Спорт рівних можливостей

Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів щороку проводить відкритий чемпіонат із параолімпійського виду спорту – голболу.


Голбол (англ. Goalball) – спортивна гра, в якій команда з трьох осіб повинна закинути м’яч із вбудованим дзвіночком у ворота суперника. Його вигадали в 1946 році австрієць Ганс Лоренцен і німець Зепп Райндле з метою реабілітації ветеранів Другої світової війни – інвалідів по зору, а згодом голбол дістав визнання як найпопулярніша гра серед спортсменів із порушенням зору. В Австрії 1978 року відбувся перший в історії чемпіонат світу з цього виду спорту, а в 1980-му його офіційно включили в програму Паралімпійських ігор.

Голбол відрізняється унікальною атмосферою на полі. У грі беруть участь дві команди по три гравці, які можуть мати додатково максимум по три запасних. Змагання відбувається в спортивному залі, на підлозі якого нанесена розмітка у вигляді прямокутного майданчика, розділеного на дві половини центральною лінією. На кожній половині розташовані ворота. Суть гри полягає в тому, щоб потрапити м’ячем у ворота суперників, які намагаються блокувати м’яч своїми тілами. Всі гравці надягають світлонепроникні окуляри, пересуваються і грають на слух. Дзвіночки всередині м’яча допомагають їм орієнтуватися та слідкувати за траєкторією його переміщення. Повна тиша – необхідна умова, що дозволяє гравцям по звуку миттєво реагувати на м’яч. Усі дії відбуваються лежачи на боці.

Нинішній чемпіонат зібрав три команди з Тирасполя, Бендер та Кишинева. Влітку проводилися відбіркові турніри. Учасники мали змогу показати свою майстерність, техніку виконання та професіоналізм, адже вони наполегливо готувалися, поліпшували свої рухи та координацію.

З привітальним словом до гравців і вболівальників звернувся директор Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів Георгій Чебан. Він побажав спортсменам гарної гри, відмінних результатів і ніколи не зупинятися на досягнутому.

«Голбол як чоловічий, так і жіночий вид спорту. У нього грають спортсмени з повною втратою зору і слабозорі в темних масках, що створює для всіх однакові умови. Гра складається з двох таймів по 10 хвилин. На жаль, жіноча команда з часом розпалася, і тепер ми намагаємося привернути увагу до занять усіх бажаючих», – розповів тренер та головний суддя заходу Сергій Костін. – Наші підопічні тренуються кілька разів на тиждень. Кожне заняття включає тактичну, технічну та змагальну підготовку». Він зазначив, що в голболі, як у будь-якому спорті, є свої складності. Насамперед – це травмонебезпека, адже гра динамічна: рухлива та швидка, а вага м’яча становить півтора кілограми. Матеріально-технічне забезпечення відіграє важливу роль на тренуваннях і змаганнях, більшу частину екіпіровки спортсмени купують за власний кошт.
Проблеми, які доводиться долати спортсменам і організаторам, – це деяка інертність та боязкість, невпевненість людей. Коли ж вони долають свій страх, досягають перших найменших перемог, життя (без перебільшення) грає новими фарбами!

Капітан команди з Тирасполя Олег Вяткін – найдосвідченіший гравець, учасник і переможець багатьох міжнародних змагань. Він культивує заняття різними видами спорту: плаванням, легкою атлетикою та футболом. До того ж, паралельно здобуває вищу освіту в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Його найбільшою мрією є розвиток голболу в Придністров’ї та залучення молоді у спорт.

Учасники з Молдови були приємно вражені організацією та підготовкою суперників. Іван Тирице вперше на цьому чемпіонаті виконував одразу дві функції: як запасний гравець та як капітан команди. «Голбол розвиває інтуїцію, допомагає орієнтуватися в просторі, тренувати координацію рухів і стає величезною підтримкою для незрячих. Разом із тим це перетворюється з часом у хобі, справжнє захоплення», – зазначив спортсмен.

У командному заліку на чемпіонаті з голболу місця серед спортсменів із порушеннями зору розподілилися наступним чином: перше виборола збірна Тирасполя, друге дісталося гравцям із Кишинева, а третє – бендерчанам. Кращим нападником чемпіонату визнаний тираспольчанин Олег Вяткін. Спортсменам вручили грамоти та грошову допомогу.


Володимир УС.

Фото атора.