Республіканські змагання з настільного тенісу

У Тирасполі відбулася першість з настільного тенісу серед команд корекційних організацій освіти ПМР. Організатором традиційної події виступив Республіканський спортивний реабілітаційний центр інвалідів.


Настільний теніс – досить популярна спортивна гра, заснована на перекиданні м’яча спеціальними ракетками через сітку на ігровому столі за певними правилами. Головна мета гравців – досягти ситуації, коли м’яч не буде відбитий супротивником або ж вилетить за межі столу. Цей вид спорту потребує відпрацьованої техніки та швидкої реакції. Саме тому настільний теніс для людей з фізичними вадами не відрізняється від тенісу для здорових людей.
Кожна партія складається з розіграшів, що, у свою чергу, починаються з подачі. Подача в першому розіграші визначається за допомогою жереба. Упродовж гри учасники чергуються через кожні 2 подачі. Партія триває до тих пір, поки один із гравців не набере 11 очок, а відрив становитиме два очки.

У нинішньому турнірі взяли участь команди юнаків та дівчат із шести навчальних закладів Тирасполя, Бендер, Дубоссар та села Глине. Всього близько 25 спортсменів.

Тенісистів, їхніх наставників та всіх присутніх привітав головний суддя Євгеній Рещиков. Він побажав удачі, оптимізму, наполегливої та захопливої боротьби.

«Змагання проводяться з метою популяризації настільного тенісу серед людей з ураженнями опорно-рухового апарату та вадами зору, підвищення рівня соціальної адаптації, залучення молоді до регулярних занять фізичною культурою і спортом», – розповіла заступник директора центру Ольга Юрченко. – Головною умовою допуску до змагань були вік до 16 років та проходження медичного огляду».

Команди заздалегідь визначали найкращих учасників у своєму навчальному закладі, подавали заявки та декілька місяців наполегливо тренувалися. Вчитель фізкультури в Дубоссарській спеціальній (корекційній) школі-інтернат VIII виду Юлія Кондратьєва розповіла, що минулого року їхня команда посіла перше місце. Для малокомплектного закладу це велике досягнення, їхні учні активно культивують заняття футболом, волейболом і тенісом. Своїми думками щодо участі в турнірі поділилася учениця школи Валентина: «Для мене настільний теніс – це динамічна та рухлива гра, яка розвиває спритність і гнучкість. Вона підвищує концентрацію уваги та вчить самоконтролю».

«Будь-який вид спорту, в першу чергу, тренує характер, силу волі, а вже потім – швидкість реакції та влучність», – поділився вчитель фізичної культури Тираспольської спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату I, II і V видів Анатолій Приходченко. Він зазначив, що брати участь у змаганнях бажало багато учнів, тому визначали кращих, хто відповідав вимогам спортивної та моральної підготовки. Майже кожен день учні вдосконалюють свої технічні й тактичні навички. Багаторазово повторюючи одні й ті ж дії, набуваючи впевненості у своїх рухах, вони досягають стабільності у виконанні елементів. Така підготовка дозволяє вести боротьбу за очки та перемогу у грі в цілому.

Один із суддів, досвідчений гравець Андрій Мор, який уже 8 років живе в інвалідному візку, освоїв багато ігор, зокрема і настільний теніс. Він розповів, що цей вид спорту змушує працювати мозок, адже «…потрібно всього декілька секунд, щоб відбити м’яч і продумати, як поведе себе суперник при наступному ударі». Спортсмен поділився, що має нову «щасливу» ракетку, яка не одразу «підкорилася» власнику, а лише через кілька тренувань.

Турнір минув у досить цікавій і доброзичливій атмосфері: в усьому відчувався підвищений інтерес до цього виду спорту. Кожна команда була одягнена в яскраву спортивну форму. Тренери та вчителі в перервах між іграми підтримували учасників напутніми словами.

У командному заліку перше місце посіла команда Тираспольської спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату I, II і V видів, друге – Бендерської спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату IV, VII виду, третє місце виборола Бендерська спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат VIII виду.

Учасникам вручили грамоти, а переможцям – кубок турніру.


Ольга АЗАРОВА.

Фото автора.