Моральний та фізичний комфорт

Сьогодні Республіканський госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни (РГІВВВ) – багатопрофільний лікувально-діагностичний заклад, який надає спеціалізовану стаціонарну медичну допомогу інвалідам і учасникам Великої Вітчизняної війни й локальних збройних конфліктів, а також особам, які до них належать.

Щорічно в РГІВВВ лікуються близько 6 000 чоловік, яким потрібна не тільки медична допомога, а й комфортні умови перебування. Цю ділянку роботи забезпечують інженерна та адміністративно-господарська служби. Працівники цих служб усіма силами намагаються зробити все, щоб пацієнтам госпіталю було комфортно тут перебувати, щоб моральний і фізичний комфорт допомагали всім хворим швидше вилікуватися та відновитися. Про це нашому кореспондентові розповів головний інженер медичної установи Микола Горобець.

Останнім часом суттєво зміцнена матеріально-технічна база РГІВВВ, стало кращим обслуговування пацієнтів. Діагностичне відділення оснащене новим комп’ютерним томографом, апаратом УЗД внутрішніх органів, УЗД судин, а відділення неврології – одне з кращих у республіці.

Керівництво госпіталю намагається зробити доступним для маломобільних груп населення кожен корпус установи. Тому прилеглі території оснащуються пандусами для інвалідів. Такі пандуси пристосовані як для переміщення інвалідних крісел, дитячих візків, так і для персоналу. У головному корпусі побудували спеціальний туалет для інвалідів-візочників. Є мета розмістити такі спеціалізовані туалети на всій території госпіталю.

Ремонтні роботи ні на день не припиняються. Складені переліки того, що потрібно відновити, відремонтувати, замінити на нове. У планах на майбутнє – заміна підлоги у кількох корпусах, відновлення фонтана. Та головне завдання, поставлене перед керівництвом РГІВВВ, – побудова каплиці.

Чотири роки тому це питання порушили самі пацієнти. Вони навіть зверталися до Владики Сави й запропонували місце, де найкраще побудувати каплицю. Сьогодні ж усе необхідне для створення святині підготовлено, замовлено хрест, який виднітиметься на золотому куполі. «Усе це ми робимо для того, щоб нашим пацієнтам було зручно і комфортно перебувати в госпіталі», – підкреслив Микола Горобець.

Наприкінці бесіди головний інженер звернувся до мене з проханням: «Обов’язково напишіть про нашого колишнього двірника Зінаїду Іванко. Їй 27 березня виповнилося 80 років. Коли вона у нас працювала, то активно займалася упорядкуванням госпіталю, вкладала в цю роботу всю свою душу. У неї завжди були цікаві ідеї естетичного оформлення квітників, вона знала, як краще підрізати кущі, як доглядати за домашніми рослинами. Ми не могли її відірвати від роботи, тому що Зінаїда Климівна все хотіла зробити сама. Жінка навіть приносила садовий інвентар з дому, аби тільки її улюблені клумби радували всіх навкруги. Вона була впевнена, що навколишні сприятливі умови допоможуть пацієнтам психічно та морально.

Віра   МАКОВА.