на жаль, залишається досить актуальною.

Кожен рік у нашій республіці через цю хворобу гинуть люди. Саме тому в День боротьби з туберкульозом лікарі Придністров’я особливо звертають увагу на обізнаність населення, активізують заходи щодо поширення інформації про це захворювання, а також знайомлять людей зі статистикою.

На сьогодні офіційні цифри свідчать, що ситуація з кількістю захворілих залишається напруженою: Слободзейський район – 146,6 %, Григоріопольський – 124,4 %, Рибницький – 115,3 %. За статистикою, значно збільшилося виявлення туберкульозу у підлітків. Якщо у 2016 році таких було 9 дітей, то у 2017 – 13.

Першим кроком запобігання туберкульозу стає періодичне проходження флюорографічного обстеження. Як зазначають фахівці, 2017 року його зробили 77,2 % населення республіки, що на 6 % більше, ніж у 2016. На сьогодні це вдається зробити завдяки впровадженню практично в кожному районі діагностичних тестів G/Xpert і цифрових флюорографів, а також курсуванню по республіці двох флюоромобілів.

Таким чином, у День боротьби з туберкульозом фахівці ще раз звертають увагу громадян на обов’язкове проходження флюорографічного обстеження кожної людини, починаючи з 15 років. Це дозволить знизити загальну статистику випадків захворювання в Придністров’ї та запобігти розповсюдженню туберкульозу серед населення.

Також варто знати, що головний помічник у справі запобігання такій серйозній хворобі та зменшення ризику небажаного результату під час тестування – це здоровий спосіб життя.

Нині світова медицина має засоби лікування туберкульозу, які доступні й у Придністров’ї. Але це можливо лише за допомогою спеціальних медичних послуг у певних установах республіки. Самолікування в такому випадку недопустиме. Найголовніше, чим може допомогти собі людина, яка захворіла на туберкульоз, – це своєчасне звернення до фахівця, який проконсультує й призначить необхідне лікування. За байдужого ставлення до свого здоров’я туберкульоз може знищити людину, яка є носієм цієї хвороби, за 1-2 роки.

Важливо пам’ятати, що основними симптомами захворювання залишаються поганий апетит, постійна слабкість та безпричинна втрата ваги, кров у мокроті, яка виділяється при кашлі, підвищена пітливість. Варто звернути увагу на те, що туберкульоз можна переплутати зі звичайною простудою, адже в цьому випадку також починається кашель і підвищується температура. Але лікарі зазначають, що для туберкульозу характерні саме кашель, що триває понад два тижні, та висока температура тіла протягом семи днів. При виникненні таких симптомів необхідно негайно звернутися до лікарні й зробити необхідні обстеження.

Тетяна   БУКІНА.